Στο βόρειο Αιγαίο, λίγα χιλιόμετρα μακριά από την Καβάλα, η μαγευτική Θάσος, το βορειότερο νησί του ελληνικού χάρτη που συχνά αναγράφεται ως το «σμαράγδι του Αιγαίου».

Καταπράσινη γεμάτη παραλιακά και ορεινά τοπία, με υπέροχες παραλίες γεμάτες πεύκα που φτάνουν ως την ακτή. Έχει πόσιμο νερό από δικές της πηγές, βασικός λόγος για τον οποίο η κτηνοτροφία και η γεωργία γνωρίζουν διαρκή ανάπτυξη και προσφέρουν αυτονομία στους 14000 κατοίκους που διαμένουν ολόχρονα στην τοποθεσία που, σύμφωνα με την Μυθολογία, ανακαλύφθηκε με αφορμή μία από τις πολλές ερωτικές περιπέτειες του θεού Δία. Οι Θάσιοι έχουν διατηρήσει την κουλτούρα, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό τους, που μετρά αιώνες αρχαίας ιστορίας.

Η Θάσος φημίζεται για τα προϊόντα της είναι το ελαιόλαδο, το μέλι, της ελιές, τη ρίγανη και το κρασί, ενώ οι πλούσιοι κάμποι που διαθέτει όλο ελεόδεντρ βοηθά να αντιληφθεί ο ταξιδιώτης την αιτία που συναντά ανεπτυγμένα τόσο ορεινά όσο και παράκτια χωριά, με αξιοπρεπές οδικό σύστημα 100 χιλιομέτρων περίπου, παράλληλα με τις ακτές της.

Πρώτοι κάτοικοι του νησιού ήταν οι Φοίνικες, εξ’ ού και το όνομα της το πήρε από το Θάσο, γιο του Φοίνικα βασιλιά, Ανηγόρα. Ο Θάσος έφτασε στο νησί αναζητώντας την αδερφή του Ευρώπη που είχε απαχθεί από το Δία.

Θάσος νησί Αιγαίο

Εκ των σημαντικότερων πληροφοριών για το νησί, καταμεσής ενός καλοκαιριού που θα στιγματιστεί από τους διαρκείς καύσωνες, είναι ότι η Θάσος έχει σχετικά δροσερό κλίμα το καλοκαίρι και ήπιο το χειμώνα, παρά τις χαμηλότερες θερμοκρασίες της Βόρειας Ελλάδας.

Υπερσύγχρονες, καινούριες ξενοδοχειακές μονάδες χτίζονται συνεχώς, ενώ οι παλαιότερες ανακαινίζονται, συνεπώς θα βρείτε ποικιλία καταλυμάτων χωρίς να σκέφτεστε ιδιαίτερα το κόστος. Μάλιστα λάβετε υπόψιν ότι τα περισσότερα βρίσκονται κοντά στις πιο φημισμένες παραλίες της Θάσου και εξυπηρετούν με κοντινά supermarket, εστιατόρια και καφετέριες. Στα πλεονεκτήματά του, πως εκτός από πλήρεις υπηρεσίες τέτοιου τύπου, στο νησί το κάμπινγκ.

Η Θάσος και οι παραλίες της

Σε ό,τι τις παραλίες, η Γκιόλα ή «Δάκρυ της Αφροδίτης», είναι μια διάσημη φυσική πισίνα στην περιοχή Αστρίς, 40 km από το Λιμένα. O μύθος λέει ότι την έφτιαξε ο Δίας για να κολυμπά η θεά Αφροδίτη. Τα καταπράσινα νερά και τα ψηλά λευκά βράχια που προσφέρονται για βουτιές συνθέτουν ένα ξεχωριστό τοπίο, ωστόσο η πρόσβαση γίνεται από δύσκολο χωματόδρομο, συνεπώς θα χρειαστείτε κατάλληλα παπούτσια για περπάτημα 15’-20’. Θα συναντήσετε βέβαια και χώρους στάθμευσης και την ταβέρνα «Giola», σχετικά κοντά στη φυσική πισίνα.

