Είναι 11:00 ένα φωτεινό πρωινό του Λονδίνου και ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ είναι ένας άνθρωπος που ξέρει τι θέλει ο κόσμος. Όταν ρωτάω αν η συνεχιζόμενη απεργία των ηθοποιών σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαι αυτός που θα κάνει τις πιο γνωστές φράσεις του, δεν κρατιέται. Οι γραμμές από το Predator και το Terminator αντηχούν ανάμεσα σε αλτήρες και μηχανές λειτουργίας. «Η απεργία των ηθοποιών σας απαγορεύει να προωθήσετε τις ταινίες σας, αλλά δεν χρειάζεται να τις προωθήσω», διαμαρτύρεται.

Ακόμα και στα 76 του, ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ δεν είναι κάποιος με τον οποίο θα μάλωνες για τα συνδικαλιστικά πεζά. Εδώ η βιομηχανική δράση συναντά τον ήρωα δράσης. Είμαστε σκαρφαλωμένοι σε παρακείμενους πάγκους γυμναστηρίου και γυρίζουμε μια συνέντευξη για το BBC Breakfast στο Guardians Personal Training Centre, που βρίσκεται στο Parliament Hill Lido, και έχουμε το μέρος για τον εαυτό μας. «Καλύτερα γυμναστήριο από ό,τι είχα σήμερα το πρωί στο Claridge’s», ακούγεται με ενθουσιασμό, ενώ επίσης με ενημερώνει διακριτικά ότι έχει ήδη ασκηθεί σήμερα. Ο οπερατέρ μου ο Πήτερ έχει γράψει τον Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ στο κλακέτα του και γυρίζει προς το μέρος του, ρωτώντας ανήσυχα: “Πες μου, σε παρακαλώ, έγραψα σωστά το όνομά σου;

«Μπορώ να επιβεβαιώσω ότι χρειάζονται ακόμη και ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ δύο ολόκληρα δευτερόλεπτα για να ελέγξει το όνομά του, προτού σηκώσει το βλέμμα του και χαμογελάσει: «Ναι». Ένα χειροκρότημα αργότερα και η συνέντευξη μπορεί να ξεκινήσει. Ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ ως μια ασταμάτητη μηχανή δολοφονίας στο θρίλερ επιστημονικής φαντασίας Terminator 1984.

Ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ θα γίνει βιβλίο

Ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ βρίσκεται στο Λονδίνο για να μιλήσει για το νέο του βιβλίο Be Useful: Seven Tools for Life, το οποίο λαμβάνει υποστήριξη σε απίθανα μέρη. Ο Guardian δεν είναι γνωστός για την αγάπη του για τους Ρεπουμπλικάνους πολιτικούς, αλλά η κριτική του κατέληξε στο συμπέρασμα: «Ένας οδηγός βελτίωσης που πραγματικά λειτουργεί». Οι Los Angeles Times ήταν μάλλον λιγότερο ενθουσιώδεις λέγοντας, «Η γραφή δεν αντλεί πολύ σίδηρο», ενώ παραδέχτηκε ακόμα: «Δούλεψα λίγο πιο σκληρά μετά την ανάγνωση του βιβλίου; Βάζετε στοίχημα».

Και αυτό ακριβώς ελπίζει ο Άρνολντ («Προτιμά τον Άρνολντ από τον Άρνι», μας έδωσε συμβουλές ο φρουρός ασφαλείας του πριν φτάσει) με το βιβλίο. Τα επτά κεφάλαια περιλαμβάνουν το Work Your Ass Off, το Never Think Small και το Shut Your Mouth Open Your Mind. «Η ιδέα πίσω από αυτό είναι απλώς να γίνουν οι άνθρωποι πιο επιτυχημένοι», διευκρινίζει. «Ήταν ένα από εκείνα τα πράγματα που δεν ονειρευόμουν ποτέ, να γίνω κινητήριος ομιλητής ή να γράψω βιβλία με κίνητρα, γιατί όταν μεγάλωσα το μόνο που ήθελα ήταν να γίνω ο πιο μυώδης άντρας στον κόσμο», λέει ο επτάχρονος νικητής του Mr Olympia και τέσσερις φορές του Mr Universe, πριν προσθέσει: «Και να ασχοληθώ με τις ταινίες και να βγάλω εκατομμύρια δολάρια».

