Το κομμάτι της βιωσιμότητας είναι πλέον στις μέρες μας κάτι πολύ σημαντικό όσον αφορά στα προϊόντα που επιλέγουμε να αγοράσουμε και να καταναλώσουμε. Και σιγά σιγά δημιουργείται όλο και μεγαλύτερη συνείδηση στον μέσο άνθρωπο για την ανάγκη να αυξήσει τις αγορές προϊόντων που η παραγωγή τους δεν έχει προκαλέσει ζημία στο οικοσύστημα, αλλά και σε κοινωνίες ανθρώπων που η ζωή τους βασίζεται σε αυτό το προϊόν. Έτσι, το Flor de Caña καθίσταται ένα απόσταγμα πρωτοποριακό στην διαδικασία της παραγωγής του.

Πώς όμως μπορεί ένα απόσταγμα να είναι βιώσιμο;

Όπως μας εξηγεί ο Πάνος Καναβέτας της Skyspirits, του επίσημου εισαγωγέα αυτού του premium rum στην ελληνική αγορά, η βιωσιμότητα αφορά στην όσο το δυνατόν πιο σωστή τεχνικά παραγωγή, με τη χρήση των λιγότερων δυνατών πηγών ενέργειας και πόρων.

Γι΄αυτό και δίνεται τεράστια προσοχή στην πλήρη αξιοποίηση της πρώτης ύλης και στην χρήση των υποπροϊόντων της. Στην περίπτωση του Flor de Caña, πρώτη ύλη είναι το ζαχαροκάλαμο. Απ΄αυτό αντλείται η μελάσα για την απόσταξη και θεωρητικά το ζαχαροκάλαμο θα κατέληγε κάπου πεταμένο. Όχι εδώ όμως. Εδώ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε άλλα τμήματα της παραγωγής στο χωράφι, ακόμα και να κομποστοποιηθεί και να χρησιμοποιηθεί ως λίπασμα.

Το Flor de Caña παράγεται εξ ολοκλήρου από ζαχαροκάλαμα που καλλιεργούνται σε εκτάσεις οι οποίες βρίσκονται κοντά σε ενεργό ηφαίστειο στη Νικαράγουα. Η παρουσία του ηφαιστείου ενισχύει το έδαφος με πάρα πολλά στοιχεία που δίνουν μια ιδιαιτερότητα στη γεύση του ζαχαροκάλαμου.

Η βιωσιμότητα ως προς το οικολογικό κομμάτι είναι στην πλήρη αξιοποίηση του ζαχαροκάλαμου. Τι συμβαίνει όμως με το εργατικό δυναμικό; Το Flor de Caña επιστρέφει στην κοινότητα που το παράγει, ενισχύοντας οικονομικά και σε επίπεδο δομών σχολεία και νοσοκομεία που τίθενται στη διάθεση των εργατών, με αποτέλεσμα να διατηρεί την αυτονομία της και η τοπική κοινωνία.

Η διαδικασία απόσταξης και το ιδανικό pairing

Όλοι αυτοί είναι που κάνουν την πιο σημαντική δουλειά για να καταλήξει το απόσταγμα στην αρκετά κλασάτη φιάλη. Από την απόσταξη της μελάσας, που εξάγεται σε ειδικούς αποστακτήρες και στην πορεία μπαίνει σε βαρέλια για να παλαιώσει από 4 ως 30 χρόνια, φτάνουμε στο blending και μετά στην εμφιάλωση για να ξεκινήσει το ταξίδι του Flor de Caña στον κόσμο.

Κι η κατάληξη του είναι προσωπική για τον καθένα. Αλλά το Flor de Caña έχει και το ιδανικό του pairing. Λόγω της βανίλιας μπαχαρικών, των ψημένων μήλων, του ξύλου και των ξηρών καρπών που το χαρακτηρίζουν γευστικά, ο συνδυασμός του ιδανικά γίνεται με σοκολάτα πικρή, με αλάτι και μπαχαρικά ή θα μπορούσε να συνδυαστεί με μια ginger beer.

* Μάθε περισσότερα για το ταξίδι του Flor de Caña εδώ.