Μπουγάτσες. Χορταίνεις και μόνο που ακούς τη λέξη. Γεμίζει το στόμα σου – κυριολεκτικά και μεταφορικά τελικά! Γιατί μιλάμε για κάτι το μαγικό. Ένα θείο δώρο. Τραγανό απ’ έξω, «συννεφένιο» από μέσα. Κρατς και βυθίζεσαι. Στην απόλαυση, στο όνειρο. Μια χρυσαφένια οπτασία, συχνά χιονισμένη με άχνη και πασπαλισμένη με μοσχομυριστή κανέλα.

Αρκεί βέβαια να στις φτιάξει «μάστορας», μύστης. Δεν κατέχουν όλοι την τέχνη, δεν είναι για τον οποιονδήποτε. Μάθαμε, από μικρά παιδιά, πως η καλύτερη μπουγάτσα φτιάχνεται στη Θεσσαλονίκη, στη βόρεια Ελλάδα γενικότερα. Έτσι είναι το διαδεδομένο, το συνειρμικό.

Μπορεί να είναι και έτσι. Όμως δεν έχουν εκεί την αποκλειστικότητα. Μια βόλτα στην Κρήτη, για παράδειγμα, θα σας πείσει. Άλλη τεχνοτροπία, επίσης απίστευτη νοστιμιά. Και μάλιστα είναι και παράδοση να τρώνε κάθε Πρωτοχρονιά. Για να μπει γλυκά και καλά ο χρόνος… Σάμπως υστερεί το θαύμα που μας έρχεται από τα Γιάννενα; Κάθε άλλο.

Πάμε όμως να δούμε αναλυτικά για ποιες μπουγάτσες αξίζει κάθε… θερμίδα. Δεν παχαίνουν, ομορφαίνουν…

Οι καλύτερες μπουγάτσες στην Ελλάδα: Κρήτη και Ιωάννινα αφήνουν πίσω τους τη Βόρεια Ελλάδα

Οι τοπ μπουγάτσες στην Ελλάδα

Σελέκτ (Ιωάννινα)

Αγαπημένη γεύση, με φίλους που δεν την αλλάζουν, δεν την συγκρίνουν με τίποτα. Η συνταγή είναι ίδια εδώ και πολλά χρόνια, από το 1963 συγκεκριμένα, η διαδικασία επίσης. Ιερή. Ώστε να βγαίνει πάντα ένα απίθανο νόστιμο έδεσμα.

Η κα. Βασιλική στην κουζίνα δεν αλλάζει το παραμικρό. Και πολύ καλά κάνει. Βάζει αγάπη, μεράκι και τέχνη και φτιάχνει μπουγάτσες-«ποίημα». Που δεν πρόκειται ευτυχώς να χαθεί αφού μεταλαμπαδεύει τη γνώση στους νεότερους συγγενείς της.

Ιορδάνης (Χανιά)

Θρυλική μπουγάτσα. Την οποία λατρεύουν Έλληνες και οι ξένοι που μυούνται. Φτιάχνει 2 είδη. Μια με πυχτόγαλο, ήτοι μυζήθρα, Χανίων και μία με γλυκιά κρέμα. Με λεπτό και ανάλαφρο φύλλο.

Είναι που είναι ένα αριστούργημα, την τρως και σε μια από τις ωραιότερες πόλεις της Ελλάδας και γίνεται… πιο αριστούργημα!

Μπαντής (Θεσσαλονίκη)

Από το 1969, ταΐζει κόσμο και κοσμάκη, το έχει πάει σε επίπεδα τέχνης, το ‘χουν μάθει και οι ξένοι (τουρίστες) και πάνε… καρφί από το αεροδρόμιο, που λέμε.

Με φρέσκο φύλλο που ανοίγει μόνος του ο ιδιοκτήτης, ξέρει ακριβώς τις κινήσεις που οδηγούν στην τελειότητα – αυτή η πολύτιμη γνώση περνάει από γενιά σε γενιά.

