Η εικόνα τους ταξιδεύει στις τέσσερις γωνίες του πλανήτη: Πότε φωνάζουν, πότε δείχνουν βλοσυροί, σκεπτικοί… Οι κορυφαίοι προπονητές καθρεπτίζουν λίγο-πολύ τη μενταλιτέ των ομάδων που εκπροσωπούν. Το κλασικό – αστικό στιλ της Ρεάλ Μαδρίτης αποτυπώνεται στα αυστηρά κοστούμια του Ζινεντίν Ζιντάν και του Κάρλο Αντσελότι, το πιο μοντέρνο της Μπαρτσελόνα στο casual chic του Τσάβι και πάει λέγοντας.

Πέρα από τις ομάδες, υπάρχουν και τα πρόσωπα που έχουν γίνει style icons: Ο Ζιζού και ο Πεπ αντιπροσωπεύουν δύο διαφορετικές σχολές στιλ. Αυτοί είναι οι κύριοι εκφραστές του διπόλου «κλασικό εναντίον μοντέρνου». Φαίνεται, όμως, πως ο Καταλανός τεχνικός έχει γίνει ο απόλυτος trend setter -η Puma είναι εκείνη που το εκμεταλλεύεται στο μέγιστο βαθμό. Άρθρα που αφορούν το στιλ του Γκουαρντιόλα, τη φίρμα του παντελονιού του, «πόσο κοστίζει το μπλουζάκι του» υπάρχουν άφθονα στο αγγλικό ίντερνετ, όχι τυχαία.

Παρακάτω θα βρείτε εκείνους τους managers που καταφέρνουν να κερδίσουν πρώτα την κάμερα και αναπόφευκτα τα βλέμματα των φίλων του ποδοσφαίρου.

Ζινεντίν Ζιντάν: Ο βασιλιάς του κλασικού

Ίσως ο πιο πολυφωτογραφημένος προπονητής στον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης, ο Ζινεντίν Ζιντάν αποτελεί ένας από τους πιο κομψούς manager, όχι μόνο του ποδοσφαίρου. Σε αυτό τον βοηθά και το ύψους 1,85 κορμί του, το οποίο μοιάζει με 30χρονου και το αναδεικνύει επιλέγοντας sur-mesure (ραμμένα) κοστούμια, στην πιο slim εκδοχή τους. Η χρωματική παλέτα που επιλέγει είναι επίσης αυστηρή:Μπλε σκούρο, γκρι και μαύρο, αποτελούν τις μόνιμες επιλογές του. Το πουκάμισο είναι συνήθως λευκό, ενώ με το πέρασμα των χρόνων, άφησε τη λεπτή γραβάτα που στα μέσα των 10s ήταν της μόδας, για να επανέλθει στα κανονικά μεγέθη. Το μαύρο και το μπλε είναι το πιο σύνηθες χρώμα της γραβάτας του, ενώ ο γιακάς του πουκαμίσου του είναι σχεδόν πάντοτε στενός και κοντός -όπως πρέπει για ένα επίσημο ένδυμα.

Κατά τη διάρκεια των ετών, ο Ζιντάν υπήρξε πρεσβευτής της Υ-3 (τα προϊόντα της συνεργασίας Adidas – Yojhi Yamamoto), έχει κάνει μια καμπάνια με τη Luis Vuitton παρέα με τους Μαραντόνα και Πελέ, ενώ υπήρξε και πρεσβευτής της ισπανικής φίρμας Mango. «Δεν ακολουθώ τα τελευταία trend -απλά ψάχνω να βρω όσα μου αρέσουν. Αυτό είναι το εύκολο κομμάτι. Το δύσκολο είναι να παραμένεις fit» έχει δηλώσει στη βρετανική Vogue για κάποια χρόνια πριν.

Για να αντιληφθούμε πόσο slim είναι τα ρούχα που επιλέγει ο 50χρονος, αρκεί να θυμηθούμε τη στιγμή που ένα παντελόνι του σκίστηκε. Και όχι μόνο μια φορά!

Πεπ Γκουαρντιόλα: Ο Μοντέρνος Trend Setter

Σε αντίθεση με τη σταθερότητα των επιλογών του Ζιντάν, ο Πεπ Γκουαρντιόλα έχει εξελίξει το στιλ του αντίθετα με τον γραμμικό χρόνο -σαν ένας Μπέντζαμιν Μπάτον του στιλ.

