Η Καλιφόρνια είναι εδώ και καιρό γνωστή ως μία από τις πιο προοδευτικές, ανεκτικές και φιλικές – προς τους ΛΟΑΤΚΙ+ – Πολιτείες των ΗΠΑ. Το Λος Άντζελες φιλοξένησε την πρώτη οργάνωση για τα δικαιώματα των ομοφυλοφίλων στη χώρα και επινόησε τον όρο «Pride» για να αναφερθεί στην υπεράσπιση των ομοφυλοφίλων.

Το Σαν Φρανσίσκο, σύμφωνα με το BBC, εξέλεξε τον πρώτο ανοιχτά ομοφυλόφιλο άνδρα σε δημόσιο αξίωμα. Η Πολιτεία ήταν η πρώτη που νομιμοποίησε το σύμφωνο συμβίωσης μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών και κατατάσσεται σταθερά ως το καλύτερο μέρος στις ΗΠΑ για να το επισκεφθούν οι ταξιδιώτες που ανήκουν στην LGBTQ+ κοινότητα.

Ακόμα, το 2017, η Καλιφόρνια εξέδωσε ταξιδιωτική απαγόρευση που απαγορεύει τα χρηματοδοτούμενα – από την Πολιτεία – ταξίδια σε οποιαδήποτε άλλη Πολιτεία «που κάνει διακρίσεις λόγω σεξουαλικού προσανατολισμού, ταυτότητας φύλου ή έκφρασης φύλου». Η ταξιδιωτική απαγόρευση ίσχυε αρχικά μόνο για πέντε Πολιτείες, αλλά ύστερα από ένα κύμα αντι-LGBTQ+ νομοθεσίας που σάρωσε τις ΗΠΑ τα τελευταία επτά χρόνια, καλύπτει σήμερα σχεδόν τη μισή χώρα.

Τώρα, σε μια προσπάθεια να προωθήσει κάποιους από τους άλλους προοδευτικούς στόχους της πολιτικής της, η Καλιφόρνια εξετάζει το ενδεχόμενο να τερματίσει την ταξιδιωτική απαγόρευση και να την αντικαταστήσει με μια διαφημιστική εκστρατεία για την προώθηση της αποδοχής και της ένταξης των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων σε αυτές τις «απαγορευμένες» Πολιτείες. Η κίνηση αυτή είναι η πιο πρόσφατη προσπάθεια στη μακρά ιστορία της Καλιφόρνιας για την προώθηση της αποδοχής και της ένταξης της ομοφυλοφιλικής κοινότητας.

Ενώ μέρη όπως το Σαν Φρανσίσκο και το Λος Άντζελες έχουν συμβάλει στην καθιέρωση της Καλιφόρνιας ως «κάστρο» των LGBTQ+ ανθρώπων, η Πολιτεία έχει μια άλλη περιοχή, φιλική προς τους ομοφυλόφιλους, που συχνά επισκιάζεται από αυτές τις μεγαλύτερες πόλεις: Το Σαν Ντιέγκο.

Πώς αναπτύχθηκε το Σαν Ντιέγκο

Το Σαν Ντιέγκο αποτελεί καταφύγιο για τα μέλη της LGBTQ+ κοινότητας εδώ και δεκαετίες. Στο βιβλίο του «Coming Out Under Fire: The History of Gay Men and Women in World War II», ο ιστορικός Άλαν Μπερουμπέ εξηγεί ότι ο ρόλος της πόλης ως σημαντικό στρατηγείο δημιούργησε ακούσια μια εκκολαπτόμενη γκέι τοποθεσία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Οι γκέι και οι λεσβίες που είχαν απομονωθεί σε μικρότερες πόλεις της χώρας, όπου η ομοφυλοφιλία ήταν καταδικασμένη, ξαφνικά συγκεντρώθηκαν εκεί.

Γκέι μπαρ όπως το «Bradley’s» και το «Blue Jacket» στην περιοχή Γκάσλαμπ Ντίστρικτ του Σαν Ντιέγκο προσέλκυσαν τόσο πολύ κόσμο, που η πόλη παρουσιάστηκε το 1952 στο βιβλίο με τίτλο «USA Confidential» σχετικά με τα «αμαρτωλά σημεία» των ΗΠΑ, ενώ κλαμπ όπως το «Seven Seas» και το «Jack’s Steam» ήταν σημείο αναφοράς για τους γκέι άνδρες. Πολλοί βετεράνοι του στρατού επέλεξαν αργότερα να εγκατασταθούν στην πόλη και, χάρη στην κουλτούρα ανεκτικότητας της πόλης, 135 γκέι μπαρ άνοιξαν στο Σαν Ντιέγκο από το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, δηλαδή από το 1945.

