Ο οίκος Balenciaga μας έχει συνηθίσει σε περίεργα παπούτσια κατά τη διάρκεια των χρόνων, αλλά τώρα, με τη νέα limited συλλογή ονόματι «Paris Sneaker» το πήγε σε άλλο επίπεδο. Στο χειρότερο που θα μπορούσε για την ακρίβεια. Και είναι απολύτως λογικό που το λανσάρισμα της συνοδεύτηκε από αντιδράσεις.

Η Balenciaga που προσφέρει την κομψότητα και την πολυτέλεια στις συλλογές της, κυκλοφόρησε το εντελώς αντίθετο. Αναφορικά με την ανακοίνωση του οίκου, η συλλογή περιγράφεται ως «ένα επικαιροποιημένο κλασικό σχέδιο που ερμηνεύει τον αθλητικό χαρακτήρα της mid-century εποχής», δηλαδή δεκαετία του 1930 έως τη δεκαετία του 1960.

Τα παπούτσια, που παραπέμπουν στο διαχρονικό Converse, είναι εντελώς φθαρμένα και καταστραμμένα, με τρύπες στο επάνω μέρος του υφάσματος. Και μπορεί τα converse κάποτε να ήταν πιο στυλάτα όσο πιο φθαρμένα ήταν, τώρα πια αυτό δεν υπάρχει τόσο. Αφήστε δε που αυτά της Balenciaga είναι εντελώς για πέταμα.

Balenciaga

Balenciaga

Η αμφιλεγόμενη συλλογή της Balenciaga πυροδοτεί μια συζήτηση, για το πόσο μακριά μπορεί να σπρώξει τους καταναλωτές ο οίκος. Θα πληρώσει άραγε κόσμος, με εκατοντάδες δολάρια, παπούτσια που είναι φθαρμένα αλλά είναι μάρκας; Μάλλον ναι.

Το μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι ότι η περιορισμένων ζευγαριών συλλογή (μόλις 100) κυκλοφόρησε στην Ευρώπη χθες, στα καταστήματα των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της Μέσης Ανατολής θα κυκλοφορήσουν στις 16 Μαΐου και στην Ιαπωνία στις 23. Η τιμή τους ξεκινάει από 450 ευρώ και φτάνει μέχρι και τα 1.450 ευρώ.

Η δύναμη του μάρκετινγκ από την Balenciaga

Εκτός από τα πολλά αρνητικά σχόλια, υπάρχει ένας βαθύτερος προβληματισμός πίσω από τη συλλογή. Το κατά πόσο δηλαδή ένας οίκος που αντικατοπτρίζει την πολυτέλεια, λανσάρει ένα εμβληματικό παπούτσι που σηματοδοτεί την φτώχεια των περασμένων χρόνων για να πουλήσει και τα 100 κομμάτια. Πώς δηλαδή η δύναμη του μάρκετινγκ μπορεί να κάνει έρμαια τους καταναλωτές απλά γιατί είναι γνωστής «μάρκας».

Με πληροφορίες από highsnobiety

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Quannah Chasinghorse: Το πρώτο top model που ενσωματώνει την ιθαγενή καταγωγή της

Lauren Hutton: Το 78χρονο supermodel που ποζάρει topless και επαναπροσδιορίζει τα πρότυπα ομορφιάς

Bobby Kolade: Ο άνθρωπος που έφερε την «επανάσταση του secondhand» στην Ουγκάντα