Τι σερβίρει; Με κρέμα, με τυρί, με σπανάκι, αλλά και σκέτη – έτσι άρεσε στους παλαιότερους. Τότε την έτρωγαν και φουλ λαδωμένη την μπουγάτσα, οι νέοι κανόνες διατροφής έφεραν το… στέγνωμα. Αλλά η γεύση παρέμεινε ίδια και αναλλοίωτη. Μαγική.

Το Ανώτερον (Θεσσαλονίκη)

Ο κόσμος κάνει ουρές για τις μπουγάτσες του. Με το λεπτό χειροποίητο φύλλο και την πλούσια κρέμα.

Από το 1970 η οικογένεια Γκέκα φτιάχνει απίθανα νόστγιμες μπουγάτσες και τις σερβίρει παραδοσιακά σε μικρό πιατάκι. Με κρέμα, τυρί, σπανάκι ή κιμά.

Κιρ Κορ (Ηράκλειο)

Υπεραιωνόβιο μαγαζί. Το έφτιαξαν κάποτε Αρμένιοι πρόσφυγες. Και ναι, δεν κρατάς προφανώς τόσο πολύ στο χρόνο αν δεν είσαι κάτι σπέσιαλ. Εδώ έχουμε να κάνουμε με κάτι ακόμα καλύτερο από… σπέσιαλ.

Μπουγάτσες αντικείμενο πόθου φτιαγμένες από τοπικά προϊόντα και συνταγές που δεν αλλάζουν ποτέ – και γιατί άλλωστε; Υφή, άρωμα, γεύση όλα αγγίζουν την τελειότητα.

Φυλλοσοφίες (Ηράκλειο)

Η καλύτερη μπουγάτσα στην Κρήτη; Θα βρεις πολλούς που το υποστηρίζουν. Σθεναρά. Ένα εμβληματικό μπουγατσίδικο που μετράει έναν αιώνα ζωής. Πέραν των παραδοσιακών γεύσεων, έχει δώσει στο προϊόν μια ώθηση ανανέωσης.

Έχουν 11 διαφορετικά είδη. Με κρέμα, με μυζήθρα, τυρόπιτα κουρού, χορταρένια, χορταρένια με τυρί, μήλου, με κατσικίσιο τυρί και κολοκύθι, με κρέμα σοκολάτας, vegan με κρέμα αμυγδάλου και ινδοκάρυδο και μπουγάτσα-μουσακά, με μελιτζάνα, καρότο, φρέσκο κρεμμυδάκι και μανιτάρια και γιαούρτι καρύδας. Η best seller παραμένει πάντως, διαχρονικά, αυτή με την κρέμα. Αξία κλασική, αξία ανεκτίμητη.

Ρεκόρ (Σέρρες)

Αυτοί που ξέρουν από βόρεια Ελλάδα λένε πως η Θεσσαλονίκη έχει το μάρκετινγκ, το όνομα. Αλλά τις πραγματικά «εξωγήινες» μπουγάτσες δεν τις βρίσκεις εκεί. Πατρίδα τους, μας λένε, είναι οι Σέρρες.

Δεν θα μπούμε σε διαδικασία σύγκρισης. Μας αρέσουν και οι δύο. Απλά στις Σέρρες είναι το Ρεκόρ. Που είναι για… ρεκόρ. Πόσες (μπουγάτσες) μπορείς να φας; Χωρίς σταματημό, χωρίς σταματημό…

Μήτσος (Σκύρος)

Θα πας στη Σκύρο για να απολαύσεις υπέροχες παραλίες, ένα φοβερό νησί, από τα τελευταία που αντιστέκονται ακόμα στη λαίλαπα του υπερουρισμού.

Και εκεί που θα περνάς φίνα, κάνε και μια βόλτα ως τον Μήτσο. Για να φας μια από τις τοπ μπουγάτσες που έχεις γευτεί ποτέ. Νησιώτικη και ωραία!

Σάββας Πολίτικη Μπουγάτσα (Βύρωνας)

Από την Πόλη έρχομαι και στην κορυφή… μπουγάτσα! Είτε γλυκιά είτε αλμυρή, είναι αυτή που πρέπει, όπως πρέπει.

Γενικά μιλάμε για ένα μαγαζί με γευστικά προϊόντα και γνώση του αντικειμένου. Δεν είναι δεδομένο ούτε απλό πράγμα…