Όσοι αγαπάνε το Succession, και είναι πολλοί αυτοί, ξέρουν πως είναι στηριγμένο στην οικογένεια Μέρντοχ. Αυτό από μόνο του είναι αρκετό για να καταλάβουμε πως το «Μερντοχέικο» δεν είναι ένα σόι που θες «νταραβέρια». Ναι, δεν ξέρουν τι έχουν, αλλά τι να τα κάνεις τα πλούτη όταν η καρδιά είναι απούσα; Οι ιστορίες που κατά καιρούς βγαίνουν στην επιφάνεια εντείνουν την άνωθεν αίσθηση.

Ο πάτερ φαμίλιας Ρούπερτ Μέρντοχ παραμένει το αφεντικό. Παρά τα 92 του χρόνια και τα πολλά και σοβαρά θέματα υγείας που αντιμετωπίζει, πρώτα θα «σβήσει» και μετά θα παραιτηθεί από την ηγεμονία. Είναι αυτός που είναι, είναι αυτός η αρχή των πάντων.  

Αθάνατος πάντως δεν είναι, παρότι είχε δηλώσει πεπεισμένος γι’ αυτό όταν νίκησε τον καρκίνο του προστάτη, το 1999. Όποτε όταν κάποια στιγμή αναπόφευκτα επέλθει το μοιραίο, θα πρέπει κάποιος να τον διαδεχτεί.

Ήταν χαοτικοί οι τελευταίοι μήνες για τον βαρόνο των media. Η υγεία του πάει από το κακό στο χειρότερο, με συνεχείς τραυματισμούς ή ασθένειες. Γίνεται όλο και πιο αδύναμος. Του αρέσει να θυμίζει στον κόσμο πως η μητέρα του έζησε ως τα 103 της και να κάνει τον παραλληλισμό. Ωστόσο, δεν μπορείς να τα βάλεις με την ανθρώπινη βιολογία.

Οι τρεις πιθανοί διάδοχοι, οι εξής… δύο και οι τέσσερις ψήφοι

Από πολύ νωρίς είχε κάνει σαφές πως διάδοχος της αυτοκρατορίας του θα ήταν ένα από τα τρία παιδιά που έκανε με τη δεύτερη γυναίκα του, Άννα Τορβ. Δηλαδή η Ελίζαμπεθ (54 ετών), ο Λάχλαν (51 ετών) και ο Τζέιμς (50 ετών).

Σε όλη του τη ζωή υπέβαλε τα παιδιά του σε ένα δαρβινικού τύπου βασανιστήριο. Στρέφοντάς τα με διάφορα τρικ το ένα απέναντι στο άλλο ώστε να σφυρηλατήσει τον πιο ικανό κληρονόμο. Είναι στενάχωρο, από όποια πλευρά και να το δεις.

Η Ελίζαμπεθ φαντάζει, από πολλές απόψεις, η ικανότερη, η καταλληλότερη, έχει δείξει πολλάκις πως το «έχει». Αλλά παρουσιάζει ένα τεράστιο χάντικαπ στα μάτια του πατέρα της. Είναι γυναίκα. Κι αυτό για τον παλιομοδίτη Ρούπερτ έχει σημασία. Τόσο, ώστε η μεγάλη κόρη να βγαίνει πρακτικά εκτός παιχνιδιού.

Ο Λάχλαν πάλι, ήταν πάντα το αγαπημένο παιδί του μπαμπά. Παρότι πάντα φαινόταν πως του αρέσει περισσότερο να κάνει γυμναστική, αναρριχήσεις και γενικώς να απολαμβάνει τη ζωή παρά να μπλέξει με τον άγριο κόσμο του να είσαι ο ηγέτης μιας αυτοκρατορίας. Παίζει μεν τώρα αυτό το ρόλο, αλλά μόνο και μόνο, λένε αυτοί που (τον) ξέρουν, γιατί δεν αντέχει την ιδέα πως θα δυσαρεστήσει τον πατέρα του. Βέβαια έχει γευτεί τη γλυκιά γεύση της ισχύος, ενώ είναι και ο εγωισμός στη μέση ή μάλλον στην αρχή. Επί σειρά ετών πάντως ήταν αποκομμένος, ζώντας στο Σίδνεϊ.