Από τα κοστούμια – γραβάτα, σε μαύρο και γκρι χρώμα, τα V-neck και τα μπλέιζερ, έφτασε να φοράει απλά t-shirt με cargo παντελόνια. Όλα βέβαια πάντοτε slim, αφού και εκείνος διατηρεί το σώμα του σε άψογη καταστάση.

Ήταν μετά τη μετακόμισή του στο Μόναχο, για λογαριασμό της Μπάγερν, όταν και ξεκίνησε δειλά να περιαματίζεται με ένα πιο smart casual στιλ. Γνώριζε καλά πως το κλασικό του στιλ, συχνά πυκνά με 3 piece κοστούμι, θα αποθεωνόταν σε μια χώρα όπως η Άγγλια, οπότε στις πρώτες του σεζόν στο Μάντσεστερ παρέμενε ο γνωστός, κλασικά κομψός, Πεπ. Σταδιακά, όμως, η στενή γραβάτα εξαφανίστηκε, οι καζάκες επίσης εγκαταλείφθηκαν, για χάρη ενός polo στιλ -πολύ πιο χαλαρό.

Πλέον, ντύνεται πολύ πιο νεανικά: Επιλέγει εφαρμοστά τζιν ή cargo, τα οποία συνδυάζει με ζακέτες, φούτερ με κουκούλα ή άλλα προϊόντα της Puma, τα sneakers είναι, επίσης, στην ημερήσια διάταξη, εγκαταλείποντας πλήρως το κλασικό στιλ με το οποίο τον γνωρίσαμε στους πάγκους. Ίσως στις κρύες ημέρες να επιλέξει μια ζιβάγκο και ένα ημί-παλτο. Η φίρμα Stone Island θα πρέπει να πανηγυρίζει, καθώς είναι η κύρια πηγή των jumpers που επιλέγει -αλλά και των τζάκετ.

Ίσως και να συνειδητοποίησε πως η εικόνα του είναι τόσο δυνατή, που έχει εξελιχθεί σε ένα fashion trend setter. Δεν το γράφουμε έτσι απλά, η ιστορία που ακολουθεί είναι αληθινή: Στα μέσα των 1990s, ο Πεπ ζήτησε από τον Καταλανό σχεδιαστή Μιρό να κάνει ένα catwalk στην επόμενη επίδειξή του. Όπως και συνέβη. Ο Κρόιφ, τότε προπονητής της ομάδας, είχε γίνει έξαλλος με εκείνον και του έριξε πρόστιμο. Η πίκρα του Πεπ, όμως, μάλλον μετριάστηκε όταν ο σχεδιαστής του είπε πως τα ρούχα που φόρεσε έγιναν όλα ανάρπαστα!

Μικέλ Αρτέτα: Ο Κλώνος

Ως «παιδί» του Γκουαρντιόλα, ο Αρτέτα δείχνει επηρεασμένος από τις στιλιστικές επιλογές του ειδώλου του. Πέρασαν μαζί τρία επιτυχημένα χρόνια στη Μαντσέστερ Σίτι, πριν ο 40χρονος επιστρέψει στην ομάδα που έλαμψε ως ποδοσφαιριστής, την Άρσεναλ. Πλέον, είναι εκείνος που απειλεί την πρωτοκαθεδρία του φίλου του -παραμένουν φίλοι, σε όλα τα επίπεδα.

Η επιρροή του «μοντέρνου Πεπ» είναι εμφανής: Η casual total black (μαύρο τζιν, ζιβάγκο, μαύρο τζάκετ) επιλογή μοιάζει ως η signature επιλογή του -γιατί είναι και η τυχερή του. «Είμαι πολύ μεθοδικός, άνθρωπος της ρουτίνας. Όταν κερδίζουμε δεν μου αρέσει να αλλάζω τα ρούχα μου, μου αρέσει να φοράω το ίδιο ακριβώς παντελόνι, την ίδια μπλούζα και παπούτσια που φορούσα στο προηγούμενο ματς. ‘Όταν χάνουμε αλλάζω τα πάντα». Κάπως έτσι περιέγραψε ο Μικέλ Αρτέτα, ο μάνατζερ που πάει να κάνει τη μεγάλη έκπληξη στην Premier League φέτος.

