Όλοι θα ήθελαν έναν λυρικό αγώνα θανάτου μεταξύ των μεγαλύτερων ράπερ του κόσμου σήμερα, του Drake και του Kendrick Lamar. Στην αρχή, τα πράγματα φαινόταν ρόδινα μεταξύ των νεαρών ράπερ όταν συνεργάζονταν στα πρώτα στάδια της καριέρας τους.

Καθώς περνούσε ο καιρός, η φιλική σχέση μεταξύ τους εξελίχθηκε σε ηφαιστειακή έκρηξη, η οποία πυροδοτήθηκε από τον Lamar στις 22 Μαρτίου στο Future και στο άλμπουμ We Don’t Trust You των Metro Boomin. Πάμε να δούμε όμως τι έγινε και εξελίχθηκε αυτή η σχέση τόσο άσχημα.

Νοέμβριος 2011: Ο Kendrick Lamar εμφανίζεται στο άλμπουμ του Drake «Take Care»

Το 2011, ο Drake εξελίχθηκε από έναν πρωτάρη σε έναν πλήρη σούπερ σταρ, ξεπερνώντας τις προσδοκίες με το ντεμπούτο του. Ενώ ανέβασε απίστευτα τα στατσιτικά με τις πωλήσεις του άλμπουμ του, υπήρχαν ερωτήματα σχετικά με το αν θα μπορούσε να ανεβάσει το κόνσεπτ στο επόμενο επίπεδο. Το «Take Care» ήταν η ηχηρή απάντηση στους κριτικούς, καθώς επιστρέφει στις δημοφιλείς ρίζες του. Συνεργάστηκε με πολλούς επώνυμους καλλιτέχνες, ένας από τους οποίους ήταν ο πολυδιαφημισμένος και νεοφώτιστος Kendrick Lamar.

Ο Drake συνεργάστηκε ξανά με τον ανερχόμενο Lamar, ο οποίος απέσπασε διθυραμβικές κριτικές για την εμφάνισή του στο «Buried Alive» φέρνοντάς τον στο πλευρό του μαζί με τον A$AP Rocky για την έναρξη της περιοδείας του με το όνομα «Club Paradise Tour», τον Φεβροάριο του 2012.

Αύγουστος 2013: Ο Kendrick Lamar εκθέτει τον Drake στο «Control» του Big Sean

Αφού ο Lamar έγινε γνωστός η αυτοπεποίθησή του έπιασε ταβάνι τόσο πολύ που εξέθεσε ανεπανόρθωτα τον Drake και τους φίλους του στο «Control» του Big Sean. Οι στίχοι έλεγαν: «Έχω αγάπη για όλους σας, αλλά προσπαθώ να σας σκοτώσω / Προσπαθώ να βεβαιωθώ ότι οι βασικοί θαυμαστές σας δεν έχουν ακούσει ποτέ για εσάς / Δεν θέλουν να ακούσουν ούτε ένα ουσιαστικό ή ρήμα από εσάς ni–as».

Ο Drake απάντησε για το ραπ του Kendrick ενώ κοσμούσε το εξώφυλλο του Billboard τον ίδιο μήνα, λέγοντας στη δημοσίευση: «Δεν έχω πραγματικά τίποτα να πω γι ‘αυτό. Απλώς μου φάνηκε σαν μια φιλόδοξη σκέψη. Αυτό ήταν όλο. Ξέρω καλά και καλά ότι δεν με δολοφονεί καθόλου σε καμία πλατφόρμα. Έτσι, όταν εμφανιστεί αυτή η μέρα, υποθέτω ότι μπορούσαμε να επανεξετάσουμε το θέμα».