Το 2005 ο Τζέιμς πήρε τον έλεγχο και φαινόταν πως αυτός θα ήταν ο κληρονόμος των «όλων». Αλλά η πιο φιλελεύθερη προσέγγισή του και η τάση του για μετριοπαθείς πολιτικές, δεν έβρισκαν τον Μέρντοχ σύμφωνο. Το 2015 ο πατήρ έπεισε τον Λάχλαν να γυρίσει από την Αυστραλία για να αναλάβει αυτός. Ήταν μια απίστευτη σφαλιάρα για τον Τζέιμς.

Βέβαια, είναι άλλο να ανεβαίνεις στο θρόνο και άλλο να μένεις σε αυτόν. Το μέλλον θα αποφασιστεί από τα τέσσερα αδέλφια, είναι «μέσα» και η Προύντενς, η κόρη του Μέρντοχ από τον πρώτο του γάμο. Αυτά (θα) έχουν από μία ψήφο προκειμένου να αποφασίσουν ποιος θα πάρει τον έλεγχο.

Ο Μέρντοχ έχει κι άλλες δυο κόρες, την Κλόε και την Γκρέις, από το γάμο του με την Γουέντι Ντενγκ, αυτές όμως έχουν μόνο οικονομικό μέρισμα να λάβουν, όχι και δικαίωμα ψήφου. Είναι άλλωστε και πολύ μικρές, λίγο πάνω από 20.

Τζέιμς και Λάχλαν δεν μιλιούνται. Ο πρώτος δεν μπορεί να χωνέψει πώς έχει καταντήσει το Fox News. Το θεωρεί απειλή για την αμερικανική δημοκρατία. Ένα «ψεκασμένο» Μέσο, που αρνείται την κλιματική αλλαγή, κηρύσσει την ανωτερότητα της λευκής φυλής και υιοθετεί θεωρίες συνομωσίας.

Αλλά για να γκρεμίσει τον Λάχλαν και να πάρει ξανά τον έλεγχο, χρειάζεται τις ψήφους των Ελίζαμπεθ και Προύντενς. Η πρώτη δεν συμφωνεί διόλου με το τι εκφράζει το Fox, αλλά τρομοκρατείται στη σκέψη πως ο πατέρας της θα πεθάνει χολωμένος μαζί της. Η Προύντενς είναι δύσκολο να ψυχολογηθεί, σίγουρα πάντως από καιρό δεν συμμετείχε στα όποια παιχνίδια εξουσίας.

Ο Τζέιμς θέλει να πάρει εκδίκηση από τον πατέρα του, τον Λάχλαν και το Fox News

Λέγεται πως ο Τζέιμς έχει καταφέρει να πάρει με το μέρος του τις δύο αδελφές του. Και ότι με ψήφους 3-1, θα γίνει αυτός το νέο big boss. Τίποτα ωστόσο δεν είναι σίγουρο με αυτήν την οικογένεια.

O Τζέιμς, δεδομένα, σιχαίνεται αυτό που είναι τώρα το Fox News, αυτό δηλαδή που έφτιαξαν ο πατέρας του και ο μεγαλύτερος αδελφός του. Το θεωρεί τοξικό μέσο και δύο λύσεις βλέπει: Είτε την πώλησή του είτε τη μετατροπή του σε μια κεντροδεξιά απάντηση στο CNN, κάτι δηλαδή πολύ πιο μετριοπαθές από αυτό που είναι τη δεδομένη στιγμή.  

Μέσα στο κανάλι πολλοί είναι αυτοί που λένε πως «ο Τζέιμς έχει βάλει σκοπό της ζωής του να καταστρέψει το Fox News». Δεν ξεχνιέται άλλωστε η περίφημη επιστολή του, το 2017. Μετά το περιστατικό νεο-ναζιστικής βίας στο Σαρλότσβιλ, όταν καταδίκασε απερίφραστα την πολιτική «ίσων αποστάσεων» που τήρησε ο Αμερικανός τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ.

«Δεν μπορώ να πιστέψω πως είμαι αναγκασμένος να γράψω αυτό: η αντίσταση στους Ναζί είναι απαραίτητη. Δεν υπάρχουν καλοί Ναζί. Ή οπαδοί της Κού Κλουξ Κλαν, ή τρομοκράτες. Οι Δημοκρατικοί, οι Ρεπουμπλικανοί και όλοι οι άλλοι θα πρέπει να συμφωνήσουμε σε αυτό και δεν κινδυνεύει κανείς και σε τίποτα πράττοντάς το».

