Τι παίρνετε όταν ταΐζετε βακτήρια με βιομηχανικά απόβλητα φρούτων; «Ένα κίτρινο δερμάτινο μπλέιζερ» μπορεί να μην είναι η πρώτη σας απάντηση, αλλά είναι ακριβώς αυτό που προέκυψε από μια συνεργασία μεταξύ της δανέζικης μάρκας μόδας Ganni και της μεξικανικής εταιρείας βιοϋλικών Polybion.

Το καινοτόμο τζάκετ από βακτήρια

Το μπλέιζερ – ένα μοναδικό στο είδος του πρωτότυπο που προορίζεται ως απόδειξη της ιδέας για μελλοντικές συλλογές – είναι κατασκευασμένο από βακτηριακή κυτταρίνη και αντί να προσπαθεί να αναπαράγει τα χαρακτηριστικά του δέρματος, έχει σχεδιαστεί για να αισθάνεται σαν ένα εντελώς νέο υλικό . «Μας εντυπωσίασε το γεγονός ότι πολλοί άνθρωποι αγαπούν το μπλέιζερ επειδή το υλικό δεν έμοιαζε με δέρμα», δήλωσε ο Alexis Gómez-Ortigoza, συνιδρυτής της Polybion.

«Είναι πραγματικά εύκολο να αναγνωρίσουμε ότι αυτό δεν είναι δέρμα – αλλά και ότι δεν είναι πλαστικό. Έχει μια μοναδική αίσθηση». Αν και παράγεται χρησιμοποιώντας ορισμένες από τις μεθόδους που σχετίζονται με το παραδοσιακό δέρμα, το τζάκετ έχει πολύ μικρότερο αποτύπωμα άνθρακα, χωρίς συμβιβασμούς στη δύναμη και την αναπνοή, λένε οι δημιουργοί του.

«Αυτό είναι το πρώτο μπλέιζερ που κατασκευάστηκε ποτέ από μια παγκόσμια μάρκα από βακτηριακή νανοκυτταρίνη», πρόσθεσε ο Gómez-Ortigoza, «Έτσι είναι ένα πολύ σημαντικό ορόσημο για τη βιομηχανία βιοϋλικών».

βακτήρια Ganni

Από κομπούχα μέχρι κονσέρβες φρούτων

Ο Gómez-Ortigoza, του οποίου το υπόβαθρο είναι στα οικονομικά, ίδρυσε την Polybion το 2014 μαζί με τον αδερφό του, Axel, του οποίου το υπόβαθρο είναι στη βιοτεχνολογία. Μαζί με τη φίλη και επιστήμονα υλικών Bárbara González Rolón, επικεντρώθηκαν αρχικά στο μυκήλιο, ένα δίκτυο που μοιάζει με ρίζα από νήματα μυκήτων, και άνοιξαν μια πιλοτική μονάδα για υλικά μυκηλίου. Τότε, συνέβη κάτι περίεργο.

«Πριν από περίπου πέντε χρόνια, ένας φίλος μου μπήκε στο γραφείο μου και μου έδειξε ένα βάζο κομπούχα», θυμάται ο Gómez-Ortigoza. «Απομονώσαμε τα πρώτα μας βακτήρια από αυτό το ποτό».

Η κομπούχα είναι ένα ολοένα και πιο δημοφιλές ρόφημα τσαγιού που έχει υποστεί ζύμωση και η βακτηριακή βιομάζα που χρησιμοποιείται για την κατασκευή του μπουφάν, που ονομάζεται Celium, προέρχεται από αυτό το βάζο. Από τότε, το Polybion έχει σχεδόν εξ ολοκλήρου στραφεί στη βακτηριακή ζύμωση, καθώς το θεώρησε μια πολλά υποσχόμενη νέα πηγή για μια εναλλακτική λύση δέρματος υψηλής απόδοσης.

