Η διατροφή της ηλιόλουστης Μεσογείου έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, του τραχήλου της μήτρας και του παχέος εντέρου, ενώ ταυτόχρονα μειώνει και τον κίνδυνο θανάτου από οποιονδήποτε τύπο καρκίνου στις γυναίκες κατά 17%.

Επιπλέον, η μεσογειακή διατροφή αναδεικνύεται ως η καλύτερη επιλογή για υγιή απώλεια βάρους και τη μείωση της παχυσαρκίας. Η παχυσαρκία αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για καρκίνο και πολλές άλλες χρόνιες ασθένειες, όπως ο διαβήτης τύπου 2, οι καρδιοπάθειες, οι νεφρικές παθήσεις, το εγκεφαλικό και άλλες.

Πλέον, μια εκτενής μελέτη αποκαλύπτει τους τρόπους με τους οποίους η μεσογειακή διατροφή μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου – και όχι μόνο μέσω της απώλειας βάρους.

«Αυτό ήταν κάπως εκπληκτικό. Η Μεσογειακή Διατροφή συσχετίστηκε με χαμηλότερο κίνδυνο καρκίνου που σχετίζεται με την παχυσαρκία, ανεξάρτητα από τον ΔΜΣ (δείκτη μάζας σώματος) ή την κατανομή λίπους», δήλωσε η βασική συγγραφέας της μελέτης, Ινμακουλάντα Αγκουίλερα – Μπουενοσβίδος, μεταδιδακτορική επιστήμονας στο τμήμα προληπτικής ιατρικής και δημόσιας υγείας στο Ινστιτούτο Έρευνας για την Υγεία του Πανεπιστημίου της Ναβάρας στην Παμπλόνα.

«Αυτό υποδηλώνει ότι άλλοι μηχανισμοί – όπως η μειωμένη φλεγμονή, η βελτιωμένη μεταβολική υγεία ή οι διατροφικές αλληλεπιδράσεις με το μικροβίωμα – μπορεί να είναι υπεύθυνοι για την προστασία», δήλωσε η Μπουενοσβίδος, επίσης μεταδιδακτορική επιστήμονας στη Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Μια φυτική διατροφή

Η μεσογειακή διατροφή βασίζεται σε απλές μεθόδους μαγειρικής, χρησιμοποιώντας κυρίως φυτικά υλικά. Το κύριο βάρος της διατροφής πέφτει σε φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως, φασόλια και σπόρους, ενώ καταναλώνονται με μέτρο ξηροί καρποί και δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στο εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Αντίθετα, άλλα λίπη όπως το βούτυρο καταναλώνονται σπανίως, ενώ η ζάχαρη και τα επεξεργασμένα τρόφιμα πρέπει να αποφεύγονται.

Τα γεύματα της μεσογειακής διατροφής είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, όπως αναφέρει η Λίντσεϊ Γουλχορντ, διαιτολόγος ευεξίας στο Κέντρο Καρκίνου MD Άντερσον του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Χιούστον, η οποία δεν συμμετείχε στη μελέτη.

«Οι φυτικές ίνες συμβάλλουν στον κορεσμό και υποστηρίζουν ένα υγιές μικροβίωμα», προσθέτει η Γουλχορντ. «Τα φυτά είναι επίσης γεμάτα αντιοξειδωτικά και φυτοχημικά, τα οποία φαίνεται να μειώνουν τη φλεγμονή στο σώμα. Πρέπει να τρώμε ποικιλία φυτικών προϊόντων για να λάβουμε τα διαφορετικά θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά που μπορεί να βοηθήσουν στη μείωση του συνολικού κινδύνου εμφάνισης καρκίνου».

Στη μεσογειακή διατροφή, το κόκκινο κρέας καταναλώνεται με μέτρο, συνήθως μόνο για να προσφέρει γεύση σε κάποιο πιάτο. Αντίθετα, συνιστάται η κατανάλωση ψαριών, τα οποία είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα. Τα αβγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα και τα πουλερικά καταναλώνονται σε πολύ μικρότερες ποσότητες σε σχέση με τη συνηθισμένη δυτική διατροφή.

Τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, συνηθισμένα σε μια δυτική διατροφή μπορεί να περιέχουν χημικές ουσίες και πρόσθετα που προκαλούν «οξειδωτική βλάβη η οποία ενδέχεται να οδηγήσει σε καρκίνο», δήλωσε ο Δρ. Λιν Λίενγκαρ, αναπληρωτής καθηγητής ιατρικής στο Ιατρικό Κέντρο Γουέιλ Κορνέλ και ογκολόγος (με ειδίκευση στον καρκίνο του μαστού) στο Κέντρο Καρκίνου Σλόαν Κετερίνγκ , στη Νέα Υόρκη.

«Αυτά που βάζουμε στο σώμα μας κάθε μέρα μπορεί να επηρεάσουν σχεδόν κάθε λειτουργία του σώματός μας μέσω των ορμονών, του λίπους και του μυϊκού ιστού και της ευαίσθητης ισορροπίας των βακτηρίων στο έντερο μας», πρόσθεσε ο Λίενγκαρ, ο οποίος δεν συμμετείχε στη νέα μελέτη.

