Όταν το 2014 ο Πέδρο Πασκάλ (το πλήρες όνομά του José Pedro Balmaceda Pascal) έκανε την εμφάνισή του στο επιτυχημένο διεθνούς εμβέλειας Game of Thrones, ως Oberyn Martell, σε ένα πορνείο του King’s Landing, κανείς δεν περίμενε πως αυτός ο ρόλος θα ήταν η σπουδαιότερη και πιο σημαντική στιγμή στη ζωή του. Ούτε καν ο ίδιος. Ήταν η εκκίνηση για την απαρχή μιας καριέρας που είχε καθυστερήσει 20 χρόνια. Ήταν όμως και γραφτό να συμβεί. Το ταλέντο και η γοητεία του Χιλιανού, μοιραία κάποια στιγμή θα έβγαιναν στο φως.

Ο 47χρονος Πέδρο Πασκάλ είναι -σήμερα- στο επίκεντρο, απολαμβάνει την αίγλη της δημοφιλίας του και πρωταγωνιστεί στη σειρά που σαρώνει, «The Last Of Us». Αποτελεί τρανό παράδειγμα πως όταν θέλεις κάτι πολύ, θα το πετύχεις, αφού χρειάστηκε να περάσει από πολλές παραγωγές δεύτερης διαλογής για να φτάσει σε αυτό το σκαλί του βάθρου και να πάρει τελικά ρόλους σε δύο από τις πιο ακριβές παραγωγές.

Από την Χιλή στην Αμερική και την υποκριτική

Γεννημένος στο Σαντιάγο της Χιλής, στις 2 Απριλίου του 1975, και γόνος αριστοκρατικής οικογένειας, που καθόρισε την ιστορία της χώρας, για πάνω από δύο αιώνες. Οι γονείς του προέρχονται από τις οικογένειες Balmaceda και Allende, στενοί συγγενείς του Σαλβαδόρ Αλιέντε, οι οποίοι μετά τον θάνατό του και την επιβολή της δικτατορίας του Αουγούστο Πινοσέτ, μετανάστευσαν στην Αμερική, όταν ο Πέδρο ήταν ακόμη παιδί. Τούτου λεχθέντος, η οικογένειά του έπρεπε να κουνήσει λευκό μαντήλι στη χώρα, εξαιτίας των σοσιαλιστικών ιδεολογιών της.

Σε μια συνέντευξη του όπως το παρουσίασε η The Sun, ο Πέδρο είχε δηλώσει πως «Υπήρχε ένας ιερέας που είχε πυροβοληθεί στο πόδι και τον έφεραν στο σπίτι της μαμάς και του μπαμπά μου. Ο πατέρας μου τον πήρε μέσα, τον έκρυψε για λίγες μέρες και του μπάλωσε το πόδι. Ήμουν μωρό, ενώ η αδερφή μου ήταν μόλις τριών, η οποία λέει πως έχει μια αόριστη ανάμνηση ότι ήταν πραγματικά θυμωμένη που οι γονείς μας είχαν βάλει αγνώστους στην κρεβατοκάμαρά της που μάλιστα είχαν μαζί τους όπλα.

Ο ιερέας τέθηκε υπό κράτηση και βασανίστηκε. Έδωσε ονόματα και πήγαν να βρουν τον πατέρα μου στο νοσοκομείο που δούλευε. Εντελώς τυχαία κατάλαβε ότι τον έψαχναν και έτσι έφυγε κρυφά και πήρε τη μαμά μου, η αδερφή του πήρε την αδερφή μου και εμένα. Η μόνη τους επιλογή ήταν να κρυφτούν, κάτι που έκαναν για περίπου έξι μήνες, και κατέληξαν να μπουν κρυφά στην πρεσβεία της Βενεζουέλας και να ζητήσουν άσυλο».