«Μετακομίζοντας εδώ, ερωτεύτηκα το Σαν Ντιέγκο» δήλωσε ο Κρις Όρμπαν, ευρύτερα γνωστός ως «Ariana Grindr» στο TikTok, προσθέτοντας: «Νιώθω ότι μπορώ να είμαι ο πραγματικός μου εαυτός εδώ».

Hillcrest, San Diego, Σαν Ντιέγκο, ΗΠΑ, LGBTQ+, ΛΟΑΤΚΙ+
Άποψη του Hillcrest στο Σαν Ντιέγκο ενόψει του Gay Pride 2017 | Shutterstock

Χίλκρεστ, η «γκέι γειτονιά» της αμερικανικής πόλης

Σήμερα, το κέντρο της LGBTQ+ κοινότητας της πόλης είναι το Χίλκρεστ, όπου μια φωτισμένη πινακίδα και σημαίες του ουράνιου τόξου κυματίζουν πάνω από indie βιβλιοπωλεία, καφετέριες και καταστήματα με vintage ρούχα, υπενθυμίζουν στους επισκέπτες γιατί η περιοχή αποκαλείται «gayborhood» («γκέι γειτονιά») του Σαν Ντιέγκο.

Χάρη στα φθηνά ενοίκια, στον άφθονο χώρο και στην τοποθεσία της, η γκέι κοινότητα του Χίλκρεστ άρχισε να αναπτύσσεται κατά τα τέλη της δεκαετίας του 1960. Η πρώτη παρέλαση Gay Pride της πόλης πραγματοποιήθηκε το 1975 και, σήμερα, η ετήσια εκδήλωση είναι ένα από τα μεγαλύτερα Pride στις ΗΠΑ, προσελκύοντας περισσότερους από 300.000 ανθρώπους.

Ένα από τα πιο δημοφιλή στέκια του Χίλκρεστ είναι το «Gossip Grill», το οποίο είναι ένα από τα μόλις 27 μπαρ για λεσβίες που έχουν απομείνει στη χώρα. «Είμαστε ένας ασφαλής χώρος για τις γυναίκες και την περιθωριοποιημένη κοινότητα. Είναι το μοναδικό μπαρ για γυναίκες στη Νότια Καλιφόρνια» δήλωσε η ιδιοκτήτριά του, Μόε Γκίρτον.

Ακόμα, λίγο πιο κάτω και σε μια διάβαση πεζών με χρώματα ουράνιου τόξου, θα βρείτε τη Hillcrest Brewing Company, την πρώτη ζυθοποιία ομοφυλόφιλων στον κόσμο. Όταν ο ήλιος δύει, μπορείτε να ακολουθήσετε τη μουσική κατά μήκος της University Avenue για να χορέψετε τη νύχτα στο «Rich’s», στο πιο δημοφιλές γκέι νυχτερινό κέντρο του Χίλκρεστ, το οποίο έχει παρουσιαστεί σε εκπομπές όπως το «Real Housewives of Beverly Hills».

Κάθε επίσκεψη στο Σαν Ντιέγκο δεν θα σήμαινε τίποτα χωρίς την παραλία της πόλης, αλλά πριν πάτε για σερφ, εφοδιαστείτε με γλυκά από το «Candy Pushers», ένα πολύχρωμο ζαχαροπλαστείο που σερβίρει σπιτική καραμέλα, ειδικές σοκολάτες και τρούφες μαζί με περισσότερες από 1.000 ποικιλίες γλυκών.

Τέλος, ένα από τα πιο εμβληματικά και ιστορικά ξενοδοχεία της πόλης είναι το «The Lafayette Hotel, Swim Club & Bungalows», που βρίσκεται στο North Park. Επίσης, τυχαίνει να είναι ένα hotspot για τους γκέι άνδρες, καθώς εκεί απολαμβάνουν ένα ποτό δίπλα στην πισίνα. Το ξενοδοχείο θα επαναλειτουργήσει, τον Ιούνιο του 2023, έπειτα από ανακαίνιση που κόστισε 26 εκατομμύρια δολάρια και είναι μόνο ένα από τα πολλά – φιλικά προς την LGBTQ+ κοινότητα – καταλύματα της πόλης.

Photo credits: Getty Images