Για πολλούς, το μέλλον στην διατροφή έχει όνομα και λέγεται διαλειμματική δίαιτα, με την πιο αποτελεσματική από αυτές να φαίνεται να είναι η 5:2. Τι σημαίνουν οι δύο αυτοί αριθμοί; Ότι τα τρώμε κανονικά τις 5 μέρες της εβδομάδας, ενώ τις άλλες δυο θα κάνουμε νηστεία τρώγοντας ελάχιστες θερμίδες.

Έτσι, και ο οργανισμός μας θα μπαίνει σε μία διαδικασία αποτοξίνωσης και η σιλουέτα μας θα επωφελείται από τις λιγότερες θερμίδες που θα λαμβάνουμε μέσα στην εβδομάδα.

Ενώ τις περισσότερες μέρες της εβδομάδας θα τρώμε κανονικά όπως θα κάναμε έτσι και αλλιώς, τις δύο μέρες θα κόψουμε αρκετά την λήψη θερμίδων ώστε να μπει ο οργανισμός σε μία διαδικασία αποτοξίνωσης. Τις μέρες αυτές, προβλέπεται να μην ξεπερνάμε την λήψη 500-600 θερμίδων την ημέρα ώστε να «ξυπνήσει» ο οργανισμός.

Αυτός ο «part-time» τρόπος να προσεγγίζουμε την διατροφή μας έχει γίνει πολύ δημοφιλής τα τελευταία χρόνια και υπόσχεται θεαματικά αποτελέσματα. Με αυτόν τον τρόπο, επικεντρωνόμαστε περισσότερο όχι στο τι τρώμε αλλά στο πότε τρώμε.

Ασφαλώς, το να τρώμε «κανονικά» 5 ημέρες την εβδομάδα εξυπακούεται ότι δεν κάνουμε υπερβολές στην λήψη θερμίδων καθώς το μόνο που θα καταφέρουμε, στην καλύτερη, είναι να διατηρήσουμε το βάρος μας αφού θα έχουμε κάνει ακριβώς την ίδια λήψη θερμίδων μέσα σε μία εβδομάδα με το να μην κάναμε την δίαιτα 5:2.

Τα οφέλη της διαλειμματικής δίαιτας

Αν και η νηστεία υπάρχει ως διατροφική έννοια εδώ και αιώνες, τα τελευταία χρόνια μόνο έχουν τονιστεί τα οφέλη της στην διατροφή μας από την επιστημονική κοινότητα. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι μπορεί εκτός από αδυνάτισμα να προσφέρει και διάφορα καλά στην υγεία μας, όπως ισορροπία στα επίπεδα ζάχαρου στο αίμα, αναγέννηση των κυττάρων και υγιέστερη λειτουργία του εγκεφάλου.

Ταυτόχρονα, ο οργανισμός αποβάλλει τις περιττές τοξίνες και «ξυπνάει» ο μεταβολισμός σου.

Τις ημέρες που θα κάνει κανείς νηστεία τις επιλέγει ο ίδιος. Για παράδειγμα, εάν ξέρεις ότι το σαββατοκύριακο έχεις να παρευρεθείς σε μία κοινωνική εκδήλωση που θα υπάρχει μπουφές και άφθονο αλκόολ και δεν θέλεις να στερηθείς, τόσο δεν θα επιλέξεις εκείνες τις ημέρες για να λάβεις λιγότερες από 600 θερμίδες. Αντιθέτως, μπορεί να το κάνεις στο ρεπό σου, η στην αρχή της εβδομάδας ώστε να αντισταθμίσεις τις «ατασθαλίες» του σαββατοκύριακου.

Επίσης, καλύτερα να αποφύγεις να κάνεις την νηστεία τις ημέρες που έχεις προγραμματισμένη κάποιου είδους άθληση καθώς δεν θα έχεις ενέργεια για να φέρεις εις πέρας την προπόνησή σου. Μπορείς, όμως, να την προγραμματίσεις για μετά την προπόνηση.

Οι δύο μέρες της νηστείας καλό θα είναι να μην είναι συνεχόμενες, καθώς το σώμα σου χρειάζεται τροφή και θερμίδες για να λειτουργήσει και να φέρει εις πέρας τις καθημερινές του ανάγκες.

Η συγκεκριμένη δίαιτα είναι ιδανική για όσους δεν «καίγονται» για άμεσα αποτελέσματα αλλά θέλουν να δουν σταδιακή και σταθερή αλλαγή στο σώμα και την υγεία τους. 

Τις ημέρες που δεν θα τρως κανονικά, το σώμα σου θα αρχίσει να καίει το περιττό λίπος. Ταυτόχρονα, το μυαλό θα αρχίσει να συνηθίζει την αφαγία, με αποτέλεσμα να μην πέφτεις «θύμα» της λιγούρας μέσα στην εβδομάδα, καθώς θα έχεις μάθει να ελέγχεις την όρεξή σου και δεν θα υποκύπτεις σε σνακ που δεν έχουν τίποτα να σου προσφέρουν.

Με τι θα τρέφεσαι τις ημέρες της νηστείας;

Το ποσοστό του φαγητού με το οποίο θα πρέπει να τραφείς τις ημέρες της νηστείας υπολόγισε ότι θα είναι το 25% αυτών που θα κατανάλωνες κανονικά. Πρόκειται δηλαδή για λήψη 500 θερμίδων για τις γυναίκες και 600 θερμίδων για τους άντρες.

