Πολλοί είναι οι κανόνες που έχει επιβάλει η βιομηχανία της μόδας ανά καιρούς, και όσοι έχουν επικρατήσει, κατέληξαν να είναι απλά στερεοτυπικοί. Όσο λοιπόν υπάρχουν τα πρότυπα ομορφιάς, τόσο συγκεκριμένοι τύποι σώματος θα «χαντακώνονται», με τα ρούχα να είναι προκαθορισμένα για την κάθε γυναίκα. Αντί να ενθαρρύνεται ο πειραματισμός με διαφορετικά στυλ και σύνολα, δημιουργήθηκαν ανά καιρούς συγκεκριμένοι τύποι σώματος, που έχουν πάρει μέχρι και ονόματα φρούτων, όπως «αχλάδι» ή «μήλο».

Τα στερεότυπα αυτά αναπτύχθηκαν από τους σταρς της κάθε εποχής, με τους οποίους μπορούσε να ταυτιστεί η κάθε γυναίκα και να αντιγράψει το στιλ τους. Πλέον όλοι αυτοί οι κανόνες είναι ξεπερασμένοι και έχουμε σπάσει το φράγμα του σωστού και του λάθους, αγκαλιάζοντας το body positivity. Ποιοι, όμως, ήταν οι κανόνες που ακολουθούσαν κατά γράμμα στο παρελθόν;

Τα μοτίβα δεν πάνε σε σώματα με καμπύλες

Η άποψη ότι τα ρούχα με μοτίβα και σχήματα επάνω, δεν ταιριάζουν σε πιο «γεμάτες» γυναίκες, γιατί τονίζουν τις καμπύλες τους, αποτελεί πλέον παρελθόν. Τα φλοράλ και οι ρίγες αποτελούσαν «απαγορευτικό» για τα πιο juicy σώματα, κάτι που λιγόστευε τους πιθανούς συνδυασμούς που μπορούσε να κάνει κάποια με το εν λόγω σωματότυπο. Πλέον η καθεμία μας μπορεί να φοράει ότι θέλει και να ακολουθεί τα trends της εποχής.

Οι κοντές δεν πρέπει να φοράνε cropped παντελόνια

Ένα ακόμα στερεότυπο που έχει καταρριφθεί, όσο προχωράνε τα χρόνια και η μόδα. Κυριαρχούσε κάποτε η άποψη ότι τα cropped παντελόνια, κάνουν τους κοντούς να φαίνονται ακόμα κοντότεροι, για αυτό και έτειναν να τα αποφεύγουν. Αποδείχθηκε ότι αυτός ο κανόνας ήταν από πολλές πλευρές λάθος, καθώς μπορεί να λειτουργήσει με τον αντίθετο τρόπο. Με μερικά τρικ, όπως την επιλογή ψηλόμεσου παντελονιού ή με το σωστό παπούτσι, το πόδι μακραίνει και μας «ψηλώνει».

μόδα

Οι ψηλές δεν πρέπει να φοράνε τακούνια

Πολλές φορές ψηλές γυναίκες πίστευαν ότι με τα τακούνια θα φαίνονται άχαρες, καθιερώνοντας τον κανόνα ότι τα high heels είναι και γυναίκες μέτριου ή χαμηλού αναστήματος. Η αλήθεια είναι ότι το τακούνι δεν θα σας κάνει να φαίνεστε σαν γίγαντας, όπως μπορεί να πιστεύατε. Αν δεν σας δυσκολεύει στο περπάτημα, τότε μπορείτε άνετα να το φορέσετε και να κυριαρχήσετε σε κάθε χώρο. Ακόμα θα σας boostαρει ψυχολογικά, για αυτό και πρέπει να τα δοκιμάσετε.

Το σουτιέν είναι υποχρεωτικό αν έχεις μεγάλο στήθος

Όχι, δεν είναι και δεν μπορεί να σου επιβάλει κανείς πλέον να το φοράς, ακόμα και αν ανήκεις στα μεγάλα μεγέθη. Είναι ξεκάθαρα μια προσωπική επιλογή, και για αυτό έχει αρχίσει να καταρρίπτεται το κοινωνικό αυτό στερεότυπο. Σίγουρα μπορεί να αναδείξει το μπούστο, ωστόσο όλες γνωρίζουμε την ανακούφιση που νιώθουμε, όταν επιτέλους το πετάμε με το που μπούμε στο σπίτι μας. Με λίγα λόγια αν δεν νιώθετε άνετα, απλά αποχαιρετήστε το, μη δίνοντας σημασία στα βλέμματα στον δρόμο.

Το σώμα κλεψύδρα είναι το πιο κολακευτικό

Πόσες γυναίκες στο παρελθόν έχουν σφίξει την μέση τους με ζώνη ή και με κορσέ, σε σημείο να μην μπορούν να αναπνεύσουν, απλά και μόνο για να σχηματίσουν την ψευδαίσθηση της «κλεψύδρας». Με αυτόν τον τρόπο δεν προέβαλαν το πραγματικό τους σώμα και τα προτερήματα τους. Οι γυναίκες πρέπει να είναι συμφιλιωμένες με το σώμα που τους έδωσε η φύση, και να μην προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα ιδεατό, που ακολουθεί τα – πλέον ξεπερασμένα – πρότυπα ομορφιάς.