Ο Πασκάλ διατηρούσε καλή σχέση με τον αθλητισμό, αλλά η υποκριτική έμελλε να γίνει τελικά ο σταθμός στη ζωή του. Εν μέρει γιατί ως «ξένος» στο σχολείο του Τέξας, βίωνε τον εκφοβισμό, κάτι που τον οδήγησε και στο να γίνει ηθοποιός, αλλά και γιατί οι γονείς του αγαπούσαν τον κινηματογράφο και το θέατρο, με τον Πασκάλ να τους ακολουθεί συχνά σε προβολές και παραστάσεις. Ο Χάρισον Φορντ ως Indiana Jones έγινε το ίνδαλμά του, με αποτέλεσμα να καταλήξει στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης από όπου πήρε και το πτυχίο του. 

Η αυτοκτονία της μητέρας του

Αργότερα (το 1997) η οικογένεια του επέστρεψε στη Χιλή, εξαιτίας νομικών προβλημάτων που αντιμετώπισε ο πατέρας του με την κλινική την οποία διηύθυνε, με τον Πασκάλ να παραμένει στη Νέα Υόρκη. Δύο χρόνια μετά, όμως, η μητέρα του έβαλε τέλος στη ζώη της, με τον ίδιο να υιοθετεί το επώνυμό της,  όχι μόνο γιατί έτσι ήθελε να την τιμήσει, αλλά και γιατί οι Αμερικανοί δεν μπορούσαν να προφέρουν το Balmaceda, όπως είχε δηλώσει στο Variety το 2020.

Ο χαμός της μητέρας του, Βερόνικας, ήταν η μεγαλύτερη τραγωδία που αντιμετώπισε. Για εκείνον «ήταν ο έρωτας της ζωής μου». Η μητέρα του ήταν παιδοψυχολόγος, υποστήριξε απόλυτα τον Πασκάλ στο να γίνει ηθοποιός, αλλά στα 24 του έπρεπε να προχωρήσει χωρίς αυτή. 

Μετά τον θάνατό της, χρειάστηκαν να περάσουν 15 χρόνια για να κάνει το «μπαμ», περνώντας πρώτα από διάφορες δουλειές, από σερβιτόρος μέχρι χορευτής σε νυχτερινά μαγαζιά.

Πέδρο Πασκάλ

Η οντισιόν του στο Game of Thrones που άνοιξε τις πόρτες

Στον χώρο της υποκριτικής ο Πασκάλ ήρθε αντιμέτωπος με την πρώτη του αποτυχημένη ακρόαση για την ταινία Primal Fear, το 1996. Δεν το έβαλε κάτω, βέβαια, αφού συμμετείχε στις τηλεοπτικές σειρές «Buffy the Vampire Slayer» και «Touched by an Angel». Έχει κάνει guest, επίσης, στις σειρές «Good vs. Evil», «NYPD Blue» και «Law & Order». Για την ακρίβεια το βιογραφικό του είναι τόσο πλούσιο, που θα το ζήλευε κάθε ηθοποιός. Παρόλα αυτά ήταν κολλημένος στην αφάνεια, μέχρι που ήρθε το Game of Thrones.

Το Game of Thrones ήταν ηγέτης στις σειρές. Σάρωνε κυριολεκτικά. Οι ηθοποιοί που συμμετείχαν έστω και για λίγα επεισόδια, αναδύθηκαν στην επιφάνεια. Για τον Πέδρο Πασκάλ ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα. Το 2013 του έκαναν πρόταση να γίνει ο Oberyn Martell, περνώντας από οντισιόν. Στην πραγματικότητα ο ρόλος του ταίριαζε γάντι. 

Βέβαια ακόμα και η οντισιόν έγινε με επεισοδιακό τρόπο, αφού ο Πασκάλ έστειλε σέλφι από iPhone. Ο showrunner της σειράς είχε αποκαλύψει πως φαινόταν πραγματικά χάλια και ήταν εντελώς ερασιτέχνης. «Η ερμηνεία ήταν όμως έντονη και σωστή».