Πώς τα βακτήρια συμμετέχουν στην παραγωγή

Για να ταΐσει τα βακτήρια, το Polybion χρησιμοποιεί υπολείμματα που προέρχονται από τοπικά εργοστάσια παραγωγής κονσερβοποιημένων φρούτων, κυρίως από μάνγκο. «Ταΐζουμε τα βακτήρια με απορρίμματα φρούτων, τα οποία είναι εξαιρετικά άφθονα εδώ στο κεντρικό Μεξικό», είπε ο Gómez-Ortigoza. «Το μετατρέπουμε σε τροφή για τα βακτήρια προσθέτοντας μια ειδική φόρμουλα που αναπτύχθηκε από εμάς που το μετατρέπει σε μέσο ανάπτυξης.

«Τα βακτήρια θα αναπαραχθούν στη συνέχεια και θα δημιουργήσουν τη μήτρα νανοκυτταρίνης ως μεταβολικό υποπροϊόν, το οποίο συλλέγουμε μετά από δύο εβδομάδες και στη συνέχεια στέλνουμε μέσω μιας διαδικασίας μαυρίσματος και φινιρίσματος».

Τα απόβλητα φρούτων διαφορετικά θα κατέληγαν σε χώρο υγειονομικής ταφής, όπου θα αποσυντεθούν και θα παρήγαγαν μεθάνιο – ένα αέριο θερμοκηπίου 25 φορές πιο ισχυρό από το διοξείδιο του άνθρακα στην παγίδευση θερμότητας. Ορισμένοι παραγωγοί, σύμφωνα με τον Gómez-Ortigoza, καίνε ή απορρίπτουν επίσης τα απόβλητα παράνομα.

Η παραγωγή σελίου δημιουργεί περίπου το ένα τέταρτο των εκπομπών σε σύγκριση με τις πιο πράσινες μεθόδους παραγωγής δέρματος και αφού συνυπολογιστούν οι εκπομπές που αποφεύγονται με τη διάσωση των απορριμμάτων φρούτων, η διαδικασία γίνεται αρνητική στον άνθρακα, είπε ο Gómez-Ortigoza. Μόλις συλλεχθεί η νανοκυτταρίνη, υποβάλλεται σε επεξεργασία με τη χρήση τεχνικών που χρησιμοποιούνται από τα τοπικά βυρσοδεψεία.

«Χρησιμοποιούμε τον ίδιο εξοπλισμό με τα βυρσοδεψεία δέρματος ζώων, αλλά χωρίς χρώμιο ή οποιαδήποτε τοξική χημική ουσία», δήλωσε ο Gómez-Ortigoza. «Δεδομένου ότι αυτό το υλικό είναι οργανικό, έχει μια φυσική αίσθηση – αναπνέει και φθείρεται με τρόπο παρόμοιο με το δέρμα. Αυτό είναι πραγματικά σημαντικό, ειδικά για τις μάρκες πολυτελείας».

Η Polybion διερευνά τη δυνατότητα χρήσης Celium για να φτιάξει κάτι άλλο εκτός από υφάσματα, όπως χαρτόνι, κλωστές, ξύλο κατασκευής, ακόμη και επιδέσμους για πληγές. «Έχει τη δυνατότητα να γίνει ένα εμπόρευμα, ένα ευρέως διαδεδομένο υλικό για μια διαφορετική σειρά εφαρμογών», πρόσθεσε ο Gómez-Ortigoza. «Αλλά από αυτή τη στιγμή, εστιάζουμε σε μια εναλλακτική λύση δέρματος, επειδή πιστεύουμε ότι αυτή η εφαρμογή έχει τον συντομότερο χρόνο στην αγορά».

Κοπή από διαφορετικό πανί

Αν θέλετε να αγοράσετε ένα «βακτηριακό» τζάκετ, θα πρέπει να περιμένετε λίγο ακόμα. «Το μπλέιζερ είναι ένα μοναδικό στο είδος του κομμάτι και δυστυχώς δεν προς πώληση», δήλωσε η Lauren Bartley, Διευθύντρια Αειφορίας και ΕΚΕ της Ganni.

Η Ganni, η οποία έχει δεσμευτεί για 50% απόλυτη μείωση του άνθρακα για τις δραστηριότητές της έως το 2027, εργάζεται με άλλους νέους τύπους υφασμάτων, με στόχο να κάνει το 10% της κύριας συλλογής της από αυτούς έως το 2025. Ωστόσο, η εταιρεία θα πουλάει ενδύματα φτιαγμένα από Celium το 2024.

