Αφήνοντας στην άκρη τα μεγαλειώδη κτίρια της σύγχρονης εποχής, ορισμένοι αρχιτέκτονες εμπνέονται από την παλαιότερη κατοικία της ανθρωπότητας: τη σπηλιά. Δημιουργούν χώρους που μοιάζουν σαν ένας ήσυχος παράδεισος και ταυτόχρονα μοντέρνος.

Οι σπηλιές όμως, εκτός από το ότι αποτελούσαν τη βασική κατοικία της ανθρωπότητας στα παλιά χρόνια, θεωρούνται πλέον μια ριζοσπαστική επιλογή. Το 1958, όταν το περιοδικό Life επισκέφτηκε μια cozy κατοικία στο Μεξικό, όπου έμενε ο ζωγράφος και αρχιτέκοντας Juan O’Gorman, που σχηματίστηκε από μία σπηλιά, διακοσμημένη με animal print ριχτάρια και κεραμικά σε ενσωματωμένα ράφια, ο αρθρογράφος είχε χρησιμοποιήσει τον χαρακτηρισμό «παράξενο».

Τώρα, όμως, το σπίτι του O’Gorman είναι μέρος μιας έκθεση ονόματι «In Praise of Caves, μαζί με έργα άλλων τριών καλλιτεχνών από το Μεξικό, που είχαν ασχοληθεί με τον μοντέρνο σχεδιασμό των σπηλαίων. Πρόκειται για τους Carlos Lazo, Mathias Goeritz, και Javier Senosiain.

αρχιτέκτονες

Ο Javier Senosiain, ο μόνος εν ζωή καλλιτέχνης-αρχιτέκτονας είναι ίσως ο πιο διάσημος με τα εντυπωσιακά έργα του, όπως το «Casa Orgánica», όπου ο ίδιος και η οικογένειά του διέμεναν στο παρελθόν, καθώς και το «El Nido de Quetzalcóatl tzalcóatl), το οποίο ολοκλήρωσε το 2007.

Διαβάστε ακόμη: Andy Warhol: Πίνακας του με ένα τροχαίο ατύχημα πουλήθηκε σε δημοπρασία έναντι ασύλληπτου ποσού

Για το «In Praise of Caves», ο Senosiain δημιούργησε περίπλοκα μοντέλα στα δικά του σχέδια, καθώς και στο υπόγειο σπίτι του O’Gorman, που έκτοτε έχει μερικώς κατεδαφιστεί από έναν νέο ιδιοκτήτη.

αρχιτέκτονες

Ωστόσο, ένα από τα πιο φιλόδοξα έργα ήταν το λεγόμενο «Cuevas Civilizadas» του Carlos Lazo, για το οποίο είχε στόχο να σκάψει 110 σπίτια στην πλαγιά βορειοδυτικά της Πόλης του Μεξικού. Ενώ οι χώροι στήθηκαν και τα πρότυπα σπίτια ολοκληρώθηκαν, το έργο τελικά «πέθανε» μαζί με τον Lazo, που έφυγε από τη ζωή από αεροπορικό δυστύχημα.

Ήταν ουσιαστικά μια ιδέα δημόσιας στέγασης, να χτιστούν δηλαδή αποτελεσματικά, αλλά και ταυτόχρονα πολύ μοντέρνα σπίτια, που δεν απαιτούσαν πολλά έξοδα στη συντήρηση για τους εργαζόμενους.

Πάντως, η υιοθέτηση κατοικιών που μοιάζουν με σπήλαια θα μπορούσε επίσης να μας βοηθήσει να σχεδιάσουμε ένα μέλλον για την καταπολέμηση της κλιματικής κρίσης. Ήδη έχουν αποτελέσει έμπνευση για ορισμένα σπίτια που εκτυπώνονται με 3D, όπως το μοντέλο TECLA, το οποίο είναι κατασκευασμένο από τοπικό πηλό και το στρογγυλεμένο σχήμα του επιτρέπει την ευκολότερη εκτύπωση και την μεγαλύτερη ενεργειακή απόδοση.