Τα πράγματα άλλαξαν όμως μετά από δύο δεκαετίες εισπρακτικών επιτυχιών, συμπεριλαμβανομένων των Conan the Barbarian, Twins και True Lies, Ξαφνικά είχε «νέα όνειρα» και «νέους στόχους» και διαπίστωσε ότι: «Οι άνθρωποι χρειαζόταν πραγματικά να έχουν κίνητρα και με έψαχναν για απαντήσεις. Θαύμασαν αυτό που είχα καταφέρει, και είδα εκεί ένα άνοιγμα και μια ανάγκη και έτσι προέκυψε αυτό το βιβλίο». Ρωτάω αν η αυτοβοήθεια είναι μια βρώμικη λέξη και η απάντησή του αποκαλύπτει αυτό που πιστεύει ότι είναι μια κοινή παρανόηση γι ‘αυτόν:

«Χρειαζόμαστε έναν συνδυασμό να βοηθήσουμε τον εαυτό μας, αλλά και να λάβουμε βοήθεια από έξω. Πάντα μισώ όταν οι άνθρωποι λένε σε εμένα, «Είσαι η τέλεια περιγραφή ενός αυτοδημιούργητου ανθρώπου». «Το μισώ αυτό», επαναλαμβάνει λίγο πιο δυνατά. “Δεν θέλω να πιστεύει κανείς ότι μπορούν να το κάνουν μόνοι τους. Όλοι χρειαζόμαστε βοήθεια.

Αυτό που ακολουθεί είναι ένας μακρύς, μακρύς κατάλογος ανθρώπων, χωρίς τη βοήθεια και την έμπνευση των οποίων ο Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ λέει ότι δεν θα τα κατάφερνε. Κυμαίνονται από τον Ρεγκ Παρκ, τον γεννημένο στο Λιντς bodybuilder που πρωταγωνίστησε στις ταινίες του Hercules της δεκαετίας του 1960, μέχρι τα «5,8 εκατομμύρια άνθρωποι που με ψήφισαν», αναφερόμενος στις δύο θητείες του ως Ρεπουμπλικανός κυβερνήτης της Καλιφόρνια. «Εξηγώ στο βιβλίο ότι πρέπει όλοι να απευθυνθούμε για βοήθεια και μόλις το καταλάβετε, τότε αναγνωρίζετε επίσης το γεγονός ότι πρέπει να βοηθήσετε και άλλους ανθρώπους».

Το να βοηθάς άλλους είναι κάτι που ο Schwarzenegger πέρασε τις τελευταίες τρεις δεκαετίες κάνοντας. από τη συμμετοχή με τους Special Olympics, έως τη δωρεά 1 εκατομμυρίου δολαρίων (800.000 £) σε όσους ανταποκρίθηκαν στην πρώτη γραμμή κατά τη διάρκεια της πανδημίας και τη διοργάνωση δείπνου με θέμα το πόκερ Oktoberfest νωρίτερα αυτό το μήνα, το οποίο συγκέντρωσε 7 εκατομμύρια δολάρια (5,8 εκατομμύρια £) για τη μετά- πρόγραμμα σχολικών συλλόγων. Οι Lederhosen ήταν αθλητικοί.

Μέρα της κρίσης

Ο Σβαρτσενέγκερ θέλει να μάθει ο κόσμος, ωστόσο, ότι έχει βιώσει επίσης σοβαρά χαμηλά. «Υπήρχαν τεράστιες ήττες και τεράστιες απώλειες», μοιράζεται, πριν αναφέρει λεπτομερώς τους διαγωνισμούς bodybuilding όπου τον ξυλοκόπησαν και τις ταινίες που βομβάρδισαν τα ταμεία. (Η υποψηφιότητά του για τη χειρότερη ηθοποιό για τον ρόλο του Mr Freeze στο Batman and Robin ήταν ένα ιδιαίτερο ναδίρ καριέρας).

«Και υπήρξαν ακόμη και προσωπικές απώλειες όπως ο γάμος μου», συνεχίζει, δείχνοντας προθυμία να είναι ευάλωτος, κάτι που φαινόταν απίθανο καθώς σκότωσε 77 ανθρώπους σε μια σκηνή στην κορύφωση του Commando. Το Be Useful δεν μπαίνει σε λεπτομέρειες για τις εξωσυζυγικές σχέσεις, συμπεριλαμβανομένης της εγκυμοσύνης της νταντάς, που οδήγησε στο διαζύγιό του από την ανιψιά του John F Kennedy, Maria Shriver. Με όλα αυτά ασχολήθηκε στην αυτοβιογραφία του το 2012 Total Recall. Ωστόσο, αποκαλύπτει πώς συνέλαβε τον εαυτό του από μια εποχή που περιγράφει στην εισαγωγή του βιβλίου ως «ο κόσμος του καταρρέει γύρω του».

“Πρέπει να είσαι υπεύθυνος για αυτά τα λάθη. Δεν μπορείς να πας και να κατηγορήσεις κάποιον άλλο γι’ αυτό. Ανάλαβε την ευθύνη. Αναλάβετε αυτά τα λάθη και μάθετε από αυτά και μετά επιστρέψτε και γίνετε καλύτερος άνθρωπος.”