Οκτόβριος 2013: Ο Kendrick Lamar επιτίθεται και πάλι στον Drake κατά τη διάρκεια των βραβείων BET Hip-Hop Cypher

Ο Kendrick συνέχισε να ασκεί πίεση στον Drake όταν συμμετείχαν στα BET Hip-Hop Awards το 2013. Ο Lamar εκτόξευσε και πάι τα πυρά του στον Drake ραπάροντας: «Τίποτα δεν ήταν το ίδιο από τότε που έριξαν το «Control»/ Και έβαλαν πίσω έναν ευαίσθητο ράπερ με τα ρούχα της πιτζάμες του/ Χα χα αστεία σε σένα, high-five… Είμαι αλεξίσφαιρος/ Οι βλαστοί σου δεν διαπερνούν ποτέ/ Καρφώστε την ουρά στον γάιδαρο, αγόρι μου ήσουν ψεύτικος».


Δεκέμβριος 2013: Ο Drake μιλάει στο περιοδικό VIBE και σχολιάζει

Μιλώντας στο «Vibe» ο Drake είπε: «Τι να πω; Νομίζω ότι είναι μια ιδιοφυΐα από μόνος του, αλλά στάθηκα επίσης στη θέση μου όπως θα έπρεπε. Και με αυτό ήρθε ένα άλλο βήμα, το οποίο μετά πρέπει να συνειδητοποιήσω ότι παρά το γεγονός πως υπάρχει δόλος εγώ δεν θα πέσω. Δεν υπάρχει ουσιαστικό πρόβλημα».

Οκτώβριος 2023: Drake & J. Cole τα σπάνε στο «First Person Shooter»

Ο Drake και ο Cole έγραψαν ιστορία όταν σημείωσαν την πρωτιά στο «Hot 100» με το τραγούδι «First Person Shooter». Αυτό φυσικά δεν πρόκειται να αρέσει καθόλου στον Lamar. Ο Kendrick δεν κρατήθηκε όταν του δόθηκε η σκυτάλη στο «Like That» των Future & Metro Boomin και ξεκίνησε να πετάει τα πυρά του και στους δύο ράπερς.

Απρίλιος 2024: Ο Drake κυκλοφορεί το «Push Ups»

Μια εβδομάδα αφότου διέρρευσε αρχικά και στη συνέχεια πρωτοπαρουσιάστηκε από τον DJ Akademiks, ο Drake έφερε το κομμάτι «Push Ups» στις υπηρεσίες streaming στις 19 Απριλίου. Ο Θεός κοροϊδεύει το μικρό ανάστημα του Kendrick – κυρίως το μέγεθος του ποδιού του με το εξώφυλλο. Φαίνεται όμως ότι δεν ήταν ο μόνος στόχος καθώς ο Drake φαίνεται να στοχεύει τους Rick Ross, The Weeknd, Metro Boomin και Future.

24 Απριλίου 2024: Ο Drake βγάζει δεύτερο κομμάτι κατά του Kendrick Lamar με τίτλο «Taylor Made Freestyle»

Ο Drake διπλασίασε την επιθέτικοτητά του προς τον Lamar όταν κυκλοφόρησε το «Taylor Made Freestyle» στο Instagram. Ο Drake αύξησε τη δημιουργικότητά του χρησιμοποιώντας A.I. φωνητικά για να ραπάρει με τις φωνές του Tupac και του Snoop Dogg στους αντίστοιχους στίχους του. Παίζοντας το ρόλο των επιρροών του Kendrick, ο Drake εξέφρασε την απογοήτευσή του για τον ράπερ επειδή δεν είχε απαντήσει ακόμη στο «Push Ups».

Η κίνηση του Drake είχε τίμημα, καθώς ο Tupac’s Estate απείλησε να τον μηνύσει αν δεν αφαιρούσε το τραγούδι από τους λογαριασμούς του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η ένταση και το δράμα κλιμακώθηκαν και ο Drake υποχρέωσε και αφαίρεσε το κομμάτι από όλες τις πλατφόρμες.

