Η Ζώνη 2 είναι μια σταθερή προπόνηση που μόλις έρχεται πάνω από την εύκολη ζώνη, δεν είναι μέτρια ή κάτι παραπάνω. Το κύριο όφελος από τον καρδιακό ρυθμό ζώνης 2 ή την ισχύ της ζώνης 2 είναι ότι δημιουργεί αερόβια βάση και αντοχή. Βελτιώνοντας την αερόβια ικανότητα, αυτό βελτιώνει την δυνατότητα σας να διατηρείτε ταχύτερο ρυθμό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. 

Φυσικά, πρέπει ακόμα να κάνετε τις προσπάθειες υψηλότερης έντασης, αλλά η ζώνη 2 είναι η βάση και το θεμέλιο από το οποίο θα αρχίσετε να χτίζετε τον ταχύτερο ρυθμό στην προπόνησή σας. Εάν έχετε ισχυρή αερόβια ικανότητα, θα σας επιτρέψει επίσης να ανακάμψετε πιο γρήγορα μεταξύ αυτών των προσπαθειών υψηλότερης έντασης. Για παράδειγμα, με καλύτερη αερόβια φυσική κατάσταση, θα μπορείτε να εκτελείτε διαστήματα με μικρότερη ανάπαυση ενδιάμεσα και να αποδίδετε με περισσότερη δύναμη στην κάθε άσκηση.

Προπόνηση στη 2η ζώνη : Αερόβια βάση – Καύση λίπους

  • Προσπάθεια: εύκολη
  • Στόχος καρδιακός ρυθμός: 60% – 70%
  • Διάρκεια: 1+ ώρες

Η ζώνη 2 είναι η ένταση της άσκησης αμέσως μετά το κατώφλι της αερόβιας. Η άσκηση σε αυτή τη ζώνη εξακολουθεί να είναι εύκολη. Τόσο εύκολη που μπορεί να αισθάνεστε ότι δεν προπονείστε αρκετά σκληρά. Ο αθλητής θα πρέπει να μπορεί να αναπνέει από τη μύτη όλη την ώρα.

Επενδύοντας χρόνο λίγο πάνω από το όριο της αερόβιας, το σώμα γίνεται πιο ανθεκτικό και μπορεί με τον καιρό να πηγαίνει με γρηγορότερες ταχύτητες παραμένοντας σε χαμηλή ένταση.

Σταδιακά το σώμα θα γίνει πιό άλιπο και η συνολική μυϊκή αντοχή θα αυξηθεί.

Ακόμη και οι επίλεκτοι αθλητές που αγωνίζονται στο τρίαθλο ‘’Ironman’’ παραμένουν τουλάχιστον 8 ώρες από την πορεία στη Ζώνη 2. Και αυτοί οι αθλητές μπορούν να τρέξουν έναν μαραθώνιο 2:40 με αυτή την ένταση.

Προπονητικά οφέλη Ζώνης 2

  • Η Ζώνη 2 είναι σημαντική για όλους τους αθλητές, αλλά είναι καθοριστική για τους αθλητές αντοχής.
  • Η προπόνηση σε αυτή τη ζώνη δημιουργεί μιτοχόνδρια σε μυϊκές ίνες βραδείας συστολής, γεγονός που βελτιώνει τη συνολική αντοχή.
  • Επιπλέον, η μεγάλης διάρκειας προπονήσεις σ’ αυτή τη ζώνη διδάσκουν στο σώμα να χρησιμοποιεί καλύτερα το λίπος.

Παραδείγματα προπονήσεων Ζώνης 2:

  • Οι αθλητές (ανεξάρτητα από την απόσταση του αγώνα) συνήθως ξεκινούν τη σεζόν τους με ένα προπονητικό καμπ 3-4 εβδομάδων όπου επικεντρώνονται κυρίως στην προπόνηση της Ζώνης 1 & 2. Κάθε μέρα δουλεύουν 5-6 ώρες σ’αυτά τα επίπεδα για να εκπαιδεύσουν την καρδιά, να εστιάσουν στη φόρμα, καθώς και να δημιουργήσουν το μυικό υπόβαθρο
  • Μεγάλες προπονήσεις δημιουργίας βάσης άνω των 90 λεπτών εξ ολοκλήρου στη Ζώνη 2
  • Αερόβιες συνεδρίες «συντήρησης» ~30 έως 90 λεπτών με ποικίλη ένταση