Η Ρόδος με τη μεσαιωνική πόλη, η γραφική Σύμη που μοιάζει να βγήκε από καρτ ποσταλ, η Κάρπαθος με τις μαγικές παραλίες και τα υπέροχα χωριά, η Κάλυμνος με μερικές από τις ομορφότερες αναρριχητικές διαδρομές στην Ευρώπη και η Κως, το νησί στο οποίο γεννήθηκε και έζησε ο Ιπποκράτης, πατέρας της ιατρικής, που μοιάζει με υπαίθριο μουσείο, είναι μερικά από τα ομορφότερα νησιά στα Δωδεκάνησα. Ξεχωρίζουν για τα τοπία τους, την παράδοση και τις θάλασσες, ενώ φημίζονται και για το φαγητό τους.

Επειδή όμως, κακά τα ψέματα, δεν είναι εύκολο να βρεις το σωστό μαγαζί για να απολαύσεις ποιοτικό φαγητό και να φύγεις με τον ουρανίσκο σου ευχαριστημένο, παρακάτω σου παρουσιάζουμε μερικά θρυλικά μέρη για φαγητό στα Δωδεκάνησα.  

Εστιατόριο Παράγκα στη Ρόδο

Το καλωσόρισμα ξεκινάει με χειροποίητο ψωμί, τοποθετημένο επάνω σε γλυφόνι, ασκινό, κλαδιά μυρτιάς και αλεσφακιά, βότανα που προσδίδουν το ιδιαίτερο άρωμά τους στο χωριάτικο ψωμί και το κάνουν ακόμα πιο νόστιμο απ’ ότι μπορείς να φανταστείς! Και πού θα το δοκιμάσεις αυτό; Στο εστιατόριο «Παράγκα», που βρίσκεται στην είσοδο του χωριού Απόλλωνα, στη Ρόδο.

Στο μέρος όπου κάποτε στεγάζονταν η λέσχη των Ιταλών αξιωματικών, σήμερα οι οικογένειες Ευθυμίου και Σεντονά, προσφέρουν αυθεντικές παραδοσιακές γεύσεις της ροδίτικης κουζίνας. Και όταν λένε παραδοσιακά το εννοούν! Για να καταλάβεις τα φαγητά μαγειρεύονται στον ξυλόφουρνο, στην τσούκα (φτιαγμένα από πηλό ή χαλκό, οι παλιοί μαγείρευαν συχνά σε αυτό) ή στα κάρβουνα και σερβίρονται σε πήλινα σκεύη, τα οποία έχουν φτιάξει ροδίτες κεραμιστές.

μέρη για φαγητό στα Δωδεκάνησα

Στα τοπ πιάτα τους, η κατσίκα στιφάδο ψημένη για μια νύχτα, με κρεμμύδια και τοπικό κρασί, πραγματικό λουκούμι και το αρνί καπαμά μαγειρεμένο στον ξυλόφουρνο. Στα ορεκτικά ξεχωρίσουν, το ανθότυρο τυλιγμένο σε φύλλο σερβιρισμένο με γλυκό σταφύλι, η χορτόπιτα Ρόδου και τα ανάμεικτα χειροποίητα παστά της θάλασσας με ταραμά.

Η παράδοση συνεχίζεται εκτός από το φαγητό και στον χώρο. Η πέτρα και το ξύλο κυριαρχούν στον χώρο, ενώ ο χώρος είναι διακοσμημένος με ζωγραφιστά πιάτα και πινελιές από τη ροδίτικη λαογραφία, δένει άψογα με το υπέροχο φυσικό τοπίο του χωριού

Διεύθυνση: Επαρ.Οδ. Απόλλωνα 13

Τηλέφωνο: 2246 091 247

The Secret Garden στη Σύμη

Στην Σύμη, ένα νησί που μπορεί να μην ανήκει στους δημοφιλείς προορισμούς αλλά είναι ένα πραγματικό διαμάντι, θα βρεις «ένα από τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου» σύμφωνα με την παγκοσμίου φήμης ιστοσελίδα «thetravel.com».

