Κάποια στιγμή, πού θα πάει, θα το πάρει απόφαση ο καιρός και θα αρχίσει να κάνει κρύο – κάνει και στην Ελλάδα αγαπητοί Locomondo. Το μπουφάν, τότε, θα ‘ναι απαραίτητο. Και πολύ (θα) μας αρέσει, αν μας ρωτάτε!

Το τι επιλέγει ο καθένας για να φορέσει πάντα ήταν και θα είναι, στην τελική, θέμα γούστου. Αλλά γιατί να μην τον βοηθήσουμε με ορισμένες classic επιλογές; Κάτι μπορεί να θυμηθείς, κάτι μπορεί να μάθεις, πάντα έχουν την πλάκα τους και κυρίως το ενδιαφέρον τους αυτές οι λίστες με τα best of.  Ακόμα και επειδή διαφωνούμε, συμφωνούμε, αυτό δεν είναι αλλωστε το νόημα; Η συζήτηση, η ανταλλαγή απόψεων, η ζύμωση.

Ιδού λοιπόν μια λίστα με τα 10 καλύτερα ανδρικά μπουφάν. Στιλ, υλικό, εφαρμογή, εποχική καταλληλόλητα, ανθεκτικότητα, ποιότητα, όλα μπήκαν στον καλό το μύλο που όλα τα αλέθει. Και βεβαίως ή κυρίως, ο παράγοντας διαχρονικότητα. Ανδρικά μπουφάν που είναι στην παρέα μας εδώ και πολλά χρόνια, που πολλοί προσπάθησαν να αντιγράφουν. Ακριβώς επειδή ήταν καλά. Πολύ καλά…

Τα 10 καλύτερα ανδρικά μπουφάν

Schott Perfecto Motorcycle

Τι κοινό έχουν οι Μάρλον Μπράντο, Τζέιμς Ντιν και Μπρους Σπρίνγκστιν; Φανταζόμαστε αρκετά αν κάτσουμε και το ψάξουμε, αλλά ας μείνουμε σε τούτο που ξέρουμε στα σίγουρα: Άπαντες έχουν φορέσει αυτό το δερμάτινο μπουφάν. Με μια επαναστατική γραμμή που άρεσε σε όλα τα «ροκ» παλικάρια εκεί έξω, σε όλους τους μηχανόβιους.

Κάποια στιγμή ήταν απαγορευμένο στα αμερικανικά σχολεία επειδή ήταν συνυφασμένο με την αλητεία. Εδώ και πολλά χρόνια βέβαια, είναι η επιτομή ενός ροκ εν ρολ στιλ, μιας ανανεωτικής εκ του παρελθόντος «άποψης».

μπουφάν

Levi’s Trucker

Στην αρχή το αγάπησαν οι χίπις, κόλλησε γάντι με τις γενικότερες ενδυματολογικές τους απόψεις. Με την έμπνευση να αντλείται από αυτό που κάποτε ήταν ρούχα εργασίας σε εργοστάσιο, αυτού του είδους το μπουφάν πήρε για τα καλά τα πάνω του στα 80s, όταν έγινε απίστευτα δημοφιλές σε ένα πλαίσιο γενικότερης απελευθέρωσης των νέων.

Συμβαίνει άλλωστε συχνά κάτι που αγαπούν οι αντικουλτούρες σε πρώτη φάση, να γίνεται τελικά mainstream. Τώρα και ως στυλ μπορούμε να το βρούμε σε όλα τα πιθανή είδη υλικών και χρωμάτων, με απομιμήσεις αριστερά και δεξιά, αλλά δεν υπάρχει τίποτα τόσο cool όσο το πρωτότυπο, βαμβακερό.

μπουφάν

Rag & Bone Manston

Το γνωστό σε όλους μας flight – σε μια πιο σύγχρονη έκδοσή του από ανακυκλωμένο νάιλον. Αν μεγάλωσες στα 90s ξέρεις, βασικά δεν έκανες «δίχως του». Πολλά χρόνια αργότερα το φόρεσε και ο Μπάρακ Ομπάμα – πού να το ξέραμε κάποτε πως αυτό που βάζανε οι πιτσιρικάδες στις καταλήψεις ή τα «παιδιά στην κερκίδα» θα ‘ταν και του «Πλανητάρχη» outfit. Ιστορικά αν το δούμε το φορούσαν πρώτοι οι πιλότοι, εξ ου και το όνομά του.

