Η επίδραση που έχει η Τέιλορ Σουίφτ σε ό,τι κάνει, είναι στα όρια του τρομακτικού. Μετά την Πάτι Σμιθ, τον Τσάρλι Πουθ και τους πρώην της, η αναφορά της σε μια παμπ του Λονδίνου είναι αυτή που δείχνει για ακόμα μια φορά πως όχι μόνο ό,τι πιάνει γίνεται χρυσάφι, αλλά και ό,τι λέει.

Μεσοβδόμαδα σε έναν ανεπιτήδευτο οικιστικό δρόμο στο Vauxhall, στο νότιο Λονδίνο, η κίνηση είναι αραιή, κάποιοι περαστικοί, αυτός που βγάζει βόλτα τον σκύλο του, κάποιοι που κάνουν τζόγκινγκ… Είναι, λίγο πολύ, αυτό που θα περίμενε κανείς σε μια βροχερή εργάσιμη μέρα.

Αλλά μετά τη γωνία το σκηνικό αλλάζει… Αντικρίζουμε μία κόκκινη βικτοριανή παμπ, ντυμένη με κρεμαστά καλάθια λουλουδιών και μωσαϊκά πλακάκια, μια κυριολεκτικά απροσδόκητη κυψέλη δραστηριότητας.

Παρά το ψιλόβροχο, οι άνθρωποι κάθονται έξω και πίνουν μπίρες και καφέ. Τους κυκλώνουν μια χούφτα δημοσιογράφοι –κρατούν μικρόφωνα, κάμερες, σημειωματάρια. Οι περαστικοί σταματούν, δείχνουν και ποζάρουν για φωτογραφίες. Κάθε λίγα λεπτά, ενθουσιασμένοι πελάτες ξεχύνονται από τα μαύρα ταξί και κατευθύνονται προς το εσωτερικό…

Καλώς ήρθατε στο The Black Dog. Μια τοπική παμπ του Λονδίνου που βρέθηκε απρόσμενα στα φώτα της δημοσιότητας και στον τουριστικό χάρτη, χάρη στην Τέιλορ Σουίφτ.

Τραγουδώντας για μία παμπ

Την περασμένη Παρασκευή, η Τέιλορ Σουίφτ κυκλοφόρησε το τελευταίο της άλμπουμ, «The Tortured Poets Department», μαζί με μια έκπληξη: επιπλέον 15 τραγούδια που αποτελούν το «The Tortured Poets Department: The Anthology».

Στο Instagram, η Τέιλορ Σουίφτ περιέγραψε τη μουσική εξιστορώντας μια «φευγαλέα και μοιρολατρική στιγμή στο χρόνο -μια που ήταν εξίσου συγκλονιστική και θλιβερή». Ο δίσκος φαίνεται να είναι εμπνευσμένος από τον απόηχο του χωρισμού της Swift με τον μακροχρόνιο σύντροφό της, τον βρετανό ηθοποιό Τζο Άλγουιν, που την είδε να βυθίζεται σε μια σύντομη αλλά έντονη σχέση με έναν άλλο Λονδρέζο –τον ​​τραγουδιστή του 1975, Μάτι Χίλι.

Ανάμεσα στα 31 κομμάτια –τα οποία κυμαίνονται από αισιόδοξα συνθήματα ποπ, μέχρι πιο αργά, λαϊκά τραγούδια που γέρνουν στη θλίψη– περιλαμβάνεται ένα στοχαστικό, κυκλοθυμικό κομμάτι που ονομάζεται «The Black Dog», στο οποίο η Swift τραγουδά για έναν πρώην που άφησε τις ρυθμίσεις τοποθεσίας του κινητού του ανοιχτές μετά το χωρισμό:

«Και παρακολουθώ καθώς περπατάς
Σε κάποιο μπαρ που ονομάζεται The Black Dog
Και τρυπάς νέες τρύπες στην καρδιά μου»

Μόλις αυτοί οι στίχοι κυκλοφόρησαν στο Διαδίκτυο, οι Swifties (φανατικοί της Τέιλορ Σουίφτ) άρχισαν να το ψάχνουν. Ήταν το The Black Dog ένα πραγματικό σημείο του Λονδίνου ή απλώς ένα φανταστικό όνομα επιλέχθηκε για τη συμβολική του σημασία;

Η Μάντι Έσιγκ, μια Αμερικανίδα φοιτήτρια κολεγίου που σπουδάζει στο εξωτερικό στο Λονδίνο, ήταν μεταξύ των θαυμαστών που άρχισαν αμέσως το Google search.

«Ο Τζο Άλγουιν και η Τέιλορ Σουίφτ πέρασαν πολύ χρόνο στο Λονδίνο», λέει η Μάντι Έσιγκ. «Σκέφτηκα ότι θα ήταν κάπου εδώ».

