Λίγοι είναι οι Έλληνες που επιλέγουν το εξωτερικό τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι περισσότεροι θα επιλέξουν κάποιο νησί ή αν είναι να βγουν εκτός Ελλάδος θα πάνε Ιταλία. Κι όμως υπάρχει ακόμα ένας προορισμός που μας ταιριάζει και ανταποκρίνεται στις προσδοκίες που έχουμε κάθε καλοκαίρι. Αυτός δεν είναι άλλος από το Ντουμπρόβνικ, το Μαργαριτάρι της Αδριατικής.

Η Κροατία αν και ακούγεται μια μακρινή και άγνωστη σε μας χώρα, στην πραγματικότητα είναι μια πολύ κοντινή στην Ελλάδα χώρα. Μόλις μιάμιση ώρα με το αεροπλάνο. Το Ντουμπρόβνικ συγκεκριμένα είναι μια παραθαλάσσια περιοχή με την παλαιά της πόλη – μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO από το 1979 – να σε γυρνάει πίσω στο παρελθόν. Με βάση ιστορικές παραδόσεις λέγεται ότι ιδρύθηκε τον 7ο αιώνα σε ένα βραχώδες νησί ονόματι Λάους, που αποτέλεσε καταφύγιο για πρόσφυγες από την κοντινή πόλη Επίδαυρο.

Υπάρχει επίσης μια θεωρία ότι η κατασκευή της Ραγούζας (Ντουμπρόβνικ) έγινε κυρίως τα χρόνια προ Χριστού. Η πόλη μπορεί να ιδρύθηκε από Έλληνες ναυτικούς, σύμφωνα με τον Δόκτωρ Αντουν Νίκετιτς, στο βιβλίο του «Ιστορία του Λιμανιού του Ντούμπροβνικ. Η «Ελληνική θεωρία» ενισχύεται από πρόσφατα ευρήματα πολυάριθμων Ελληνικών τεχνουργημάτων σε ανασκαφές στο Λιμάνι του Ντούμπροβνικ. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι υπάρχουν πολλά που μπορεί να μας συνδέουν με αυτήν την όχι και τόσο μακρινή πόλη.

Δύο μέρες είναι αρκετές για να εξερευνήσεις την περιοχή. Η καλύτερη εποχή για να την επισκεφθείς είναι τον Σεπτέμβριο, καθώς το ζεστό μεσογειακό κλίμα επιβάλλει απλά ένα ζακετάκι το βράδυ. Οι θερμοκρασίες δεν είναι τόσο υψηλές, για αυτό και μπορείς να διασχίσεις τα τείχη που περιβάλλουν την πόλη.

Ντουμπρόβνικ

Όσοι, λοιπόν, πάρουν την απόφαση να το επισκεφθούν πρέπει να είναι προετοιμασμένοι για πολλές ώρες περπατήματος. Τα τείχη είναι γεμάτα σκαλοπάτια και για να τα περπατήσεις μπορεί να χρειαστείς τουλάχιστον μια ώρα. Η θέα από ψηλά ωστόσο σε ανταμείβει, μιας και βλέπεις όλη την πόλη με τα επιβλητικά της κτήρια να απλώνονται μπροστά σου. Αρχικά περνάς από την Πύλη Pile, την κύρια είσοδο που κατασκευάστηκε τον 15ο αιώνα.

Ντουμπρόβνικ

Αφού μπεις στην παλιά πόλη θα βρεις το Μοναστήρι των Φραγκισκανών με το Μουσείο του, τον Καθεδρικό Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου, το Παλάτι του Ρέκτορα και το παλάτι Sponza. Το αναγεννησιακό και γοτθικό στιλ που τα περιβάλλει δημιουργούν μια επιβλητική εικόνα και σου προκαλούν μονάχα δέος.

Ντουμπρόβνικ

Ντουμπρόβνικ

Το Game of Thrones έκανε γνωστό το Ντουμπρόβνικ

Το Ντουμπρόβνικ έχει γίνει πόλος έλξης περισσότερων τουριστών μετά την τεράστια επιτυχία που έκανε το Game of Thrones. Αποτέλεσε τοποθεσία κλειδί για την σειρά, μιας και εκεί γυρίστηκαν σκηνές. Ουσιαστικά το King’s Landing που βλέπουμε στο GoT είναι το Ντουμπρόβνικ.