Θάσος Γκιόλα λίμνη

Τα Κοίνυρα, στο ανατολικό κομμάτι του νησιού, πήραν το όνομά τους από τη νησίδα Κοίνυρα, (ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000), που βρίσκεται ακριβώς απέναντι, δεν χαρακτηρίστηκαν τυχαία ως Τοπία Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους. Ησυχαστήριο πραγματικό, με γαλαζοπράσινα νερά, βότσαλο και άμμο, μακριά από τις ανέσεις που προσφέρουν οι οργανωμένες παραλίες. Στον ομώνυμο οικισμό θα βρείτε ξενοδοχεία ωστόσο, εστιατόρια, café, super market κλπ.

Πολύ κοντινή επιλογή συνιστά ο Παράδεισος που συνδυάζεται με τα Κοίνυρα, στην περιοχή Μακρύαμμος Θεολόγου. Από τις πιο όμορφες παραλίες του νησιού, με χρυσή άμμο ρηχά νερά με κυματάκια, βράχια με πεύκα, μερικώς οργανωμένη, χώρος για beach volley, εστιατόριο και θέα τη νησίδα Κοίνυρα, προσφέρεται και για οικογένειες με μωρά. Μπορείτε να παρκάρετε ψηλά, αν φτάσετε νωρίς, μια και είναι από τις παραλίες με την πιο μεγάλη επισκεψιμότητα και να κατηφορίσετε με τα πόδια ή να συνεχίσετε με το αυτοκίνητο μέχρι την παραλία, από στενό χωματόδρομο.

Άγιος Ιωάννης Λουκά, αποτελεί μια ακόμα λύση, στην περιοχή της Αλυκής και την αποκλειστική χρήση έχει το ξενοδοχείο Thassos Grand Resort , 5*. Αμμώδης, οργανωμένη, με ομπρέλες, ξαπλώστρες, ντους, beach bar, ιδιωτική μεν, αλλά μπορείτε να κάνετε χρήση των παροχών του ξενοδοχείου. Θα αφήσετε το αυτοκίνητό σας στο δρόμο, πριν τη μπάρα, και θα ενημερώσετε τον υπεύθυνο της εισόδου ότι έρχεστε για κολυμπήσετε στον κόλπο με τον μεγαλύτερο αρχαιολογικό ενδιαφέρον, καθώς η ανθρώπινη δραστηριότητα χρονολογείται από το 3500 π.Χ. μέχρι και την παλαιοχριστιανική περίοδο.

Θάσος νησί Βόρειο Αιγαίο

Η Θάσος είναι ένας παράδεισος με μέρη ανεξερεύνητα

Μην παραλείψετε μετά την παραλία να επισκεφθείτε τον «Φάρο», ταβέρνα με παραδοσιακές σπιτικές γεύσεις αλλά και θαλασσινά, φτιαγμένα στον ξυλόφουρνο.

Για κρεατικά, περάστε μια βόλτα από τη «Masabuka», στον Λιμένα για να απολαύσετε σπιτικές νοστιμιές από φρέσκα υλικά, μικρό μενού με προσεγμένες πάντα επιλογές.

Στο τέρμα του παλιού λιμανιού της Θάσου, στην άκρη του τελευταίου βράχου, οχυρωμένο μονάχα από… θάλασσα, συναντάτε το «Καρνάγιο», ιδανική επιλογή για δροσιστικά κοκτέιλ και ποικιλία ελληνικών και όχι μόνο κρασιών. Σερβίρει και πρωινό, αλλά προτιμήστε το για ηλιοβασίλεμα!

Αυτή είναι η Θάσος και οι ομορφιές της, απαράμιλλες θα τις λέγαμε, με μοναδικό αρνητικό για εμάς στην Αθήνα ότι βρίσκεται τόσο μακριά μας. Αλλά δε γίνεται να μας ανήκουν όλα. Κάποια πρέπει να τα απολαμβάνουν περισσότερο άλλοι, ώστε τα μέρη να μένουν όσο πιο άθιχτα γίνεται. Κι η Θάσος είναι αυτό που θα αποκαλούσαμε ένα παρθένο μέρος.

Θάσος νησί Αιγαίο