Η Έσιγκ κάθεται μέσα στο The Black Dog σε ένα τραπέζι δίπλα στο παράθυρο, απέναντι από τη φίλη της –Αμερικανίδα και θαυμάστρια της Τέιλορ Σουίφτ– Τζίνα Σπάκι. Οι δυο τους συζητούν κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού τους γεύματος.

Δεν είχαν πάει ποτέ στο Vauxhall στο παρελθόν, αλλά μόλις συνειδητοποίησαν ότι το The Black Dog ήταν αληθινό, ανέβηκαν σε ένα τρένο του μετρό για να έρθουν –εν μέρει ως προσκύνημα Swiftie και εν μέρει για να γιορτάσουν το τέλος του εξαμήνου του κολεγίου τους.

Τους απομένουν μόνο μερικές εβδομάδες στο Ηνωμένο Βασίλειο πριν επιστρέψουν στις ΗΠΑ –η Έσιγκ στη Βαλτιμόρη στο Μέριλαντ και η Σπάκι στο Χιούστον του Τέξας.

Αποκαλούν αυτή την περίοδο της ζωής τους «So Long, London», ως φόρο τιμής σε ένα άλλο τραγούδι του «The Tortured Poets Department» που αναφέρεται στην πρωτεύουσα του Ηνωμένου Βασιλείου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το όνομα της Swift περιλαμβάνει τοποθεσίες από το Λονδίνο στη μουσική της. Στο κομμάτι της «London Boy» του 2019 –που πιστεύεται ότι αφορά τον Άλγουιν – η Τέιλορ Σουίφτ περιγράφει ότι απολαμβάνει «νύχτες έξω στο Brixton» και «Shoreditch το απόγευμα», καθώς και «περπατώντας την αγορά Camden» και κατευθύνεται προς το Highgate, το West End και ακόμη, βρίσκοντας χαρά στον «γκρίζο ουρανό, σε μια βροχερή βόλτα με ταξί».

«Ο κόσμος θα πάει σε όλα τα μέρη που αναφέρει στο τραγούδι», λέει η Σπάκι για το «London Boy». «Νιώθω ότι το The Black Dog θα προστεθεί σίγουρα στη λίστα επιτυχιών» προσθέτει.

Η απροσδόκητη φήμη μίας παμπ χάρη στην Τέιλορ Σουίφτ

Αν και κανείς –τουλάχιστον η Σουίφτ – δεν έχει επιβεβαιώσει ότι το Vauxhall Black Dog είναι η έμπνευση για το τραγούδι της (υπάρχει ένα άλλο Black Dog με έδρα το Λονδίνο, για παράδειγμα, μια μπιραρία πιο έξω από την πόλη στο προάστιο Brentford –ενώ ορισμένοι θαυμαστές έχουν υποδείξει ένα μπαρ στο Κορκ της Ιρλανδίας με το ίδιο όνομα) το συγκεκριμένο Black Dog έχει αποκτήσει μία απροσδόκητη φήμη.

Υπάρχει τώρα μια πινακίδα στο παράθυρο που αναφέρει τους στίχους του τραγουδιού. Στο Instagram, η παμπ πρόσθεσε το «σπίτι των βασανισμένων ποιητών» στο «βιογραφικό» της. Μέσα στο The Black Dog, η λίστα κοκτέιλ στον μαυροπίνακα έχει την προσθήκη «Taylor’s Version» -μια αναφορά στον τρόπο με τον οποίο η Swift οριοθετεί τα πρόσφατα ηχογραφημένα κομμάτια της από τα πρωτότυπα.

Η Λίλι Μπότομλι, υπεύθυνη εκδηλώσεων και κοινωνικών Μέσων για το SC Soho, της μικρής ομάδας στην οποία ανήκει το The Black Dog, λέει στο CNN Travel ότι άκουσε για πρώτη φορά για το τραγούδι μέσω των προσωπικών της καναλιών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

«Είδα το «Black Dog» και είπα, «Ω…» Και μετά απλώς έγινε χαμός. «Μέσα σε μισή μέρα –ακόμα και πριν από την κυκλοφορία του άλμπουμ, είχαμε κόσμο που εμφανιζόταν», λέει η Μπότομλι.
Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, η παμπ προσέλαβε πρόσθετη ασφάλεια -«απλώς μια προφύλαξη, δεν συνέβη τίποτα τρελό» εξηγεί.

Στη συνέχεια ακολούθησε «μια πραγματικά πολυάσχολη Δευτέρα» και μια σειρά από κρατήσεις για τα τέλη Ιουνίου και τα μέσα Αυγούστου, όταν η Τέιλορ Σουίφτ θα παίξει οκτώ sold-out παραστάσεις στο Wembley Stadium.

Το Black Dog σχεδιάζει να ανοίξει νωρίς και να κλείσει αργότερα εκείνες τις μέρες. Υπήρξε κάλυψη από τον Τύπο σε όλο τον κόσμο και καθώς η Μπότομλι μιλά στο CNN Travel, άλλα ειδησεογραφικά πρακτορεία στήνουν lives και τραβούν βίντεο για το TikTok έξω από την παμπ.

