Ετοιμάζουμε μια παρτίδα με πατάτες ψημένες στο φούρνο και θα έχουμε και για τις επόμενες μέρες. Τις απολαμβάνουμε αμέσως από το φούρνο ως σνακ ή ως συνοδευτικό με ομελέτα ή ψητό κοτόπουλο και, αργότερα μπορούμε να ρίξουμε ότι μείνει σε μπουρίτο πρωινού ή πάνω από σαλάτα. Η συνταγή είναι απλή και κυρίως εύκολη. Τις πατάτες πρέπει απλώς να τις γυρνάμε κάθε τόσο για να γίνουν ομοιόμορφα τραγανές. Ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ροκάκια, οι χρυσές πατάτες ποικιλίας Yukon είναι μαλακές και κρεμώδεις και όσο περισσότερο ψήνονται τόσο πιο τραγανές θα γίνονται εξωτερικά. (Απλώς μην το παρακάνετε, διαφορετικά θα στεγνώσουν.)

……………..

Παρασκευή


Βήμα 1

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 220 βαθμούς με τη σχάρα στην κεντρική θέση.

Βήμα 2

Σε ένα μικρό μπολ, τοποθετούμε το μαύρο πιπέρι, τη σκόνη τσίλι (αν τη χρησιμοποιηθεί ), την καπνιστή πάπρικα, το σκόρδο σε σκόνη, το κρεμμύδι σε σκόνη και την αποξηραμένη ρίγανη. Βάζουμε τις πατάτες στη μέση ενός ταψιού, τις περιχύνουμε με ελαιόλαδο και τις ανακατεύουμε καλά. Πασπαλίζουμε με αλάτι και ανακατεύουμε ξανά. Προσθέστε το μείγμα μπαχαρικών και ανακατεύουμε άλλη μια φορά, μέχρι να καλυφθούν οι πατάτες. Τοποθετούμε τις πατάτες σε ένα ταψί σε μια στρώση.

Βήμα 3

Ψήνουμε τις πατάτες, γυρίζοντας με μια επίπεδη μεταλλική σπάτουλα κάθε 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν, περίπου 35 λεπτά. Αν τις θέλουμε πιο τραγανές εξωτερικά, συνεχίζουμε το ψήσιμο για 10 με 15 λεπτά ακόμα. Δεν πρέπει να ανησυχήσουμε αν κάποια κομμάτια κολλήσουν λίγο απλά τις σπρώχνουμε λίγο με τη σπάτουλα. (Τα τραγανά κομμάτια είναι τα καλύτερα.) Δοκιμάζουμε και πασπαλίζουμε με περισσότερο αλάτι, αν χρειάζεται. Πασπαλίζουμε με φρέσκα μυρωδικά και σερβίρουμε

Συστατικά

(4 με 6 μερίδες)

-1 κουταλάκι του γλυκού μαύρο πιπέρι
-1 κουταλάκι του γλυκού σκόνη ancho chile ή σκόνη τσίλι επιλογής, για γεύση (προαιρετικά)
-½ κουταλάκι του γλυκού καπνιστή πάπρικα
-½ κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
-½ κουταλάκι του γλυκού κρεμμύδι σε σκόνη
-½ κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη
-2 κιλά πατάτες ποικιλίας Yukon, κομμένες σε κύβους
-⅓ φλιτζάνι έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
-1 ½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι kosher
-Ψιλοκομμένος μαϊντανός ή κόλιαντρο, (προαιρετικά)

Πηγή: New York Times