Η ελληνική μόδα για χρόνια ταλαιπωρήθηκε, λοιδορήθηκε, απαξιώθηκε και τελικά κλείστηκε στα ατελιέ για να επιβιώσει, υιοθετώντας μια κουλτούρα εσωστρέφειας που ούτε της ταιριάζει, ούτε της αξίζει. Όμως, η 32η εβδομάδα μόδας της Αθήνας, προμηνύει αλλαγή κατεύθυνσης, αυτή τη φορά προς το φως.  

Σπουδαίοι Έλληνες σχεδιαστές, αλλά και νέα brands με ελληνική υπογραφή, συμμετείχαν στην 32η εβδομάδα μόδας της Αθήνας, η οποία πραγματοποιήθηκε στο «The Ellinikon Experience Park», σε ένα σύγχρονο, μινιμαλιστικό περιβάλλον, που δημιουργήθηκε για να φιλοξενήσει ανθρώπους όλων των ηλικιών.

Τα τελευταία χρόνια, η εβδομάδα μόδας, διαρκώς βελτιώνεται, αποδεικνύοντας την αποφασιστικότητα της να αλλάξει, να εξελιχθεί, να ανανεωθεί και να ακολουθήσει τα πρότυπα των εβδομάδων μόδας, στις μητροπόλεις του κόσμου.

Κομβικό σημείο στην αναβάθμιση της διοργάνωσης, υπήρξε η παρουσία του συλλόγου Ελλήνων σχεδιαστών οι οποίοι με την εμπειρία, τη γνώση και την αισθητική τους, ενίσχυσαν την διοργάνωση, αναβαθμίζοντας την σημαντικά.

Τα fashion shows, στο σύνολο τους παρουσίασαν τις χειμερινές συλλογές του 2024, στις οποίες πρωταγωνίστησαν haute couture κομμάτια με elegant και glam rock λεπτομέρειες, που έδωσαν ένα ξεκάθαρο στίγμα για την επιβλητική αισθητική της χρονιάς που έρχεται.

Τα shows και οι συλλογές που ξεχώρισαν στο Athens Fashion Week

Από τις πλέον εντυπωσιακές επιδείξεις, ήταν εκείνη που έφερε την υπογραφή του σχεδιαστή Δημήτρη Ντάσιου. Χειροποίητες δημιουργίες και αέρινες φιγούρες που κατασκευάστηκαν με την τεχνική του μουλάζ, αποθεώθηκαν από το κοινό. Πρωταγωνιστικό ρόλο, είχαν τα signature denim, μια συλλογή η οποία διανθίστηκε με παγιέτες και πληθωρικά κεντήματα. Στα πλαίσια του sustainability, ο οίκος Dassios, χρησιμοποίησε υφάσματα παλαιότερων συλλογών, για να δημιουργήσει νέες φούστες και παντελόνια πάντα με την χαρακτηριστική κίνηση, που ακολουθεί το σώμα, αγκαλιάζοντας το σαν πέπλο. Animal print, θηλυκές διαφάνειες και επιβλητικά denim δημιούργησαν ένα αμάλγαμα κομψότητας και boho αισθητικής. Λαμπερό ήταν και το φινάλε, όπου ο σχεδιαστής περπάτησε με  την πρίμα μπαλαρίνα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, Αγγελική Βαενά και τον συνεργάτη του Γιάννη Λεμπέση.

Με τη σειρά της, η Δάφνη Βαλέντε παρουσίασε τα signature πλισέ της, με αρχαιοελληνικές αναφορές, θηλυκές γραμμές και εντυπωσιακά, δυναμικά χρώματα όπως βαθύ μπλε και κόκκινο. Τα μοντέλα, έμοιαζαν σαν σύγχρονες Ελληνίδες θεές, με φορέματα που είχαν κίνηση και elegant χαρακτήρα. Τα  Daphne Valente, δημιουργούνται από μία γυναίκα και απευθύνονται σε όλες τις γυναίκες, ανεξαρτήτου ηλικίας και σωματότυπου. Η πρόθεση της σχεδιάστριας να αγκαλιάσει όλες τις γυναικείες φιγούρες φάνηκε και από το φινάλε του show, όπου και εμφανίστηκε με μια τεμπέλα που έγραφε «Not just for models».

Πιστή στη minimal αισθητική της, έμεινε η Ορσαλία Παρθένη, η γυναίκα που ηγείται καλλιτεχνικά του οίκου Parthenis. Τα basics ξαναγράφονται, επαναπροσδιορίζονται και εστιάζουν στην λιτή αισθητική και την υψηλή ποιότητα. Μάλλινα πλεκτά, χυτά σατέν, και βελούδινα, χρωματίστηκαν σε ένα χειμωνιάτικο πρελούδιο, με ήσυχες αλλά δυναμικές αποχρώσεις του μπλε, του μπεζ και φυσικά του μαύρου. Οι σχεδιαστικοί κανόνες που διατρέχουν τη συλλογή Winterlude στο σύνολο τους, δημιουργούν μια γκαρνταρόμπα για αστικό τοπίο. Άχρονα, gender-inclusive, άνετα κομμάτια που αντικατοπτρίζουν τη δέσμευση του οίκου για διαχρονικότητα.

Ο επίλογος, ανήκει δικαιωματικά στον Βασίλη Ζούλια ο οποίος μέσα από την pret a porter συλλογή του ακροβατεί ανάμεσα στην γοητεία μιας άλλης εποχής και την εικόνα της σύγχρονης γυναίκας, που αντιμετωπίζει τη ζωή της με ρομαντισμό και αποφασιστικότητα, διεκδικώντας την ευτυχία της μέσα σε twin sets με pencil και φαρδιές φούστες. Ογκώδη εξπρεσιονιστικά λουλούδια, μπλέκονται ανατρεπτικά με jeans. Φορέματα για το γραφείο από κρεπ και ζορζέτα και cocktail φορέματα για βραδινές εμφανίσεις, μονοπώλησαν το ενδιαφέρον, παραμένοντας πιστά στην αισθητική του σχεδιαστή. Τα επιβλητικά κοσμήματα του Περικλή Κονδυλάτου από κρύσταλλα, πλαισίωσαν την συλλογή, δίνοντας της επιπλέον λάμψη. Η Βίκυ Κουλιανού, η Έβελυν Καζαντζόγλου, η Ραμόνα Βλαντή, η Χριστίνα Κοντοβά, η Γκαϊα Μερκούρη και η διεθνούς φήμης πλέον Νάσια Μάτσα ήταν από τις γυναίκες που με την παρουσία τους και την προσωπικότητα τους, έκαναν το show ακόμη πιο ξεχωριστό.