«Το Secret Garden προσφέρει αυθεντικό ελληνικό φαγητό στους ταξιδιώτες καθώς και μια ήρεμη ατμόσφαιρα. Πυκνά φυτά αγκαλιάζουν τους τοίχους αυτού του φιλόξενου εστιατορίου. Οι ταξιδιώτες που θα ακολουθήσουν την ταπεινή πινακίδα από την Οδό Αληθινής θα ανταμειφθούν με μια όμορφα διακοσμημένη τραπεζαρία και αυθεντικά πιάτα, σε λογικές τιμές. Οι πελάτες του λένε τα καλύτερα για το υπέροχο φαγητό του, τη ζωντανή μουσική και την εξυπηρέτηση», γράφει χαρακτηριστικά ο συντάκτης, στο άρθρο που δημοσιεύτηκε τον Γενάρη του 2022.

Πράγματι μία ταμπέλα, φτιαγμένη στο χέρι, που γράφει «Secret Garden Drinks, Mezedes & More Food (Κρυφή Αυλή Ποτά, Μεζέδες και Περισσότερο Φαγητό) », σου δείχνει τον δρόμο για το «καλύτερο εστιατόριο».

Μετά από μερικές σκάλες οι οποίες στολίζονται από εντυπωσιακά δέντρα φτάνεις στο «The Secret Garden».

Πέτρινοι, εντυπωσιακοί τοίχοι και καταπράσινα φυτά περικλείουν την όμορφη αυλή με τα ξύλινα τραπεζάκια, τα αναπαυτικά μαξιλάρια και τα πολυάριθμα vintage στοιχεία (θα βρεις ακόμα και εκείνη τη χαρακτηριστική παλιά πιατοθήκη κρεμασμένη στον τοίχο με πιάτα της τότε εποχής).

Η ατμόσφαιρα είναι ρομαντική και το μέρος σε ταξιδεύει στις πιο γλυκές σου αναμνήσεις.

Στο μενού θα βρεις ότι μεζέ λαχταρά η ψυχή σου, ψάρια, σαλάτες και ποικιλίες θαλασσινών. Στις σπεσιαλιτέ τους το γαριδάκι Σύμης, ένα πιάτο φημισμένο στο νησί, τα ζεστά μοσχομυρωδάτα μεζεδάκια που σερβίρονται σε πήλινο σκεύος, όπως είναι το μπουγιουρντί και τα φασόλια με σος από τομάτα.

Διεύθυνση: Αληθινή, Σύμη

Τηλέφωνο: 2246 072153

Thalassa στην Κάρπαθο

Έχεις πολλούς λόγους να επισκεφτείς την Κάρπαθο και ανάμεσα σε αυτούς είναι και το νόστιμο φαγητό που θα βρεις στο νησί.

Τρανή απόδειξη το εστιατόριο «Thalassa», στο οποίο θα δοκιμάσεις φαγητό και μεζεδάκια εξαιρετικής ποιότητας, με έμπνευση από την παραδοσιακή μεσογειακή κουζίνα. Το μυστικό τους; Το μεράκι για την ποιότητα και οι προσωπικές (ίσως και λίγο gourmet) πινελιές που προσθέτουν.

Στον χώρο, τις εντυπώσεις κλέβει η αυλή με το λιθόστρωτο δάπεδο κυκλαδίτικου στυλ, τα πέτρινα τοιχάκια και τα ρομαντικά φωτάκια που κρέμονται πάνω από τα ξύλινα τραπεζάκια.

Minimal διακόσμηση και φωτεινά χρώματα (επικρατούν το λευκό και η μέντα) συνθέτουν έναν χώρο υψηλής αισθητικής.

Στα τοπ πιάτα τους είναι τα μακαρόνια με γαρίδες φινόκιο και σάλτσα από ούζο (όλη η Ελλάδα σ’ ένα πιάτο), η φέτα τυλιγμένη σε φύλλο κρούστας με Καρπάθικο μέλι και σουσάμι και η σουπιά τηγανισμένη με κρίθαμο και το μελάνι της, ενώ στις σπεσιαλιτέ τους θα βρεις και το σιμιακό γαριδάκι τηγανιτό.

