Αν έχετε βγει σε κάποιο νυχτερινό κέντρο τις τελευταίες εβδομάδες, δεν υπάρχει περίπτωση να μην έχετε ακούσει το πασίγνωστο πλέον «Ναι ναι ναι» που κάνει χαμό. Πίσω από αυτό λοιπόν βρίσκεται ο Ivan Greko, ένας από τους πιο επιτυχημένους trappers της γενιάς του.

Ο Ivan Greko, γνωστός και ως Don Tiger, είναι πλατινένιος καλλιτέχνης και μέλος της Blackphone Entertainment. Από το Drill στο Trap και από το Afrotrap στο Dancehall, o Ivan Greko φέρνει διαφορετικά vibes σε κάθε τραγούδι του.

Άρχισε να φτιάχνει μουσική σε ηλικία 18 ετών το 2018 εμπνευσμένος από το κλασικό hip-hop όπως οι 50 Cent, Biggie Smalls, Snoop Dogg, 2Pac και Rick Ross, και πολλά είδη όπως το γερμανικό, το γαλλικό και το σουηδικό ραπ.

Το πρώτο του κομμάτι «Benzema» ακολούθησε το τραγούδι «Fenomeno» που τον απογείωσε. Σήμερα μετράει εκατομμύρια streams μέσα από τους πιο γνωστούς δίσκους του όπως «Που και Ποτέ», «Παγίδα», «Μέστο Μπάντο», «Overdose», «Pyrex», «Don», «Don’t Play», «R6», «Gucci». Cartier», «Jet», «Kounato Siga» και «Spasto».

Ivan Greko

Ivan Greko: «Από τον 50 Cent ξεκίνησα να ακούω ραπ»

Θα ήθελα να μου πεις ποια ήταν τα πρώτα σου μουσικά ερεθίσματα αλλά και πότε αποφάσισες ότι ήθελες να ασχοληθείς μόνο με την μουσική στη ζωή σου.

Τα πρώτα μου μουσικά ερεθίσματά rap, trap, hip-hop, ό,τι θες πες το, για μένα είναι μουσική, ήταν όταν ήμουν πολύ μικρός και ο πατέρας μου άκουγε Imiskoubria στο αμάξι. Επειδή τότε ήταν περίεργα τα πράγματα, είχα πάει με τον πατέρα μου μια φορά λαϊκή και είδα κάποιον να πουλάει ένα CD του 50 Cent, εγώ τον 50 Cent τον είχα ακούσει έτσι.

Λέω θα πάρω ένα CD, εκείνη τη μέρα πήρα ένα CD το οποίο το άκουγα συνέχεια και έτσι ξεκίνησε η φάση και μου άρεσε να ακούω αυτή τη μουσική. Και Βουρλιώτη έχω ακούσει, το αγαπημένο μου κομμάτι του Βουρλιώτη είναι το «Γλώσσα μεγάλη» με τον Taki Tsan.

Θεωρείς πως η Ελλάδα μπορεί να βγάλει ποτέ καλλιτέχνες αντάξιους των 50 Cent, Biggie Smalls, 2Pac, οι οποίοι εκτός από τεράστια ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής, ήταν και δική σου έμπνευση στα πρώτα σου μουσικά βήματα;

Κοίτα, εγώ πιστεύω πως 50 Cent στην Ελλάδα υπάρχει, και είναι ο Strat the Plug. Θα ακούσετε πολλά από τον Strat και θα καταλάβετε οτι όντως είναι 50 Cent στη σκηνή. Επειδή είναι αδερφός και είμαστε και στην ίδια δισκογραφική εταιρεία, είμαστε πολύ κοντά, είναι και είμαι δίπλα του.

Το τραγούδι σου με τίτλο ΝΑΙ κυκλοφόρησε πρόσφατα και ήδη κάνει τρελά νούμερα στο youtube, περίμενες αυτήν την επιτυχία;

Ναι… ναι ναι ναι!

