Αν μπορούσαμε να κάνουμε αυτή τη στιγμή μια σφυγμομέτρηση για το πόσοι άνθρωποι απολαμβάνουν όντως να βλέπουν σειρές ή ταινίες στο Netflix, μάλλον το ποσοστό θα είναι αρκετά χαμηλό σε σχέση με αυτό που θα περίμενε κανείς. Μπορεί να πρόκειται για εικασία-πεποίθηση, αλλά είναι αρκετά πιθανή.

Αυτοί οι άνθρωποι, όσοι δηλαδή βάζουν μια σειρά ή ταινία απλά για να την βάλουν, χαρακτηρίζονται από μια άλλη τάση που την βλέπουμε τα τελευταία 2 χρόνια όλο και πιο συχνά.

Πολλά από τα πρότζεκτ του Netflix είναι βασισμένα σε πραγματικά γεγονότα, σε πρόσωπα, σε ιστορίες, σε καταστάσεις. Κι αυτό που κάνουν, είναι να λειτουργούν σαν ένα βιβλίο στο σχολείο ή στο πανεπιστήμιο. Σου δίνουν το έναυσμα να αναζητήσεις τη γνώση, πάντοτε με βάση τα γούστα σου και αυτά που σε εξιτάρουν.

Κάθε φορά που κυκλοφορεί μια σειρά ή ταινία, ακόμα κι αν ποιοτικά δεν είναι για πάνω από 6/10, με τους περισσότερους που τη βλέπουν να μετανιώνουν που την είδαν, θα ξεπεταχτούν σαν τα σαλιγκάρια μετά τη βροχή, εκείνα τα άρθρα που θα αναλύουν όλο το στόρι πίσω από την πηγή έμπνευσης.

Όταν για παράδειγμα κυκλοφόρησε το Monster: The Jeffrey Dahmer Story, περισσότερη επιτυχία από την ίδια τη σειρά – που ξεπέρασε σε προβολές στην πρώτη εβδομάδα και το Squid Game – αυτό που απολάμβαναν οι περισσότεροι, ήταν να ψάχνουν δημοσιεύματα για τον Dahmer, να κοιτάνε ντοκιμαντέρ για την υπόθεση, να μαθαίνουν τις ιστορίες που αναπτύχθηκαν γύρω απ΄αυτόν τον serial killer.

Το ίδιο βλέπουμε να γίνεται με την ταινία The Wonder και με το From Scratch που κυκλοφόρησαν στο Netflix τις τελευταίες εβδομάδες.

Αυτό το στοιχείο είναι κι ένας από τους λόγους που το Netflix σε μια περίοδο που δεν πείθει με το περιεχόμενό του, καταφέρνει να διατηρείται ψηλά στις προτιμήσεις, ειδικά στις αγορές που δεν είναι μαθημένες τόσο πολύ στην πληθώρα του streaming, στο Disney+, στο Amazon Prime, στο Apple TV και όλα όσα υπάρχουν στην κάθε αγορά.

Είναι ένας από τους λόγους που το Netflix, σε αντίθεση με το πρώτο μισό του 2022, όπου είχε απώλεια συνδρομητών, κατάφερε να ανακάμψει. Ούτως ή άλλως τα πιο αξιομνημόνευτα της χρονιάς τα έχουμε δει τους τελευταίους 2-3 μήνες στην πλατφόρμα, αλλά αυτά που συνδυάζουν και την αναζήτηση, που ενεργοποιούν την πρωτοβουλία του θεατή να ψάξει για τα πραγματικά γεγονότα, χαλυβδώνουν τη σύνδεση της πλατφόρμας με τον μέσο θεατή της.

Κι είναι ένα στοιχείο μεγάλης υπεροχής, τουλάχιστον όπως το βλέπουμε και το παρατηρούμε εδώ στην Ελλάδα. Με καμία σειρά του Disney+ ή του Amazon δεν έχει πυροδοτηθεί το μικρόβιο της εξερεύνησης και της ανακάλυψης. Αρκετές σειρές του Netflix προσφέρουν την ευκαιρία στον κάθε έναν από εμάς να προσθέσουμε κάτι το έξτρα στις κουβέντες που θα κάνουμε με τους φίλους μας.

Όπως θα συζητάμε για μια σειρά, θα πεταχτεί ένας να πει «διάβασα ότι στην πραγματικότητα είχε γίνει αυτό και αυτό» και υπεισέρχεται η έννοια της γνώσης, της πληροφόρησης. Στην ουσία, σε αυτό το μεγάλο πλέγμα, αν κοιτάξει κανείς στον πυρήνα, θα δει πως αυτές οι, έστω και μέτριες, παραγωγές του Netflix, διατηρούνται στην πλατφόρμα γιατί κάνουν τον θεατή να αισθάνεται καλά, να συνδέεται με τους φίλους του.

Διαβάστε ακόμη στο intronews.gr:

Πώς το House of the Dragon «εξαφάνισε» το Rings of Power με μόλις το 1/3 του budget του

Yahya Abdul-Mateen: Θα πρωταγωνιστήσει στην νέας σειρά της Marvel, Wonder Man – Η σύνδεσή του με την Scarlet Witch προμηνύει της επιστροφή της

The Witcher: Ο Henry Cavill επέλεξε Superman κι ο Liam Hemsworth είναι η πιο ξενέρωτη επιλογή