«Η κατανάλωση ελάχιστα επεξεργασμένης φυτικής τροφής μπορεί να βοηθήσει στη μείωση ή ακόμα και στην αναστροφή της οξειδωτικής βλάβης που μπορεί να προκαλέσει μια κακή διατροφή στο σώμα μας», γράφει σε ένα email. «Αρχίζουμε επίσης να βλέπουμε κάποια περιορισμένα στοιχεία ότι αυτός ο τύπος δίαιτας – ελάχιστα επεξεργασμένη, πλούσια σε φυτικές ίνες – μπορεί ακόμα και να βοηθήσει ορισμένες θεραπείες για τον καρκίνο να είναι πιο αποτελεσματικές».

Κάθε διατροφική αλλαγή βοηθάει

Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο JAMA Network Open, ανέλυσε ιατρικά δεδομένα και πληροφορίες διατροφής από περισσότερους από 450.000 συμμετέχοντες στην Ευρωπαϊκή Προοπτική Διερεύνηση για τον Καρκίνο και τη Διατροφή (μελέτη EPIC), ηλικίας 35-70 ετών, από το 1992 έως το 2000, σε 23 κέντρα σε 10 χώρες. Από αυτές, τρεις χώρες – η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία – υιοθετούν τη μεσογειακή διατροφή, ενώ οι υπόλοιπες επτά (Δανία, Γαλλία, Γερμανία, Ολλανδία, Νορβηγία, Σουηδία και Ηνωμένο Βασίλειο) δεν την ακολουθούν.

Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι συμμετέχοντες που τηρούσαν περισσότερο τη μεσογειακή διατροφή είχαν περίπου 6% χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνων που σχετίζονται με την παχυσαρκία, σε σχέση με τους υπόλοιπους. Αν και αυτό το ποσοστό μπορεί να φαίνεται μικρό, η σημασία του αυξάνεται όταν εφαρμόζεται σε μεγάλους πληθυσμούς, εξήγησε η Μπουενοσβίδος.

«Ακόμα και μια μικρή μείωση του κινδύνου σε ατομικό επίπεδο μπορεί να μεταφραστεί σε χιλιάδες περιπτώσεις καρκίνου που μπορούν να προληφθούν όταν εφαρμοστεί σε επίπεδο πληθυσμού», πρόσθεσε. «Η προώθηση της Μεσογειακής Διατροφής ως ενός χαμηλού κόστους, προσβάσιμου και βιώσιμου διατροφικού προτύπου θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στις στρατηγικές πρόληψης του καρκίνου».

Το να ακολουθεί κανείς περιστασιακά τη μεσογειακή διατροφή βοηθά επίσης να κρατάς τον καρκίνο μακριά, όχι ωστόσο όσο η πλήρης υιοθέτησή της, διαπίστωσε η μελέτη.

«Με άλλα λόγια, είναι εντάξει να έχετε ένα cheat γεύμα κάθε τόσο», λέει ο Λίενγκαρ. «Η διατροφή είχε ακόμα μεγαλύτερη προστατευτική δράση για τους καπνιστές, κάτι πιθανό επειδή οι καπνιστές διατρέχουν εξ αρχής υψηλότερο κίνδυνο σε σύγκριση με τους μη καπνιστές».

Παρά το γεγονός ότι η μελέτη έδειξε οφέλη της μεσογειακής διατροφής για την πρόληψη κάποιων τύπων καρκίνου, δεν ανέδειξε μείωση του κινδύνου για ορμονικούς καρκίνους, όπως ο καρκίνος του μαστού, κάτι που αντιφάσκει με προηγούμενες έρευνες.

Συμβουλές για να εντάξεις τη Μεσογειακή διατροφή στη ζωή σου

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής έχει απομακρύνει τους ανθρώπους από τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες, καθώς τα υπερεπεξεργασμένα τρόφιμα καταλαμβάνουν έως και το 70% των ραφιών στα σούπερ μάρκετ. Έτσι, η μετάβαση σε μια πιο φυτική διατροφή μπορεί να φαίνεται δύσκολη στην αρχή.

«Μπορεί να είναι πολύ συντριπτικό αν δεν έχετε συνηθίσει τη μεσογειακή διατροφή ή τα προϊόντα φυτικής προέλευσης γενικά», υπογραμμίζει ο Γουλχορντ. «Βάλτε μικρούς στόχους. Ένα καλό πρώτο βήμα είναι να δείτε τι μπορεί να λείπει από τη διατροφή σας αντί να εστιάσετε στην αφαίρεση των απαγορευμένων τροφών.

Προσθέστε βατόμουρα στο πρωινό σας, φάτε μια χούφτα ξηρούς καρπούς για σνακ και μια σαλάτα με το μεσημεριανό. Είναι καλοί τρόποι για να ξεκινήσετε. Στη συνέχεια, προσπαθήστε να γεμίσετε περισσότερο από το πιάτο σας με λαχανικά, δημητριακά ολικής αλέσεως και όσπρια, ενώ σκεφτείτε ένα φρούτο για επιδόρπιο».

Το να δοκιμάσετε ωστόσο μια μεσογειακή διατροφή για τρεις ή τέσσερις μήνες δεν θα μειώσει απαραίτητα τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Πρέπει να υιοθετείτε αυτό το είδος διατροφής με κάποια συνέπεια καθ’ όλη τη διάρκεια της υπόλοιπης ζωής σας.

Πηγή: CNN

*Photo Credit: Shutterstock