Μπορεί αυτή τη φορά να μην υπάρχουν στο πλάνο οι Beniof και Weiss, οι δύο σεναριογράφοι του Game of Thrones, αλλά η παρουσία του George R. R. Martin στο σενάριο, είναι αρκετή για να εξασφαλίσει πως η σειρά House of The Dragon δεν θα παρεκκλίνει σε προσέγγιση σε σχέση με τον προκάτοχό του.

Στο πρώτο κιόλας επεισόδιο έγινε ξεκάθαρο πως το House of The Dragon έχει την ικανότητα να κοπιάρει πιστά τη μήτρα από την οποία γεννήθηκε, κάτι που δεν το λες παράλογο ως επιλογή, τόσο του Martin όσο και του HBO, αλλά σίγουρα δεν το λες και εχέγγυο για την πιστότητα που θα έχει το κοινό αυτή τη φορά σε σχέση με το GoT.

Μια μικρή παρένθεση εδώ. Το HBO, ας το έχουμε στο νου μας, είχε ξεκινήσει να κάνει μια άλλη σειρά από τη μυθολογία του Martin για το Γουέστερος, αλλά μόλις είδε τον πιλότο, την απέρριψε και κατέληξε στο House of The Dragon. Βλέποντας το πρώτο επεισόδιο, δεν είναι απίθανο η άλλη σειρά να απορρίφθηκε γιατί προσπάθησε να διαφοροποιηθεί σε κάποιο βαθμό από το GoT.

Είναι μια βάσιμη εξήγηση από τη στιγμή που το House of The Dragon έχει ακολουθήσει την ίδια συνταγή, έστω και με ελαφρώς διαφορετικά υλικά. 

Η σειρά μας πάει 200-300 χρόνια πριν τα γεγονότα του GoT, στον Οίκο των Targaryen, τότε που ήταν κραταιός, αλλά λίγο πριν αρχίσει η παρακμή του. Οι δράκοι είναι παρόντες, το βαλυριανό ατσάλι είναι παρόν, οι Τρελοί Ηγέτες επίσης. Απλώς δεν εκδηλώνονται από την πρώτη στιγμή. Το βλέπεις όμως στη φάση τους πώς θα προχωρήσουν στα επόμενα επεισόδια.

House of The Dragon

Είναι αρκετά προβλέψιμοι οι χαρακτήρες από τη φυσιογνωμική τους, κι αυτό ίσως αποτελέσει ένα μειονέκτημα για το House of The Dragon. Μετά από 8 σεζόν Game of Thrones, το κοινό έχει εκπαιδευτεί πολύ καλά στην ανάγνωση των χαρακτήρων. Κι αν έχουν διαβάσει και 2-3 βιβλία του Martin, τότε κλάφτα Χαράλαμπε. Οι σεναριογράφοι θα πρέπει να ξεφύγουν πολύ από τα βιβλία, κάτι που δεν το βλέπω ιδιαιτέρως εφικτό, δεδομένου ότι ο Martin είναι αυτή τη φορά πιο άμεσα εμπλεκόμενος στην πλοκή.

Ο Daemon Targaryen, από την επιλογή και μόνο του ηθοποιού, του Matt Smith, που λίγο να δεις την καριέρα του, ξέρεις για τι ρόλους τον επιλέγουν, το βλέπεις πως θα εξελιχθεί σε μια πιο ακραία παραφροσύνη από την Cersei Lannister ή και τον ίδιο τον Mad King. Εκτός κι αν πάνε στο plot twist να είναι αυτός ο Mad King που ακούγαμε ως θεωρία στην 6η σεζόν του Game of Thrones.

Ο Viserys Targaryen είναι ένας αταίριαστος με την πραγματικότητα του King’s Landing, θέλει να είναι ένας καλός βασιλιάς, δίκαιος και θα είναι απίθανο αν δεν έχει χάσει το κεφάλι του ως το τέλος της πρώτης σεζόν.

Κι υπάρχει κι η Rhaenyra, που είναι μια ξεκάθαρη μίμηση της Daenerys. Οκ, δεν είναι παράλογο, αφού είναι από τον ίδιο τόπο, έχουν μέσα τους την ίδια φλόγα, η μοίρα προορίζει και τη Rhaenyra για κάτι μεγάλο, οπότε το αποδέχεσαι.

Είναι όμως ακριβώς αυτό. Στο GoT από την 4η σεζόν και μετά έγινε η Daenerys το πρόσωπο γύρω από το οποίο υπήρχαν όλες οι θεωρίες και που όλοι στήριζαν για να πάρει τον θρόνο, εδώ εξ ορισμού μια Targaryen θα μας απασχολεί.

Οι ιστορίες του Martin είναι τόσο πολυδαίδαλες, με μεγάλα γενεαλογικά δέντρα, που το λιγότερο που απαιτούν, είναι δέσμευση από τον θεατή, ιδίως συναισθηματική. Αν ο κόσμος του House of The Dragon μας ήταν παντελώς άγνωστος, κάτι θα μπορούσε να γίνει. Ίσως να ήταν καλύτερα αν είχε την πρωτιά το HoTD και ήταν κανονικό sequel το GoT. Τα πράγματα όμως είναι έτσι όπως είναι.

Και για έναν που ένιωσε να στεγνώνει εντελώς στην 8η σεζόν του GoT, το να πρέπει να σκάψει για να βρει αυτή την τρύπα που είχε κλείσει καλά μέσα του, είναι επίπονη διαδικασία και δεν πρόκειται να γίνει με τίποτα για μια σειρά, όσο καλή κι αν είναι. Πολύ περισσότερο στο σήμερα, στο 2022, όπου συμβαίνουν τόσα αποστραγγιστικά γύρω μας και έχουμε παράλληλα υπερφορτώσει από περιεχόμενο. 

Το House of The Dragon θα πάει και για δεύτερη και για τρίτη σεζόν, αν το επίπεδο αφήγησης είναι όπως το είδαμε στο πρώτο επεισόδιο. Αλλά δεν θα γίνει ποτέ η σειρά για την οποία θα κλείνει κάποιος για 1-2 μέρες τα social, μέχρι να δει το επεισόδιο, για να αποφύγει τα spoilers.

Το 2010 υπήρχε το στοιχείο της έκπληξης, του απρόσμενου. Υπήρχε τότε κι ένα κοινό που έψαχνε κάτι να του γεμίσει την απώλεια του Lord of The Rings και την επικείμενη απώλεια του Harry Potter. Τώρα, δεν υπάρχει κάτι τέτοιο!

* Το House of The Dragon προβάλλεται αποκλειστικά από το Vodafone TV κάθε Δευτέρα βράδυ, λίγες ώρες μετά την πρεμιέρα του στο HBO στην Αμερική