Στην ουσία υπογράφοντας αυτό το κείμενο υπέγραφε και την παραίτησή του από το κανάλι. Κι όντως. Ο πατέρας του, του κανόνισε μια γενναία και επικερδή έξοδο. Δεν τον πείραξαν τόσο τα όσα είπε, ίσως και να συμφωνούσε. Αλλά δεν του συγχώρησε ότι τον άδειασε δημοσίως, ότι του πήγε κόντρα.  Ο Τζέιμς πάλι έκανε την επανάστασή του, σταμάτησε να παλεύει πάση θυσία να κερδίσει την καρδιά του μπαμπά ως εκλεκτός του, τελευταία δεν πάει καν στα γενέθλια αυτού.

Όταν λίγο μετά μάλιστα ο Μέρντοχ πούλησε την 21st Century Fox, που ήταν «παιδί» του Τζέιμς, στη Disney (άλλωστε πάντοτε αυτό που τον ένοιαζε ήταν το Fox News και οι αγαπημένες του εφημερίδες, έτσι έγινε αυτός που «ανεβοκατεβάζει κυβερνήσεις») φάνηκε πως θα έλυνε το θέμα της διαδοχής του οριστικά υπέρ του Λάχλαν.

Ωστόσο, τα πράγματα δεν πήγαν όπως θα ήθελε.  Είχε δύο διαδοχικές πτώσεις που επιβάρυναν κατά πολύ την υγεία του και την ικανότητά του να επηρεάζει τα πράγματα. Προσπάθησε να συγχωνεύσει το Fox με τη News Corp, κάτι που θα κεντρικοποιούσε την εξουσία του Λάχλαν τόσο στο τηλεοπτικό όσο και στο έντυπο κομμάτι. Αλλά «τσίνησαν» οι μέτοχοι και το θέμα δεν προχώρησε.

H συμμαχία με τον Τραμπ ήταν ένα σφάλμα που ποτέ δεν μπόρεσε ο Μέρντοχ να ελέγξει

Το μεγαλύτερο λάθος του ήταν το πώς χειρίστηκε την περίπτωση Ντόναλντ Τραμπ. Υπό μια έννοια εξέθρεψε ένα τέρας που δεν μπόρεσε να ελέγξει.

Η αγωγή της εταιρείας εκλογικών μηχανών Dominion έρχεται να τιμωρήσει αυτήν την απάθεια του. Αυτή κατέθεσε μήνυση και ζητάει 1,6 δισ. δολάρια για συκοφαντική δυσφήμιση από το Fox News, επειδή ακριβώς το ειδησεογραφικό κανάλι προώθησε τη γραμμή Τραμπ ότι είχαν «κλαπεί» οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ του 2020.

Κινδυνεύει έτσι να γκρεμιστεί όσα με κόπο έχτισε όλα αυτά τα χρόνια, αν χάσει στο δικαστήριο θα είναι ένα τεράστιο χτύπημα για τον Όμιλο, σχεδόν εξοντωτικό.

Υπάρχει μια ειρωνεία στα σημερινά δεινά του Μέρντοχ. Εξέθρεψε την οργή και το παράπονο για να οικοδομήσει μια συντηρητική αυτοκρατορία μέσων ενημέρωσης που επηρέασε την πολιτική σε τρεις ηπείρους τον τελευταίο μισό αιώνα. Τώρα αυτές οι ίδιες δυνάμεις απειλούν να καταστρέψουν την κληρονομιά του.

Αγκάλιασε τον Τραμπ όχι επειδή σαγηνεύτηκε από το οτιδήποτε, ίσα ίσα δεν θα μπορούσε να ‘ναι πιο αντίθετος με την περσόνα, τις απόψεις. Αλλά θεώρησε πως αυτό ταίριαζε με τα συμφέροντά του. Βοηθούσε για να παίρνει ανταλλάγματα. Διαπλεκόμενα λέγεται, παγκόσμιο φαινόμενο είναι.

Η συμμαχία αυτή είχε προσωπικό κόστος. Λέγεται πως παρακολουθούσε έμπλεος οργής την εισβολή στο Καπιτώλιο των οπαδών του Τραμπ. Ότι άκουγε με φρίκη τον «Πορτοκαλί» να λέει πως τον έκλεψαν με νοθεία. Αλλά το κανάλι λειτουργούσε αυτόνομα. Δεν μπορούσε να παρέμβει.