Το πρώτο επεισόδιο της 4ης σεζόν, προβλήθηκε τέσσερις ημέρες μετά την ημερομηνία γέννησής του. Ίσως σημαδιακό, για τον ηθοποιό με τα θλιμμένα μάτια και τα γοητευτικά ζυγωματικά.

Αυτά τα χαρακτηριστικά «ζωντάνεψαν» τον Oberyn Martell, που ήθελε να εκδικηθεί για τον θάνατο και τον βιασμό της αδερφής του αλλά και των δύο παιδιών της από τον ιππότη της οικογένειας Λάνιστερ. Οι άνθρωποι έχουν μία ευκαιρία στη ζωή τους για να απογειωθούν και ο Πασκάλ γνώριζε πως αυτή ήταν για εκείνον. Σε 7 επεισόδια απέδειξε σε θεατές και κριτικούς πως απαρτίζεται από όλα τα φόντα για να γίνει κορυφαίος ηθοποιός του Χόλιγουντ.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο ρόλος του στο GoT πήρε άλλη διάσταση, εξαιτίας και των βιωμάτων του. Χώρια από το ταλέντό του, το αίσθημα της απώλειας που έχει βιώσει στη ζωή του, ήταν το κρυμμένο χαρτί για να αποδώσει αυτή την απώλεια και στο GoT και στο Last of Us.

Πέδρο Πασκάλ

«Ηρθε μια… μικρή σειρά, το Game of Thrones. Για να σας εξηγήσω περί τίνος πρόκειται, για όσους δεν την ξέρουν. Ναι εντάξει, ας σταματήσουμε αυτό το αστείο εδώ. Oberyn Martell, φίλε. Μου άλλαξε τη ζωή», είχε αναφέρει ο ηθοποιός σε συνέντευξή του στο περιοδικό GQ.

Η συνέχεια έμελλε να ήταν ένας ανοιχτός δρόμος γεμάτος προτάσεις. Μετά το GoT, ήρθε και το Narcos του Netflix. Πήρε τον ρόλο του Javier Peña, τον διάσημο πράκτορα της DEA, που σκοπός του ήταν να εξαρθρώσει το καρτέλ του Μεδεγίν, μια εγκληματική οργάνωση με επικεφαλής τον Pablo Escobar. Δεν ήταν τυχαίο πως σε αυτή την πρώτη φάση του κόνσεπτ, δηλαδή πριν τελειώσει το καρτέλ του Μεδεγίν και αρχίσει αυτό της Γουαδαλαχάρα στο Narcos Mexico, ο Πέδρο Πασκάλ ήταν ο μόνος που έμεινε και τις τρεις σεζόν.

Η άψογη ερμηνεία του, η σέξι προφορά του και η μετοχή του που ανέβαινε, δεν άφησαν περιθώρια στην παραγωγή. Σε αυτό το σημείο να του αναγνωριστεί πως έχει δουλέψει τρομερά με την προφορά του σε κάθε σειρά που συμμετέχει. Στο The Last of Us ακούγεται σαν Τεξανός. Δεν αναγνωρίζεται εύκολα το λάτιν ιδίωμα.

Μετά ήρθε και το «The Mandalorian», που αγαπήθηκε ακόμα περισσότερο. Ο σκληροτράχηλος τύπος που κλήθηκε να προστατεύσει ένα μωρό, έκανε τις καρδιές των θεατών να λιώσουν. Ο πρωταγωνιστικός του ρόλος στις δύο πρώτες σεζόν θεμελίωσε και την παρουσία του στη βιομηχανία, με τους κριτικούς να τον επαινούν για το ταλέντο του. Ο Pascal έχει, άλλωστε, την ευεξελιξία να φέρνει εις πέρας με επιτυχία τόσο τους ρόλους γεμάτους δράση όσο και τους πιο δραματικούς.