30 Απριλίου 2024: Ο Kendrick αντεπιτίθεται με το «Euphoria»

Το μόνο που χρειάστηκε ήταν ένα tweet από τον Kendrick Lamar για να ξαναρχίσει ο πόλεμος καθώς κυκλοφόρησε το comeback κομμάτι του «Euphoria». Ο μονόλογος των έξι λεπτών ήταν καυστικός, παρουσιάζοντας έναν αιμοδιψή Lamar να επιτείθετε στον Drake για το γούστο του στην μόδα, τα πλεονεκτήματά του στο hip-hop και πολλά άλλα.

Λιγότερο από 72 ώρες μετά την άφιξη του «Euphoria», ο Kendrick Lamar έστησε ξανά ενέδρα στον Drake με το «6:16 in LA» .Αυτή τη φορά, πυροβόλησε κατευθείαν στο στρατόπεδο του Drake, ισχυριζόμενος ότι το αφεντικό του OVO έχει έναν τυφλοπόντικα που απομακρύνει τη βρωμιά πάνω του.

Η απάντηση του Drake «Family Matters» έφτασε στο YouTube περίπου 14 ώρες αφότου ο Kendrick Lamar παρουσίασε «6:16 in LA». Ο Drake φαίνεται ότι χτυπά τον Lamar για την υποτιθέμενη ρήξη της σχέσης του με την αρραβωνιαστικιά του η οποία, όπως ο Lamar ισχυρίζεται, είναι γεμάτη απιστία.

4 Μαΐου 2024: Ο Kendrick απαντά με το «Meet the Grahams»

Λίγα λεπτά μετά την άφιξη του «Family Matters» ο Kendrick Lamar ανταπέδωσε τα πυρά με το συγκλονιστικό «Meet the Grahams». Και φυσικά είναι το πιο καυστικό κομμάτι από όλα καθώς θίγει πολλά προσωπικά του Drake.

Ο Kendrick συνεχίζει να προειδοποιεί τον Drake και ισχυρίζεται ότι έχει προβλήματα με το αλκοόλ, τον τζόγο και τους αγώνες ότι υπάρχουν παιδόφιλοι μέσα στο στρατόπεδο OVO. Απαριθμεί επίσης όλα τα υποτιθέμενα ψέματα του Drake όταν πρόκειται για τον γιο του, τους συγγραφείς φαντασμάτων, τις αισθητικές επεμβάσεις και πολλά άλλα.

4 Μαΐου 2024: Ο Kendrick κυκοφορέι το «Not Like Us»

Λιγότερο από 24 ώρες μετά το «Meet the Grahams», ο Kendrick Lamar χτύπησε ξανά τον Drake με το καυστικό «Not Like Us».

Στο κομμάτι ο Lamar ισχυρίζεται ότι ο Drake και οι ράπερς φίλοι του είναι παιδόφιλοι. Το συνοδευτικό βίντεο κλιπ για το κομμάτι δείχνει μια εναέρια άποψη της έπαυλης του Drake έξω από το Τορόντο, με κόκκινα σύμβολα σεξουαλικών παραβάσεων τοποθετημένα στο σπίτι.

5 Μαΐου 2024: Ο Drake απαντάει στους ισχυρισμούς με το «The Heart Pt. 6»

Ο Drake κυκλοφόρησε την πεντάλεπτη διάψευση του «The Heart Pt. 6», παίζοντας το πρωτοποριακό franchise του Lamar «Heart». Ο Drake κατέρριψε τους ισχυρισμούς ότι έχει μια κόρη και ότι ήταν αυτός που, στην πραγματικότητα, μισούσε τον Lamar.

Η απάντηση του Drake, που δόθηκε με αφιλτράριστη ειλικρίνεια, άφησε πολλούς θαυμαστές διχασμένους. Ενώ κάποιοι το είδαν ως μια γενναία προσπάθεια, άλλοι θεώρησαν ότι ήταν λίγο αργά για τον Καναδό σταρ της ραπ και ότι προσέθεσε ένα στρώμα αβεβαιότητας στη συνεχιζόμενη κόντρα.

* Πηγή: Bilboard.com

** Εικονογράφιση: Πέγκυ Δαδάκη