Μετά με τον COVID-19 μετά, πήρε ακραίες προφυλάξεις. Είναι ειρωνικό πως το Fox πρακτικά αρνιόταν πως υπάρχει πανδημία και γενικώς έβριθε αντιεπιστημονικών θεωριών και απόψεων, ενώ αυτός ήταν από τους πρώτους, παγκοσμίως, που έκαναν το εμβόλιο.

Είχε τη δύναμη να εξωθήσει τον Τραμπ να πάρει σοβαρά την πανδημία. Δεν έκανε τίποτα. Επέλεξε συνειδητά να σφυρίξει αδιάφορα κρίνοντας πως δεν έχει λόγο να παρέμβει. Αυτός μπορεί να είχε τελειώσει με τον Τραμπ και να δουλεύει παρασκηνιακά υπέρ της διαδοχής στους Ρεπουμπλικανούς από τον Ρον Ντε Σάντις, αλλά το κοινό του Fox όχι.

Πιο μετά, εκείνες τις χαοτικές στιγμές που ο Τραμπ αρνιόταν πως έχασε τις εκλογές από τον Τζο Μπάιντεν, ο Μέρντοχ προσπάθησε αρχικά να πιέσει το κανάλι να μην συναινέσει σε αυτήν την τρέλα. Είχε πάρει τηλέφωνο τον Τραμπ και του είπε να αποδεχτεί πως έχασε. Αυτός αρνήθηκε και τον απείλησε πως θα κάνει δικό του κανάλι, αφήνοντας εκτός το Fox.

Επίσης, ο Μέρντοχ δεν έλεγχε τους star δημοσιογράφους του που είχαν χτίσει καριέρα τόσα χρόνια στην άρνηση. Το κοινό επίσης ένιωσε πως το προδίδουν με τη συγκαταβατική στάση που είδε αρχικά από ένα μέσο που αλλιώς το είχε μάθει. Οπότε τα παράτησε. Κάντε ό,τι νομίζετε, είπε, και ένιψε τας χείρας του.

Οι έρωτες κάνουν τα πράγματα χειρότερα και συνοψίζουν την κατάστασή του

Και μέσα σε όλα, ο βαρόνος των media τα τελευταία χρόνια, έχει μπλέξει με… γεροντοέρωτες. Χώρισε την 4η γυναίκα του, Τζέρι Χολ με… μέιλ, τον περασμένο Ιούνιο. Ως και με το κουτάλι τον τάιζε μετά από διαδοχικά θέματα υγείας κι αυτό ήταν το «ευχαριστώ», τι να πεις…

Λίγο μετά, αρραβωνιάστηκε τη ραδιοφωνική παρουσιάστρια Αν Λέσλεϊ Σμιθ, προανήγγειλε νέο γάμο, για να τη χωρίσει τελικά μόλις δύο εβδομάδες μετά, επειδή όπως ακούστηκε, αισθάνθηκε άβολα με τις ευαγγελικές θρησκευτικές απόψεις και τις «ψεκ» απόψεις της συντηρητικής παραλίγο γυναίκας του.

Απ’ αυτές και μόνο τις ροζ ιστορίες, καταλαβαίνουμε πως έχουμε να κάνουμε με έναν άνθρωπο που αρνείται να αποδεχτεί την ηλικία του. Βέβαια δεν θα έχτιζε μια αυτοκρατορία αξίας 17 δισ. ευρώ αν τα παρατούσε, αν ήταν συνηθισμένος.

Όμως προκειμένου να κάνει χρυσό ό,τι γίνεται, κατέστρεψε οτιδήποτε άλλο άγγιζε. Η κληρονομιά του είναι τοξική. Μοιάζει παγιδευμένος από όσα ο ίδιος έφτιαξε, ένας ηλικιωμένος βασιλιάς που κρύβεται στο παλάτι του ενώ εμείς οι υπόλοιποι βλέπουμε στιγμές από τη ζωή του στο Succession – ακόμα να μάθουμε πάντως ποιος είναι αυτός μέσα από την οικογένεια που «κελαηδάει» στους σεναριογράφους, δίνοντάς τους υλικό. Βέβαια, ως συχνά συμβαίνει, η πραγματικότητα ξεπερνάει πολύ τη φαντασία με αυτήν την οικογένεια…

* Με πληροφορίες από Vanity Fair