Καλοκαίριασε για τα καλά. Βασικά το πραγματικό ερώτημα γιατί ποτέ δεν χειμώνιασε φέτος, αλλά ας μην ανοίγουμε την κουβέντα προς άλλα, ανησυχητικά για το παρόν και το μέλλον, σκέλη. Ας επικεντρωθούμε στο θετικό μέρος της υπόθεσης. Ο καιρός μας ωθεί να βγούμε από το σπίτι, να βολτάρουμε. Σε αυτό το πλαίσιο, ορισμένες ταβέρνες εκεί έξω, αποτελούν εκλεκτές επιλογές για το ευ ζην μας.

Τα έχουν όλα. Και ωραίο περιβάλλον και νόστιμο φαγητό. Συνιστούν έτσι ένα ιδανικό ντεκόρ για να πας με το ταίρι σου, με τους φίλους σου, με την οικογένεια σου.

Για γερές μάσες με την παρέα: 6 ταβέρνες με αυλή στην Αθήνα που σε προσκαλούν να απολαύσεις την καλοκαιρία με φαγητάρες

6 ταβέρνες για να πας τώρα που βαράει… 30άρια

Καραβίτης

Είναι φοβερό πως μερικές ταβέρνες σε κάνουν να νιώθεις πως περνάς μια… πύλη του χρόνου όταν μπαίνεις στο χώρο τους. Είναι πως δεν υπάρχει κανένας ουσιαστικός λόγος να προχωρήσουν σε «λίφτινγκ». Ο κόσμος τις αγάπησε για ένα συγκεκριμένο λόγο και καταπώς το λένε «ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει».

Ο Καραβίτης είναι γαστρονομικό τοπόσημο της πρωτεύουσας εδώ και κοντά 100 χρόνια. Άλλοτε αγαπημένο στέκι του Μάνου Χατζιδάκι, συνεχίζει να ηχεί σαν μελωδία της ευτυχίας για τους πελάτες που το προτιμούν. Με νόστιμα, απλά πιάτα, από μπριζόλες ως κεφτέδες, δεν χρειάζεται να είναι όλα «γκουρμεδιές» – μην το ξεχνάμε. Και με μια υπέροχη αυλή που θα σε κάνει να ξεχάσεις πως είσαι στο κέντρο της Αθήνας.

Παυσανίου 4, Παγκράτι

Κίτσουλας

Από τις ταβέρνες που έχουν χτίσει φήμη σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της πρωτεύουσας. «Μαμαδίσιο» φαγητό, μαγειρεμένο με αγάπη και μεράκι. Δεν θα δεις στον κατάλογο κάτι που δεν ξέρεις, θα νιώσεις όμως όλη αυτήν την οικειότητα που θα σε κάνει να καταλάβεις πως βρίσκεσαι στο σωστό μέρος.

Είναι μια κατηγορία μόνο του αυτό το μαγαζί. Και αυτό που το κάνει ακόμα πιο ξεχωριστό είναι το χαμόγελο των ανθρώπων του. Σε κοιτάνε στα μάτια γιατί ξέρουν πως σου δίνουν το καλύτερο δυνατό.

Φιλικής Εταιρείας 25Δ, Χαλάνδρι

Κούβελος

Σαν παλιά, καλή, ελληνική ταινία. Με μια αυλή που φωλιάζει ζεστασιά στην καρδιά σου. Από τις ταβέρνες που πρώτα σε κερδίζουν στο μάτι και μετά στο… στομάχι.

Παρεΐστικη αλλά και οικογενειακή με best seller το κοκκινιστό ροστ μπιφ με το χοντρό μακαρόνι, πασπαλισμένο με πεκορίνο Αμφιλοχίας.

To Κουκάκι είναι μια πολύβουη, hype γειτονιά της Αθήνας. Είναι πάντα ωραίο όμως να βλέπεις πως έχει ακόμα μαγαζιά που διατηρούν αναλλοίωτο το χαρακτήρα του «σαν άλλοτε». Ένα νοσταλγικό, υπέροχο ταξίδι.

Για γερές μάσες με την παρέα: 6 ταβέρνες με αυλή στην Αθήνα που σε προσκαλούν να απολαύσεις την καλοκαιρία με φαγητάρες

Γενναίου Κολοκοτρώνη 66, Κουκάκι

Κληματαριά

Από το 1927, «βράχος». Σημείο αναφοράς, μια γευστική παράδοση που περνάει από γενιά σε γενιά, από στόμα σε στόμα.

Οι φίλοι (δεν είναι απλώς πελάτες) έχουν να λένε για πολλά πιάτα, ιδίως για τους λαχανοντολμάδες, το χοιρινό κότσι με τις πατάτες, το σιγομαγειμένο αρνάκι και τα σαλιγκάρια στιφάδο.

Διοργανώνονται συχνά live, έχεις λοιπόν την ευκαιρία να απολαύσεις το φαγητό του με συνοδευτικό λαϊκή μουσική. Έλληνες και ξένοι το αγαπούν ακριβώς για αυτή τη γνησιότητα.  

Πλατεία Θεάτρου 2, Ψυρρή

Αυλή

Ένα θέμα για εξαιρετικές ταβέρνες με «λαχταριστές» αυλές, δεν θα μπορούσε να μην εμπεριέχει και την… όνομα και πράμα. Στου Ψυρρή «πεταγόμαστε» ξανά, τρώγοντας νόστιμα, ξεχωριστά. Σπιτικά φαγητά, όπως τα έφτιαχναν οι γιαγιάδες μας.

Ένα μεζεδοπωλείο που σου μιλάει η ιστορία, νιώθεις να ταξιδεύεις σε άλλη εποχή. Αρχικά λειτουργούσε ως καφενείο, προϊόντος του χρόνου άλλαξε μορφή. Και πολύ καλά έκανε, κρίνοντας από το αποτέλεσμα

Στα πολύ θετικά, το ότι παραμένει οικονομικό παρά τις «σειρήνες» της ακρίβειας, τον πειρασμό του ότι προσελκύει (και) τουρίστες με γεμάτα πορτοφόλια που αναζητούν μια «αυθεντική local εμπειρία».

Αγίου Δημητρίου 12, Ψυρρή

Πιπινιός

Από τις ταβέρνες που δεν είναι εδώ τριγύρω. Στη Σταμάτα την βρίσκουμε. Αλλά αξίζει κάθε χιλιόμετρο ως εκεί. Για να βρεις ένα «ναό» κρεατοφαγίας με μπόνους μια ωραιότατη αυλή για να το απολαύσεις ακόμη περισσότερο.

Παϊδάκια, μπριζόλες, κοκορέτσια, τζατζίκι, χωριάτικη και τα συναφή, το μενού είναι όπως το έχεις δει πολλές φορές. Αλλά αυτό δεν σημαίνει και πως δεν θα σε εκπλήξει. Γιατί είναι τόσο σπάνιο και ωραίο να βλέπεις πόσο ωραία μπορεί να εκτελεστεί κάτι που έχεις φάει πολλάκις. Λέγεται μαστοριά, λέγεται και τέχνη.

Πέππα 1 & 25ης Μαρτίου, Σταμάτα