Ο Σταμάτης Γαρδέλης ήταν πάντοτε μια ιδιαίτερη περίπτωση ανθρώπου της υποκριτικής, αλλά ποτέ δεν ήταν αυτό που παρουσιάζει τον τελευταίο καιρό. Δεν ξέρουμε πόσο διαφωτιστική ήταν γι΄αυτόν η εμπειρία του στο ριάλιτι του ΑΝΤ1 «Φάρμα», αλλά από τότε που αποχώρησε από εκεί, περιφέρεται σε τηλεοπτικές εκπομπές και μιλάει με τρόπο που σε άλλα πλαίσια θα λέγαμε ότι έχει καταναλώσει κανένα space cake ή τίποτα άλλα παρεμφερή «ολλανδικά».

Ο τρόπος που μιλάει είναι στο όριο του απόλυτου τηλεοπτικού τρολ, κάτι που έκανε κατά κόρον και στην ολιγοήμερη παρουσία του στη Φάρμα. Εκεί όπου μαζί με τον Κουτσαβάκη κοιτούσαν τη Μπάστα και την Ηλιάδη να κάνουν μπάνιο, αλλά ο Σταμάτης Γαρδέλης πηδούσε από το «πέσιμο» στη φιλοσοφία και ξανά μανά προς τα πίσω.

Μετά τη Φάρμα, βγήκε στο Πρωινό και πραγματικά έκαψε τον εγκέφαλο της Σκορδά και του Λιάγκα αναφερόμενος σε Παγκόσμια Αυτοκρατορία των Προγόνων, για έλλογη συμβιωτική κοινότητα, για οικουμενικότητα και για ονειρική μέθη απροσδιόριστου.

https://www.youtube.com/watch?v=USlmxSAI-iM

Από ένα σημείο και μετά αρχίζεις κάπως να αναρωτιέσαι αν ο Σταμάτης Γαρδέλης την έχει δει όντως έτσι τη φάση, όπως θα έλεγαν και στα 80’s, ή αν έχει αποφασίσει να τρολάρει την τηλεόραση κατόπιν των όσων είδε και αντιλήφθηκε στη Φάρμα.

Γιατί μετά το Πρωινό, ήρθε το βραδινό και το The 2Night Show, με τον Γρηγόρη Αρναούτογλου να προσπαθεί να επαναφέρει τον Γαρδέλη σε ένα πιο νορμάλ mode, να γίνει δηλαδή κατανοητός, όπως είπε ο Σταμάτης Γαρδέλης ότι του λένε οι δύο γιοι του.

Τι είναι τελικά ο Σταμάτης Γαρδέλης;

Ακολούθησε λοιπόν ο εξής – τύποις – διάλογος:

Αρναούτογλου: «Γιατί με πηγαίνεις στην Φάρμα και με τρέχεις Σταμάτη μου. Εγώ την Φάρμα την παρουσίασα πριν από είκοσι χρόνια. Θέλω να γυρίσουμε 40 χρόνια πίσω. Έχεις έναν άνθρωπο που σε αγάπησε πολύ. Εγώ τις ψεύτικες τηλεοπτικές αγάπες τις έχω γραμμένες ξέρεις που. Αγαπώ γιατί μεγάλωσα μαζί σου. Μην γνωρίζοντας το παρελθόν, δεν κάνουμε τίποτα στο μέλλον… Με στενοχωρείς, δεν καταλαβαίνει ο κόσμος τι εννοείς. Με στενοχωρεί γ…ο, δεν καταλαβαίνω. Σε έφερα εδώ για συγκεκριμένο λόγο. Σου εξηγώ από την αρχή την εκτίμησή μου και τον σεβασμό μου. Μην μου γκρεμίζεις το παρελθόν… Γιατί δεν με αφήνεις, θέλω να με σεβαστείς όπως σε σέβομαι».

Σταμάτης Γαρδέλης: «Δεν πιστεύω ότι μιλάω ακατανόητα ούτε περίεργα. Μερικές φορές λέω πράγματα που ξεσηκώνω από έργα ή δουλειές που έχω κάνει. Μου αρέσει όλη η πορεία μου που έχω φτάσει ως εδώ, δεν αποποιούμαι τίποτα. Οι ταινίες μου είναι η προίκα μου αλλά δεν θέλω να γυρίσουμε 40 χρόνια πίσω. Το παρόν, εμπεριέχει το παρελθόν. Είχα μια ποιητική φύση από πάντα. Γιατί μου το ακυρώνεις αυτό;».

Είναι ο Σταμάτης Γαρδέλης ένας σύγχρονος φιλόσοφος; Είναι ένας ποιητής; Είναι κάποιος τόσο meta τύπος που σε αυτή την ηλικία αποφάσισε να γίνει ένα τηλεοπτικό τρολ και να προκαλέσει λαγκάρισμα στους παρουσιαστές; Ίσως δεν υπάρξει ποτέ απάντηση σε αυτό.