Μπορείς να χωρίσεις τα γεύματά σου είτε σε τρία μικρά ή σε δύο μεσαία

Για να καλύψεις την πείνα σου, μπορείς να πιεις όσα ροφήματα θέλεις αρκεί να είναι μηδενικά η χαμηλά σε θερμίδες. Από το να πιεις έναν γλυκό καφέ με γάλα, καλύτερα να πιεις σκέτο και να φας μαζί ένα φρούτο που θα σε κρατήσει χορτάτο για περισσότερη ώρα. Μην ξεχνάς ότι ο καφές είναι ένα «δυνατό» χαρτί στην διατροφή σου καθώς ενισχύει την αίσθηση ενέργειας και σε παρακινεί να κάνεις πράγματα, ενώ ταυτόχρονα σου κόβει για λίγο την όρεξη. Απλώς, πρέπει να ελαττώσεις την ζάχαρη και το γάλα που βάζεις. Ιδανικά, να τον πίνεις σκέτο. Έτσι, θα απολαμβάνεις και καλύτερα την γεύση του.

Απόφυγε τους πολλούς υδατάνθρακες και προτίμησε τροφές πλούσιες σε θρεπτικά συστατικά και φυτικές ίνες και χαμηλά σε θερμίδες όπως φρούτα και λαχανικά.

Σαλάτες, σούπες, φρούτα όπως μήλα και κοτόπουλο ή ψάρι είναι ιδανικά για τις ημέρες της νηστείας. Ξηροί καρποί, φρέσκα φρούτα και λαχανικά, μούρα και αυγά μπορούν επίσης να είναι στις επιλογές σου. 

Φρόντισε να έχεις σκεφτεί από πριν τι θα φας τις ημέρες της νηστείας, ώστε να μην βρεθείς πελαγωμένο όταν έρθει η ώρα να ετοιμάσεις φαγητό και υποκύψεις στην πείνα σου.

Ακόμη, πιες άφθονο νερό για να «κοροϊδέψεις» το στομάχι σου. Έτσι, θα φροντίσεις και την ενυδάτωσή σου, που είναι πολύ σημαντική.

Μην σκέφτεσαι απλώς «τι μπορώ να φάω;» αλλά ρώτα τον εαυτό σου «τι καλό μπορώ να προσφέρω στον εαυτό μου;».

Το μυστικό στην δίαιτα 5:2 είναι η απλότητα. Δεν χρειάζεται να το πολύ σκεφτείς.

Επίσης, μην πελαγώσεις εάν είναι δύσκολες οι πρώτες εβδομάδες. Το κλειδί είναι η επιμονή, καθώς κάθε φορά θα σου γίνεται και πιο εύκολο να την ακολουθήσεις.

Είναι η δίαιτα 5:2 για εσένα;

Εάν και η δίαιτα 5:2 αποτελεί μία πολύ καλή διατροφή πρακτική για την αποτοξίνωση του οργανισμού και την απώλεια βάρους, δεν είναι για όλους.

Ειδικά για άτομα που έχουν υποκείμενα νοσήματα, διατροφικές διαταραχές, ακολουθούν φαρμακευτική αγωγή ή βρίσκονται σε ενδιαφέρουσα, καλό θα ήταν να αποφευχθεί.

Επίσης, δεν προτείνεται για παιδιά και εφήβους, οι οποίοι είναι ακόμη στην ανάπτυξη και δεν πρέπει να «κόβουν» γεύματα.

Ακόμη, καλό θα ήταν να μην την ακολουθούν άτομα που πάσχουν από σοβαρό άγχος και κατάθλιψη, καθώς η λιγότερη τροφή μόνο κακό θα κάνει στο ταλαιπωρημένο σώμα και μυαλό τους.

Σε κάθε περίπτωση, εάν θέλεις να χάσεις στοχευμένα βάρος και να βελτιώσεις την διατροφή σου, καλό θα ήταν να μιλήσεις με έναν διατροφολόγο ώστε να σου προτείνει συγκεκριμένη δίαιτα προσαρμοσμένη πάνω στις δικές σου ανάγκες και στόχους.

Τέλος, εάν η δίαιτα 5:2 δεν είναι το στιλ σου, τότε μπορείς εναλλακτικά να δοκιμάσεις την διαλειμματική δίαιτα 16:8, η οποία έχει αντίστοιχα αποτελέσματα, όμως τρως κανονικά κάθε ημέρα. Όμως, για 16 ώρες της ημέρας δεν επιτρέπεται να φας τίποτα, αφήνοντας τον οργανισμό σου να κατασταλάξει και να μπει σε μία διαδικασία επεξεργασίας και μεταβολισμού των τροφών που υπάρχουν στο σώμα σου. Τις 8 ώρες που μένουν, τρως κανονικά όπως θα έκανες όσο είσαι εκτός δίαιτας.

Πηγή κεντρικής φωτογραφίας: Shutterstock.com

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Πόσα γεύματα την ημέρα πρέπει να τρώμε τελικά;

Menstrual Cup 101: Τέλος τα ταμπόν και οι σερβιέτες – Το κύπελλο περιόδου θα σου «λύσει τα χέρια»

Εσύ ακούς το έντερο σου; Τόσο συχνά πρέπει να «πηγαίνεις στην τουαλέτα» σύμφωνα με ειδικούς