μπουφάν

Barbour Classic Beaufort Waxed

Τα μπουφάν της Barbour χαρακτηρίζουν το απόλυτο βρετανικό στυλ εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Καλύπτει με «τικ» οποιαδήποτε αρχέτυπο του είδους έχετε στο μυαλό σας. Από ψαράδες στα νερά της Μάγχης μέχρι τα μέλη της βασιλικής οικογένειας. Το Beaufort είναι ένα από τα πλέον κλασικά μοντέλα της εταιρείας, ιδανικό για τις βροχερές (βρετανικές) ημέρες…

μπουφάν

Baracuta G9 Harrington

Κατάλληλο για καθημερινή χρήση είναι ένα κλασικό μπουφάν, με καρό φόδρα η οποία χαρίζει αρχοντικό στυλ. Τα πρώτα μπουφάν τύπου Harrington κατασκευάστηκαν στα 30s από την εταιρεία ειδών ένδυσης Baracuta και για τον λόγο αυτό έγινε αρχικά γνωστό ως μπουφάν Baracuta ή G9.

Πήρε το ψευδώνυμο “Harrington” από το τηλεοπτικό όνομα “Rodney Harrington” τον οποίο υποδυόταν ο ηθοποιός Ράιαν Ο’ Νιλ στη σαπουνόπερα Peyton Place. Ο εν λόγω χαρακτήρας, φορούσε πολύ συχνά το μπουφάν Harrington.

Έγινε παγκοσμίως γνωστό από τον Τζέιμς Ντιν αφού το φορούσε στην ταινία «Επαναστάτης χωρίς αιτία» – αργότερα το τίμησε και ο Έλβις Πρίσλεϊ.

μπουφάν

Patagonia Classic Retro-X Fleece

Μια fleece επιλογή για όταν κάνει κρύο. Πολύ κρύο. Και σε ζεσταίνει και απορροφά την υγρασία. Έχει φτιαχτεί για να είναι ανθεκτικό και να σε βγάζει παλικάρι υπό δύσκολες συνθήκες.

Χρειάστηκε κάποιο καιρό για να γίνει δημοφιλές, αλλά από τη στιγμή που αυτό συνέβη κι ύστερα, δεν υπήρξε γυρισμός.

μπουφάν

Burberry Kensington Heritage Trench

Ιδανικό για να σε προστατέψει από τα τερτίπια του καιρού. Κάνει και για βροχή, κάνει και για αέρα, και πώς να μην κάνει, αρχικά ήταν οι στρατιωτικοί το target group του.

Ένα διαχρονικό κομμάτι που έχει συντροφέψει πολλές ανδρικές γκαρνταρόμπες στην πάροδο των ετών. Mπόνους: Δίνει μια αίσθηση νουάρ μυστηρίου σε όποιον το φορά…

μπουφάν

Alpha Industries M-65 Field

Ακόμα ένα μπουφάν με στρατιωτικές ρίζες. Η ανθεκτικότητα, μαζί η άνεση και οι χώροι είναι κάτι που εκτιμάται ιδιαίτερα από τους ανθρώπους των ενόπλων δυνάμεων. Από όλους εδώ που τα λέμε, γι’ αυτό και αυτά τα κομμάτια σύντομα γίνονται κτήμα του συνόλου της κοινωνίας.

Το έχει φορέσει ο Ρομπέρτο Ντε Νίρο στο Ταξί αν θέλετε μια επιπλέον πληροφορία, αν και το πιο σημαντικό είναι πως πιθανότατα δεν έχετε φορέσει πιο λειτουργικό μπουφάν. Είναι ανθεκτικό στον αέρα, αδιάβροχο, έχει πολλές τσέπες και μια εύχρηστη κουκούλα κρυμμένη στο γιακά.

μπουφάν

Moncler Maya Hooded Down

Αυτό κι αν είναι για γερό κρύο. Χοντρό και ζεστό, σε προστατεύει χωρίς να σε ιδρώνει. Πρωτοφτιάχτηκε στα 50s, χρειάστηκε όμως να περάσουν αρκετά χρόνια, ως τη δεκαετία του 1980 συγκεκριμένα, για να αποκτήσει απήχηση στο ευρύ κοινό, που εκτίμησε ιδιαίτερα την ποιότητα και τη λειτουργικότητα αυτού του μπουφάν.

μπουφάν

Carhartt WIP Michigan Chore

Ακόμα μια πολύ στιλάτη επιλογή, δεν είναι για όλους πάντως η συγκεκριμένη. Πρέπει να το στηρίξεις ως σύνολο, δεν πάει μόνο του. Είναι ρετρό, αλλά καταφέρνει και διατηρεί πάντα μια φρεσκάδα. Πώς το καταφέρνει; Επειδή ακριβώς είναι όμορφο. Και αυτό είναι κάτι πιο δυνατό από το χρόνο.

μπουφάν

Με πληροφορίες από robbreport.com