Διεύθυνση: Κάρπαθος 857 00

Τηλέφωνο: 2245 023 400

Ωρομέδων στην Κω

Έχεις δοκιμάσει ποτέ «κατιμέρια»; Τα τηγανιτά αφράτα πιτάκια με τυρί και μέλι, ένα παραδοσιακό γλύκισμα που σερβίρεται στην Κω; Είναι αυτό που λέμε «μπουκιά & συχώριο» (ναι, ναι τόσο νόστιμο).

Στο εστιατόριο «Ωρομέδων» στην Κω θα έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις «κατιμέρια» στην πιο νόστιμη εκδοχή τους, αφού πρώτα απολαύσεις τις αυθεντικές γεύσεις της γνήσιας τοπικής παραδοσιακής κουζίνας στα κυρίως.

Από το 1997 μέχρι και σήμερα το συγκεκριμένο εστιατόριο προσφέρει μοναδικές επιλογές σε πιάτα, ανάμεσα στα οποία ξεχωρίζουν το χοιρινό κρέας με πλιγούρι και ρεβίθια, το τρυφερό ψητό αρνί με δεντρολίβανο, μπαχαρικά και σκόρδο, το κατσικάκι γεμιστό παραδοσιακά ψημένο στον ξυλόφουρνο.

Και επειδή στην Ελλάδα αγαπάμε τις πίτες (έχουμε μεγαλώσει με αυτές των γιαγιάδων μας και τις έχουμε στην καρδιά μας), αξίζει να γνωρίζεις ότι στο «Ωρομέδων» θα βρεις παραδοσιακές χορτόπιτες φτιαγμένες στο χέρι.

Το συγκεκριμένο εστιατόριο όμως, δεν θα σε εντυπωσιάσει μόνο για το φαγητό του αλλά και την μοναδική τοποθεσία του.

Η ταράτσα «ντυμένη» με καταπράσινα φυτά και περιτριγυρισμένη από πέτρινα τοιχάκια, προσφέρει μοναδική θέα στο ηλιοβασίλεμα και τις εντυπωσιακές πλαγιές του βουνού Δίκαιος (Ορομέδων).

Διεύθυνση: Επαρ.Οδ. Ζιπάριου-Ασφενδιού, Λαγούδι Ζία 853 00

Τηλέφωνο: 694 051 4268

Το Αιγαιοπελαγίτικο (Aegean Tavern) στην Κάλυμνο

Σ’ ένα χωριό της Καλύμνου, ονόματι Μασούρι, το οποίο είναι γνωστό σε όσους ασχολούνται με την αναρρίχηση, βρίσκεται ένα από τα πιο όμορφα ταβερνάκια του νησιού.

«Το Αιγαιοπελαγίτικο» είναι ένα μαγαζί με μακρά ιστορία. Ξεκίνησε να λειτουργεί το 1989 από τον Γιώργο και την Μαρία Πιζάνια και το 2008 μεταφέρθηκε στο σημείο που βρίσκεται μέχρι και σήμερα. Πάνω στον κεντρικό δρόμο του χωριού και απέναντι από τον βράχο της Τελένδου.

Η βεράντα προσφέρει πανοραμική θέα στον βράχο, ο οποίος γίνεται ακόμα πιο εντυπωσιακός όταν «λούζεται» από τις φωτεινές ηλιαχτίδες του ήλιου.

Στις σπεσιαλιτέ τους θα βρεις παραδοσιακό αρνάκι με σάλτσα μαντζουράνας και ολόφρεσκα ψάρια. Παράλληλα, οι παραδοσιακοί μεζέδες του νησιού και της μεσογείου, όπως η παραδοσιακή τυρόπιτα και οι λουκουμάδες με μέλι είναι λιχουδιές που αξίζει να δοκιμάσεις!

Διεύθυνση: Μασούρι, Μυρτιές

Τηλέφωνο: 2243 047 146