Ντουμπρόβνικ

Έτσι λοιπόν θα δεις σε πολλά σουβενίρ που σχετίζονται με την σειρά και τους πρωταγωνιστές της και γκρουπ όπου οι ξεναγοί σου εξηγούν ποια σκηνή γυρίστηκε πού. Έχουν εκμεταλλευτεί και εμπορευματοποιήσει βέβαια μέρη της παλαιάς πόλης που πρωταγωνίστησαν στην σειρά, ενώ οι τιμές στα αναμνηστικά είναι αρκετά «τσιμπημένες». Aκόμα και φωτογραφίες με το Iron Throne μπορείς να βγάλεις και φυσικά όχι δωρεάν.

Το να περπατάς στην παλαιά πόλη από μόνο του είναι κάτι μαγευτικό. Το όλο Game of Thrones vibe σε κάνει να νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε παραμύθι. Ειδικά το βράδυ με τον ελάχιστο φωτισμό η πόλη αλλάζει χαρακτήρα. Γίνεται πιο μαγευτική και μυστηριώδης. Πέρα όμως από τις ατελείωτες βόλτες στα ινσταγκραμικά σοκάκια και στο πλακόστρωτο, μπορείς να κάνεις μια βουτιά στην θάλασσα των Δαλματικών ακτών.

Ντουμπρόβνικ

Η ιδιαίτερη κουζίνα

Αφού ξαποστάσεις και γεμίσεις δυνάμεις μετά από πολύωρο περπάτημα, επιβάλλεται να δοκιμάσεις ντόπιο φαγητό. Οι Δαλματικές ακτές φημίζονται για τα θαλασσινά τους, όπως και κάθε παραθαλάσσια άλλωστε περιοχή. Στην έθνικ κουζίνα του συμπεριλαμβάνεται το υπέροχο μαύρο ριζότο του από μελάνι σουπιάς και το zelena menestra, που κυριολεκτικά μεταφράζεται ως «Πράσινο στιφάδο», δηλαδή ένα γεύμα που βασίζεται σε τρία βασικά συστατικά: κρέας, πατάτες και λάχανο.

Μια μέθοδος που χρησιμοποιείται στο μαγείρεμα στην Κροατία είναι το Ispod čripnje ή peke. Μιλάμε ουσιαστικά για φαγητό που μαγειρεύεται κάτω από υπερβολική ζέστη, χρησιμοποιώντας καπάκι από τερακότα. Το Ispod peke είναι ο αγαπημένος τρόπος μαγειρέματος, που απαιτεί πολύ λίγα υλικά και ανοιχτή φωτιά. Χρησιμοποιείται κυρίως για αρνί ή ακόμα και χταπόδι.

Ντουμπρόβνικ

Από γλυκά έχουμε το arancini  (ζαχαρωμένη φλούδα πορτοκαλιού ή λεμονιού). Οι πρώτες αναφορές της λιχουδιάς χρονολογούνται από τους Ρωμαίους, όταν ήταν ένα δημοφιλές δώρο για φίλους και οικογένεια. Αιώνες μετά, το arancini εξακολουθεί να είναι ένα δημοφιλές δώρο, οπότε μπορείς να αγοράσεις ένα πακέτο. Θα το βρεις παντού, από την ντόπια λαϊκή αγορά μέχρι και σε τουριστικά μαγαζιά.

Τέλος, να αναφέρουμε ότι πανταχού παρόν στην Κροατία είναι και η ρακή. Δεν μιλάμε για την κλασική ελληνική ρακή, αλλά για ένα κονιάκ που παρασκευάζεται με δαμάσκηνα, αχλάδια, ρόδι ή άλλα φρούτα.

ΥΓ: Στην Κροατία δεν έχουν ευρώ αλλά kuna για αυτό και πρέπει να είσαι προετοιμασμένος κατάλληλα. Μπορείς βέβαια να χρησιμοποιήσεις κάρτα για να κάνει συναλλαγές.