Όπως και ο Πεπ, τον οποίον πέτυχε στη φάση της εγκατάλειψης της γραβάτας, προτιμά στα υψηλής σημασίας ματς να επιλέγει κοστούμι -συνήθως μαύρο, με το λευκό πουκάμισο κουμπωμένο ως το λαιμό και πλεκτά πουλόβερ συνήθως σε σκούρες αποχρώσεις.

Ρομπέρτο Μαντσίνι: Ο φιλόσοφος του στιλ

Πολύ πριν οι 40 κερδίσουν τα φώτα της δημοσιότητας, υπήρχε ένα master του στιλ που συνεχίζει να ακινητοποιεί τους φωτογράφους στα γήπεδα. Πολύ πριν τα three piece κοστούμια, τις πλεκτές ζακέτες, τα slim fit  παντελόνια που τελειώνουν λίγο πάνω από τον αστράγαλο, ένας Ιταλός παρέδιδε μαθήματα κάθε Κυριακή. O επί χρόνια «πρόσωπο» της Paul&Shark, Ρομπέρτο Μαντσίνι, δεν χρειάζεται συστάσεις. «Το στιλ είναι κάτι έμφυτο, είναι κάτι που, είτε το έχεις, είτε δεν το έχεις. Μπορείς επίσης να είσαι κομψός φορώντας ένα πόλο και ένα σορτς» δήλωνε ο 58χρονος σε συνέντευξή του στην αγγλική έκδοση του Esquire.

Αν κάτι θυμάται κανείς από το Euro του 2020, είναι εκείνο το ανυπέρβλητο κοστούμι που φορούσε ο μάνατζερ της εθνικής Ιταλίας (και το σταφ του), ένας φόρος τιμής στον εμβληματικό Ιταλό τεχνικό Έντσο Μπέαρζοτ, σχεδιασμένο από τον ίδιο τον Αρμάνι. Ο Μαντσίνι, με την κουλ μενταλιτέ του και τα μακριά μαλλιά του, έμοιαζε εντελώς στο στοιχείο του, δίνοντας στο κοστούμι μια νέα δυναμική, πιο ανατρεπτική. Και αυτό μόνο τυχαίο δεν είναι.

Ως Ιταλός, έχει γαλουχηθεί στη «Σπρετσατούρα», την «επιτηδευμένη ατημέλεια» δηλαδή ή αυτό που έχει επικρατήσει να περιγράφουμε ως «επιμελώς ατημέλητο». Μπαίνετε στο νόημα, έτσι; Επίσης, υπάρχει ο όρος «staccare» (μτφ. «αποσπώ»), όπου στην αρχιτεκτονική σημαίνει το ζευγάρωμα δύο στοιχείων, ενός κλασικού με ένα μοντέρνο ή μεταμοντέρνο. Το έχετε ε; Το στιλ του Ρομπέρτο Μαντσίνι είναι η επιτομή αυτών των δύο.

Τα καλοραμμένα Armani κοστούμια του συνδυαζόταν με ένα υπερμοντέρνο ρολόι, ένα υπερμέγεθες κασκόλ, μια πασμίνα, ένα αθλητικό παπούτσι. Η προσωπική πινελιά σε μια άψογη στιλιστικά εμφάνιση έκανε τον Ρομπέρτο Μαντσίνι να ξεχωρίζει. «Το στυλ είναι ομορφιά. Τόσο η ομορφιά, όσο και το στιλ είναι μια προσωπική δήλωση του “ποιος είσαι”. Το στυλ μπορεί να εκφραστεί μόνο στην ελευθερία».

Κι αν θα έπρεπε να ξεχωρίσει ένα μόνο κομμάτι μιας αντρικής γκαρνταρόμπας που τον συναρπάζει, αυτό θα ήταν το παλτό. «Θεωρώ ότι η κλασική κομψότητά του το κάνει ένα αναντικατάστατο, ευέλικτο, τέλειο κομμάτι που ο καθένας κατά τη γνώμη μου πρέπει να έχει. Ένα ένδυμα της ναυτικής παράδοσης προσαρμοσμένο στην καθημερινότητά μας».