Παρά όλα τα επιτεύγματά του, υπάρχει ένα πράγμα που δεν θα γίνει ποτέ ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ – ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών. Το σύνταγμα των ΗΠΑ ορίζει ότι όποιος κατέχει αυτό το αξίωμα πρέπει να είναι φυσικός πολίτης. Ο Schwarzenegger κατάγεται από το Thal της Αυστρίας, όπου έζησε μέχρι την ηλικία των 19 ετών.

Τον ρωτάω πόσο ενοχλητικό βρίσκει τον αποκλεισμό του. «Αισθάνομαι ότι θα γινόμουν σπουδαίος πρόεδρος», λέει χωρίς να επιδεικνύει ίχνος αυτο-αμφιβολίας, προτού συνεχίσει: «Αλλά νιώθω ότι, την ίδια στιγμή, ό,τι έχω καταφέρει οφείλεται στην Αμερική. «Η Αμερική μου έδωσε τόσες πολλές ευκαιρίες και ο αμερικανικός λαός ήταν τόσο φιλόξενος και με υποδέχτηκε με ανοιχτές αγκάλες. Δεν υπήρχε κανείς εκεί που να με εμπόδισε από την επιτυχία μου. «Έτσι, το μόνο πράγμα που δεν μπορώ να κάνω, το οποίο είναι υποψήφιο για πρόεδρος, δεν πρόκειται να παραπονεθώ για αυτό».

Αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι δεν έχει εγκαταλείψει πλήρως την ελπίδα του να καταλάβει μια μέρα το ανώτατο αξίωμα στη χώρα: “Εννοώ ότι υπάρχει το σύνταγμα. Χρειαζόμαστε κάποια μεταναστευτική μεταρρύθμιση, οπωσδήποτε, για να το αλλάξουμε αυτό. Αλλά θα ήταν λίγο λίγο εγωιστής αν βγω έξω και προσπαθήσω να αλλάξω το νόμο». Σίγουρα δεν είναι ενθουσιασμένος από την πιθανή προεδρική κούρσα του επόμενου έτους μεταξύ του προέδρου Τζο Μπάιντεν και του Ντόναλντ Τραμπ. «Ελπίζω απλώς ότι η Αμερική βρει λίγο νεανικό αίμα», λέει.

«Επειδή, για μένα, είναι λίγο περίεργο που έχουμε μια μάχη μεταξύ ανθρώπων σήμερα στα τέλη της δεκαετίας του εβδομήντα και στις αρχές της δεκαετίας του ογδόντα και όχι σε ανθρώπους που στη δεκαετία του σαράντα και του πενήντα ή ίσως και νεότερους και έχουν μια ευκαιρία για αυτό το σπουδαίο, καλή δουλειά.”

Είναι ένας Κεν

Τέλος, είναι ξεκάθαρο ότι ο Schwarzenegger εξακολουθεί να αγαπά τον κόσμο του κινηματογράφου, μιλώντας με ενθουσιασμό για απροσδιόριστα επερχόμενα έργα. Η τελευταία ταινία που είδε στον κινηματογράφο ήταν η Barbie, την οποία περιγράφει ως «έξοχα φτιαγμένη».

Διατηρώ την ιδέα ότι αν ήταν μια ταινία της δεκαετίας του ’80, τότε μπορεί να ήταν στη θέση του για να παίξει τον Ken. «Υπάρχει ένας καλός χαρακτήρας εκεί μέσα», συμφωνεί με ενθουσιασμό. Αναρωτιέμαι επίσης γιατί τελείωσε η εποχή του μεγάλου σταρ που μπορεί να ανοίξει μια ταινία μόνο με το όνομά τους. Σκεφτείτε τους Schwarzenegger, Σταλόνε, Μπρους Γουίλις τη δεκαετία του 1980. «Ελπίζω να μην το ακούσει ο γαμπρός μου ο Κρις Πρατ», γελάει, με την κόρη του Κάθριν να έχει παντρευτεί το αστέρι των ταινιών The Guardians of the Galaxy και Jurassic World.

«Έχεις δίκιο όμως», συμφωνεί. “Τα αστέρια που αναπτύσσονται σήμερα βασίζονται πολύ περισσότερο στο όνομα του franchise. Έγιναν μεγάλο αστέρι επειδή έκαναν τον Batman ή έκαναν τον Superman, τη Wonder Woman, αντί να μεταφέρουν την ταινία.” «Κάθε 10, 20 χρόνια, όλα αλλάζουν στη βιομηχανία του θεάματος», καταλήγει. Αν κάποιος το ξέρει, είναι ο Άρνολντ Σβαρτσενέγκερ, που αποχαιρετά και φεύγει για να προετοιμαστεί για μια παράσταση «Βράδυ με» στο Royal Albert Hall.

Ο χώρος είναι sold out και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι καταλαβαίνει τι θα ελπίζει να ακούσει το πλήθος χωρητικότητας. Για άλλη μια φορά οι φράσεις του, κυριολεκτικά, θα επιστρέψουν.

Πηγή: BBC