Λοιπόν, για να είμαστε από την αρχή σαφείς: Τα αγαπάμε τα παραδοσιακά. Τις γεύσεις που ξέρουμε, που τρώμε από μικρά παιδιά. Αλλά δε βλάπτει πού και πού να το εξελίσσουμε το πράγμα. Να προχωράμε σε άλλο level, να δοκιμάζουμε νέα πράγματα. Η ισχύς εν τη ενώσει και τα υβριδικά γλυκά που θα σου δείξουμε παρακάτω αυτό έρχονται να συνοψίσουν με τη μορφή του θριάμβου. Ξετρέλαναν την Ελλάδα…

Η γαστρονομία κύκλους κάνει, είναι τέχνη, θέλει φαντασία. Οι διασταυρώσεις μεταξύ δύο γλυκών ή έστω βασικών χαρακτηριστικών αυτών, μπορεί να γεννήσει γευστικά ποιήματα. Να τα ντοκουμέντα ενός «παντρέματος» που εξελίχθηκε σε ευτυχία…

Τα υβριδικά γλυκά που το πήγαν… αλλού!

Κρόνατ

Από εδώ ξεκίνησαν όλα. Μάιος του 2013. Ένας Γάλλος σεφ στη Νέα Υόρκη αλλάζει τους όρους του παιχνιδιού στα υβριδικά γλυκά. Του πήρε καιρό να δοκιμάζει, να ψάχνει τις ιδανικές αναλογίες, να τελειοποιεί τακτικές και χρόνους. Όταν ένιωσε πως ήταν όλα «ΟΚ», το λάνσαρε στην αγορά. Και έγινε χαμός. Το κρόνατ έγινε talk of the town και μέσω social media, παγκόσμιο trend.

Ντόνατ με κρουασάν, πώς να πάει λάθος; Mία από τις 25 γαστρονομικές ιδιοφυείς συλλήψεις εκείνη της χρονιάς, σύμφωνα με το περιοδικό Time. Ως και πλαφόν είχε μπει τότε, στο πόσα δηλαδή μάξιμουμ γλυκά μπορούσε να πάρει ένας πελάτης, τέτοιος «πανικός» γινόταν στο κατάστημα.

Από εκεί κι ύστερα, πάρα πολλοί αντέγραψαν τη σύλληψη του σεφ. Ήταν πια μνημείο της παγκόσμιας γαστρονομικής κληρονομιάς, φυσικά ήρθε και στα μέρη μας. Δεν υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο μαγαζί που να ταυτίστηκε μαζί του, αλλά σε αρκετούς new age φούρνους θα το πετύχεις.

Μπουγατσάν

Θυμίζει… Τζάκι Τσαν στο άκουσμα, μας κάνει μια χαρά υφολογικά καθότι μπορεί να σε βγάλει νοκ άουτ από την απόλαυση! Σαν κλωτσιά χαράς (ποιητική αδεία…) χτυπά.

Το εμπνεύστηκε ο food blogger και μάγειρας, Δημήτρης Κοπαράνης πίσω στο 2014 στο Estrella και στην ουσία είναι μια ένωση του κρουασάν με την κλασική κρέμα μπουγάτσας. Θεσσαλονίκη – Γαλλία συμμαχία! Πασπαλίζεται με κανέλα και ζάχαρη, καταβροχθίζεται μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα…

Το φοβερό είναι πως είχε γίνει ως και πολιτικό θέμα τότε, η Λιάνα Κανέλλη είχε αρθρογραφήσει στον Ριζοσπάστη εναντίον του μπουγατσάν, το είχε αποκαλέσει «αλλοτρίωση πολιτιστική» μεταξύ άλλων πριν το παραλληλίσει με τον ΣΥΡΙΖΑ!

ΟΚ, η κατάσταση τότε, εν μέσω της κρίσης των Μνημονίων, ήταν φουλ πολωμένη και περίεργη, αλλά ένα γλυκό ήταν απλώς, μια διαφορετική ιδέα, ήταν πραγματικά too much όλο αυτό. Φαίνεται πως το έχει η μοίρα των πρωτοπόρων να ακούνε διάφορα…

Κράφιν

Κι αυτό από τη Νέα Υόρκη μας ήρθε. Έγινε trend, απέκτησε ορκισμένους φαν. To κράφιν (cruffin) είναι ένας συνδυασμός βουτυράτου κρουασάν με κάθε λογής μάφιν. Είναι τόσο καλό όσο ακούγεται, ναι…

Μπορεί να σε στείλει, με την καλή την έννοια, τόση ποικιλία που έχει ως δυνατότητα τελικού διαφορετικού αποτελέσματος. Όρεξη να εχεις, κυριολεκτικά και μεταφορικά. Κι αυτό το έδεσμα θα το βρεις με μια κάποια δυσκολία, αλλά ζεις στην εποχή του διαδικτύου, στην εποχή των εφαρμογών φαγητού, σίγουρα θα βρεις bakeries που να το φτιάχνουν.

Κρουασάν – γαλακτομπούρεκο

Το Flaked Croissanterie είναι αυτό που λέει και το όνομά του. Ένα (παραδεισένιο) μέρος που εξειδικεύεται στα κρουασάν. Που σε κάνουν να μένεις με το στόμα ανοιχτό. Πρώτα για να τα… χλαπακιάσεις και εν συνεχεία από ενθουσιασμό γι’ αυτό που μόλις δοκίμασες.

Η πρωτοτυπία είναι επίσης σήμα κατατεθέν της επιχείρησης. Κι εδώ έρχεται στη σκηνή το κρουασάν – γαλακτομπούρεκο. Ναι, ναι. Το τόλμησαν, το ένωσαν και πέτυχε! Εκπληκτικά νόστιμο.

Και για όσους αρέσκονται στις γευστικές εκπλήξεις, το πράγμα δεν σταματάει στα γλυκά. Οι τύποι έχουν φτιάξει ως και κρουασάν – καρμπονάρα!