Το Black Dog ήταν ήδη ενεργό στο Instagram προ της φήμης που οφείλεται στην Τέιλορ Σουίφτ, αλλά η Bottomley και η ομάδα της δημιούργησαν έναν λογαριασμό TikTok το Σαββατοκύριακο.

«Το TikTok μας μέσα σε 72 ώρες έλαβε πάνω από 200.000 likes και ένα εκατομμύριο προβολές μετά τη δημιουργία του», λέει η Μπότομλι. Εν τω μεταξύ, οι ακόλουθοι της παμπ στο Instagram «τριπλασιάστηκαν, σχεδόν τετραπλασιάστηκαν τώρα», προσθέτει η Μπότομλι. Άνθρωποι από όλο τον κόσμο παρακολουθούν και σχολιάζουν.

Το Black Dog είναι «μια τοπική παμπ», λέει η Μπότομλι -είναι γενικά γνωστό για την «ήσυχη, ζεστή ατμόσφαιρα του τις περισσότερες φορές».

Το εσωτερικό του είναι φιλόξενο, κομψό –και θεωρείται περισσότερο γαστρονομική παμπ παρά δυνατό μπαρ.

Αλλά η εισροή ενθουσιωδών θαυμαστών της Swift ήταν μια χαρά, λέει η Bottomley. «Είχαμε σινγκαλόνγκ», λέει, προσθέτοντας ότι η ομάδα «επεξεργάζεται» την ιδέα μιας βραδιάς καραόκε με θέμα την Τέιλορ Σουίφτ. Μέχρι στιγμής, οι θαυμαστές που έχουν έρθει, έχουν φέρει όλοι μια θετική ατμόσφαιρα.

«Χθες το βράδυ ήρθαν πολλοί οπαδοί της Τέιλορ Σουίφτ που δεν γνώριζαν ο ένας τον άλλον και ένωναν τα τραπέζια τους σαν μία μεγάλη παρέα δημιουργώντας μια τόσο υπέροχη ατμόσφαιρα», λέει η Μπότομλι. «Είναι κυρίως γυναίκες και είναι πραγματικά θετικό να συγκεντρώνεται αυτή η κοινότητα σε μια παμπ».

Ενώ πολλοί θαυμαστές -όπως η Έσιγκ και η Σπάκι- πιστεύουν ότι το «The Black Dog» είναι για τον Τζο Άλγουιν, άλλοι πιστεύουν ότι ο Μάτι Χίλι θα μπορούσε να είναι το θέμα (οι αναφορές στο κάπνισμα και η τάση του πρώην για ένα «εσωτερικό αστείο» φαίνονται πιο κωδικοποιημένα προς τον Χίλι).

Η Μπότομλι δεν επιβεβαιώνει ή διαψεύδει τίποτα, αλλά υπαινίσσεται ότι η παμπ έχει «κάποια ξανθά…», φαινομενικά μια αναφορά στο ανοιχτόχρωμο χρώμα των μαλλιών του Άλγουιν.

Όσο για την ίδια την Τέιλορ Σουίφτ, η Μπότομλι λέει ότι «δεν την έχει δει ποτέ» στο Black Dog (το οποίο, πάλι, ταιριάζει με τους στίχους του τραγουδιού, που υποδηλώνουν ότι ο αφηγητής της Τέιλορ Σουίφτ δεν είναι εξοικειωμένος με το μπαρ).

«Ποτέ δεν ξέρεις όμως», λέει ο Μπότομλι. «Θα θέλαμε να την έχουμε».

Το μαγαζί ήδη περιλαμβάνει στη λίστα των κοκτέιλ του κάποια signature κοκτέιλ με την επωνυμία Swift όπως το The Black Dog’s stout. Κοστίζει περίπου 9$ που είναι αναμενόμενη τιμή για το Λονδίνο το 2024.

Το stout σερβίρεται σε ποτήρι με τυπωμένο το όνομα της παμπ και με το λογότυπο του Black Dog.

Η Μπότομλι λέει ότι κανείς δεν έχει κλέψει κανένα από αυτά τα ποτήρια ακόμη –προς ανακούφισή της– αλλά η παμπ βρίσκεται στη διαδικασία παραγωγής εμπορευμάτων, οπότε οι επισκέπτες μπορεί να μπορούν να πάρουν ένα ποτήρι σπίτι σε λίγο καιρό.

«Αν το Black Dog πουλούσε εμπορεύματα, θα αγόραζα κάτι από το κατάστημά τους», λέει η οπαδός της Τέιλορ Σουίφτ, Εβάντζελιν Στρασμπούργκ. «Το να έχω κάτι από ένα μέρος που αναφέρεται σε ένα τραγούδι του αγαπημένου μου καλλιτέχνη, θα ήταν ένα πραγματικά ένα ιδιαίτερο αναμνηστικό» προσθέτει.

* Πηγή: CNN