Δεν είμαστε σίγουροι για το αν η νέα σειρά του ΑΝΤ1, Η Μάγισσα, είναι πολυαναμενόμενη, μοιάζει όμως να θέλει να καλύψει το κενό που άφησε το Game of Thrones. Οι δημιουργοί της σειράς – Μελίνα Τσαμπάνη, Πέτρος Καλκόβαλης- είναι εκείνοι του σίριαλ που ένα μεγάλο μέρος του τηλεοπτικού κοινού λάτρεψε, το Άγριες Μέλισσες.

Η σειρά τοποθετείται στα 1817, στη Μάνη. Ωστόσο, βλέποντας το τρέιλερ θα έλεγε κανείς πως βρισκόμαστε στην εποχή του Game of Thrones -κάπου ανάμεσα στο 200 μ.Χ. Αλλά σιγά μην ήταν ποτέ αυτό πρόβλημα που θα άξιζε να καταδειχτεί!

Game of Thrones vs Η Μάγισσα

Ας αφήσουμε το χρώμα της γραμματοσειράς και το σπαθί στην άκρη, ας θεωρήσουμε πως δεν πέτυχε, έτυχε. Θα αναρωτηθεί εύλογα κανείς, «πώς κολλάει το σπαθί με τον τίτλο;» (σήμα – κατατεθέν του Game of Thrones -με τον Σιδερένιο Θρόνο να είναι σφυρηλατημένος από σπαθιά). Ας το θεωρήσουμε απλά μια πρόσθετη εικαστική παρέμβαση.

Η αισθητική όμως, η ατμόσφαιρα σε πλάνα ημέρας και νυχτερινά, μοιάζει όχι απλά να θυμίζει την επική σειρά του HBO, αλλά να την ξεπατίκωσε. Σαν να πρόκειται να παρακολουθήσουμε τον φτωχό συγγενή της σειράς του ΗΒΟ, για να ακριβολογούμε. Δείτε το!

Game of Thrones ή GoT you!

Όχι, η γκρίνια δεν προέρχεται από μιζέρια. Φυσικά και στην τέχνη υπάρχουν οι επιρροές, υπάρχουν εκείνες οι λεπτομέρειες που ταιριάζουν στην αισθητική ενός άλλου δημιουργού… Αλλά τα έργα που φτιάχνονται πάνε ένα βήμα παρακάτω. Παρθενογένεση με την κυριολεκτική σημασία του όρου δεν υπάρχει, αλλά υπάρχει εξέλιξη. Όχι όμως σε αυτό το τρέιλερ που παρακολουθήσαμε εμβρόντητοι.

Game of Thrones castle

Από το πλάνο των έφιππων που μπαινοβγαίνουν στην πύλη του κάστρου, μέχρι τις νυχτερινές παραλιακές λήψεις στις οποίες ο μόνος που δεν εμφανίζεται είναι ο Sir Davos Seaworth, από το eye roll της ηθοποιού βγαλμένο από τα περίπου 20 του Bran Stark, μέχρι τα λάβαρα που ξετυλίγονται στα κάστρα, φαίνεται πως κάποιοι επηρεάστηκαν σε μεγάλο βαθμό από τη σειρά των D. B. Weiss και David Benioff που βασίστηκε στη σειρά βιβλίων του George R.R. Martin. Κάποιες μάλιστα είναι signature λήψεις του Game of Thrones.

Game of Thrones eye roll

Ξοδέψαμε μια ώρα περίπου για να βρούμε τα αντίστοιχα. Δεν ήταν και τόσο δύσκολο, άλλωστε. Πολλά φυσικά από αυτά που θυμόμασταν δεν υπήρχαν στο Youtube, αλλά βρήκαμε κάποια παρεμφερή.

Όπως για παράδειγμα το ξετύλιγμα των λαβάρων…

Αυτό είναι το… περίφημο γύρισμα των ματιών του Bran Stark.

Το κατέβασμα της κουκούλας της Red Woman, η οποία, όλως τυχαίως ή παραδόξως, είναι και εκείνη Μάγισσα στο Game of Thrones.

Με την άφιξη της Arya Stark στο Braavos βλέπουμε ένα μεγάλο λιμάνι του Game of Thrones. Στη Μάγισσα, λόγω τοποθεσίας και κόστους τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά.

Σε κάθε πλάνο σχεδόν, η γωνία της κάμερας λήψης, η «ατμόσφαιρα» παραπέμπει σε ένα… ελληνικό Game of Thrones. Όχι, όμως, με την καλή έννοια, δυστυχώς!