Πέδρο Πασκάλ

Πλέον τον βλέπουμε στο «Last of Us» που έγινε θέμα συζήτησης, από το πρώτο κιόλας επεισόδιο. Και μαντέψτε… Ο Πασκάλ έκλεψε ξανά την παράσταση. Το βιντεοπαιχνίδι που είχε κατακτήσει όλο το κόσμο με πάνω 17.000.000 πωλήσεις και είχε κερδίσει πολύ θετικά σχόλια για τη συγκλονιστική ιστορία του, μετατράπηκε σε μια πανάκριβη σειρά, καθώς το κάθε επεισόδιο στοιχίζει 10 εκ. δολάρια. Πρόκειται για μια ιδιαίτερη ιστορία πατρικής αγάπης με πολλά ζόμπι.

Ο Πέδρο Πασκάλ είναι ο go to guy

Τηλεοπτικά, ο Πέδρο Πασκάλ μπορεί να είναι αυτός που στηρίζονται πάνω του πανάκριβες παραγωγές – και το Mandalorian έχει ένα 7ψήφιο κόστος ανά επεισόδιο – αλλά κινηματογραφικά παραμένει ένας second unit ηθοποιός. Έχει κάνει τον villain στο Wonder Woman 2, το Equaliser 2 και το Kingsman 2 (εδώ υπάρχει ένα μοτίβο), έχει παίξει στο πλάι του Nicholas Cage στο Unbearable Weight of Massive Talent και έχει έναν ακόμα αξιοσημείωτο ρόλο στο Triple Frontier με Affleck, Oscar Isaac, Charlie Hunnam.

Υπάρχει δηλαδή αυτή η αντίθεση. Από τη μία, το σινεμά δεν θεωρεί πως έχει what it takes για να του δώσει ρόλο πρωταγωνιστή. Από την άλλη, ο Πέδρο Πασκάλ έχει ένα ρεκόρ που κανείς άλλος δεν έχει. Σύμφωνα με τη βαθμολογία των τηλεοπτικών προγραμμάτων, όπου συμμετέχει, σε καμία σειρά όπου είναι ο πρωταγωνιστής, δεν έχει λάβει κάτω από 89% βαθμολογία στο Rotten Tomatoes, με το όριο αυτό να ανήκει στο Game of Thrones, αλλά και στο Narcos με την ίδια βαθμολογία.

Το The Last of Us των διθυραμβικών κριτικών έχει βαθμολογία μέσο όρο 99% στο Tomatometer, ενώ το The Mandalorian όπου επίσης παίζει ως πρωταγωνιστής έχει σκορ 93%.

Είναι αρκετά πιθανό, ο Πέδρο Πασκάλ μην βρεθεί ποτέ κοντά σε κάποιο Oscar ή ακόμα και τηλεοπτικά βραβεία, αλλά θα έχει να λέει ότι συμμετείχε στις ακριβότερες παραγωγές της εποχής του.

Το coming out της αδερφής του

O Πασκάλ δεν είναι μόνο ένας ταλαντούχος τύπος, αλλά ένας υπέροχος και χαρισματικός άνθρωπος. Είναι δεμένος με την αδερφή του, στηρίζοντας την απόλυτα στο coming οut της. Όταν η Lux μίλησε στο ισπανικό περιοδικό Ya, αναλύοντας την εμπειρία του transition της, ο ηθοποιός την ίδια μέρα ανέβασε φωτογραφία με το εξώφυλλο της συνέντευξης στο Instagram του, γράφοντας «H αδερφή μου, η αγάπη μου, η Lux μας».

Μάλιστα, όταν έκανε το coming out στον Πέδρο, εκείνος την ρώτησε πώς αισθάνεται, γιατί ανησυχούσε λίγο, και όταν η Lux τον επιβεβαίωσε πως ήταν ευτυχισμένη, η μόνη του απάντηση ήταν η εξής: «Τέλεια, αυτό είναι φανταστικό». Τη στήριξε σε αυτή την μετάβαση και όπως είπε η ίδια ήταν ο «οδηγός» της.

In Πασκάλ we trust λοιπόν!