Ο σχεδιασμός του μπλέιζερ είναι η ίδια σιλουέτα που παρουσίασε ο Ganni με επιτυχία σε προηγούμενες συλλογές χρησιμοποιώντας παραδοσιακά υλικά — φορέθηκε από τη Michelle Obama σε μια έκδοση από οργανικό βαμβάκι, λέει ο Bartley.

«Επιλέξαμε ένα κίτρινο χρώμα για να του δώσουμε την ίδια φωτεινή αίσθηση και απήχηση με τις εκδόσεις του blazer σε έντονο ροζ και πράσινο φτιαγμένο από μαλλί σε προηγούμενες συλλογές», προσθέτει.

Βακτήρια σακάκι

Η Polybion σχεδιάζει παρόμοια έργα με άλλες μάρκες μόδας, αν και δεν θα αποκαλύψει ακόμα τα ονόματα. «Το μόνο που μπορώ να πω ότι συνεργαζόμαστε με τη μεγαλύτερη εταιρεία αθλητικών ειδών στον κόσμο καθώς και με τρεις από τους σημαντικότερους οίκους μόδας πολυτελείας από τη Γαλλία», δήλωσε ο Gómez-Ortigoza, προσθέτοντας ότι αναμένει να τα ανακοινώσει λεπτομερώς το επόμενο έτος.

Οι οίκοι μόδας εξερευνούν όλο και περισσότερο καινοτόμα υλικά ως τρόπο να κάνουν τα ρούχα τους πιο βιώσιμα. «Η κλωστοϋφαντουργία αναζητά τα γεωργικά απορρίμματα και τα απόβλητα τροφίμων ως βιώσιμη πρώτη ύλη για αυτή τη νέα επανάσταση υλικών ως απάντηση στην κλιματική κρίση, κάνοντας καλύτερη χρήση των πλανητικών πόρων χωρίς την ανάγκη χρήσης παρθένων», δήλωσε η Kate Goldsworthy, καθηγήτρια Circular Design and Innovation στο University of the Arts London, που δεν ασχολείται με το Polybion.

«Τα κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα που κατασκευάζονται από κυτταρίνη σίγουρα δεν είναι νέα, αλλά ένα αυξανόμενο φάσμα καινοτόμων εταιρειών βρίσκει νέους τρόπους για να παράγει ίνες κυτταρίνης από ρεύματα απορριμμάτων. Η Polybion έχει λάβει υπόψη το περιβάλλον σε κάθε πτυχή της παραγωγής της και η αλυσίδα εφοδιασμού περιέχεται σε ακτίνα 30 μιλίων, λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την τοπική παραγωγή», είπε, προσθέτοντας ότι η πρόκληση είναι τώρα να κλιμακώσει την παραγωγή και να κάνει τους καταναλωτές να αγκαλιάσουν τα υλικά. επισης.

Σύμφωνα με την Kate Fletcher, καθηγήτρια στη Βασιλική Ακαδημία της Δανίας, στην Κοπεγχάγη και στο Μητροπολιτικό Πανεπιστήμιο του Όσλο στη Νορβηγία, ενώ εναλλακτικά υλικά όπως το Celium είναι μια ευπρόσδεκτη προσθήκη στη σειρά υφασμάτων που υπόσχονται ρούχα χαμηλότερης επίδρασης, αυτό δεν θα αντιμετωπίσει ποτέ τη βασική αιτία της πρόκληση βιωσιμότητας για τη μόδα.

«Αυτή η πρόκληση βρίσκεται αλλού: στην αντιμετώπιση της ετήσιας αύξησης της κλίμακας του τομέα της μόδας και τη μείωση της υπερπαραγωγής, χωρίς την οποία οι επιπτώσεις θα συνεχίσουν να αυξάνονται ανεξάρτητα από το υλικό από το οποίο κατασκευάζουμε ρούχα», είπε.

Πηγή: CNN