Ivan Greko

Η συνύπαρξη Ivan Greko – Χάρη Κωστόπουλου

Σε είδαμε στη σκηνή των Mad VMA με τον Χάρη Κωστόπουλο, έναν τραγουδιστή που σίγουρα δεν κινείται στο δικό σου μουσικό μονοπάτι. Θα ήθελες να μας πεις πως αντέδρασες όταν σου έκαναν την πρόταση οι διοργανωτές;

Εγώ, όπως όλοι ξέρουμε, είμαι ένας καλλιτέχνης που γενικά πιστεύω ότι δεν υπάρχουν όρια στη μουσική. Ό,τι είναι μουσική και είναι καλό ποιοτικά, ο Ivan Greko το ακούει, είτε λαϊκό, είτε hip-hop, είτε trap, techno, afro-trap, οτιδήποτε.

Επειδή ακούω λαϊκά, τον Χάρη Κωστόπουλο τον ήξερα και επειδή είναι και από τους αγαπημένους του πατέρα μου, όταν μου έκαναν αυτήν την πρόταση η απάντηση μου ήταν απευθείας θετική. Έβαλα κάτω τις παραμέτρους, γιατί πάνω απ’ όλα είναι και δουλειά αυτό που κάνουμε, θεώρησα ότι ήταν μια πολύ καλή κίνηση και ευτυχώς μου βγήκε σε καλό, το ήξερα ότι θα μου βγει σε καλό και γι’ αυτό το έκανα.

«Ψεύτικος κόσμος τα social media»

Αν κάνει κάποιος μία βόλτα στο προφίλ σου στο Instagram θα δει ότι διαθέτεις 66 χιλιάδες ακόλουθους, δίχως όμως να μοιάζεις με έναν άνθρωπο που προβάλλει την ζωή του σε μία οθόνη. Κατά την άποψη σου, πόσο σημαντικά είναι τα social media για έναν καλλιτέχνη της trap;

Αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι 66.3 χιλιάδες, πιστεύω μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι 100 χιλιάδες. Για μένα είναι ένα από τα goals μου, όμως σε έναν αγώνα πρέπει να βάλεις πολλά περισσότερα.

Σίγουρα τα social media μετράνε για έναν καλλιτέχνη, είναι ο τρόπος να τον γνωρίσει ο κόσμος, εύκολα, προσβάσιμα και πολύ γρήγορα. Πιστεύω ότι αν διαχειριστείς τα social media σωστά, τότε θα σου βγει σε καλό και αυτά θα σε ανταμείψουν.

Να μην ξεχνάμε βέβαια ότι τα social media είναι ένας ψεύτικος κόσμος, οπότε δεν δίνω πολλή βάση και δεν προβάλλω την προσωπική μου ζωή, το τι κάνω σε καθημερινή βάση. Προσπαθώ όμως να προβάλλω αντιπροσωπευτικά την μουσική μου και την δουλειά μου και να την διαφημίζω μέσα από αυτό.

Θα ήθελες να μας πεις λίγα λόγια για την Black Phone Entertainment, την δισκογραφική με την οποία συνεργάζεσαι και δημιουργείς έργα που φτάνουν στα αυτιά χιλιάδων ανθρώπων;

Βεβαίως. Η Black Phone είναι μία οικογένεια για μένα. Άρχισε από το μηδέν, την νιώθω σαν δικό μου παιδί επειδή ήμουν εκεί από την αρχή. Έχουμε φτάσει σε ένα πολύ καλό επίπεδο και έχουμε πάρα πολλά να δείξουμε ακόμη.

Αυτή η δισκογραφική και οι άνθρωποι που την στελεχώνουν με έκαναν να ανεβάσω το level μου πάρα πολύ και χαίρομαι για αυτό. Συνεχίζω να δουλεύω με αυτά τα άτομα και θα συνεχίζω για πάρα πολλά χρόνια ακόμη. Επίσης είναι άνθρωποι που τους ήξερα πριν κάνουν καν μουσική και είναι πολύ ευχάριστο για μένα να είμαι μέλος αυτής της ομάδας.

Επίσης έχουμε έναν πάρα πολύ καλό engineer και producer, τον Be Taf, ο οποίος είναι αδερφός και δουλεύουμε πάρα πολύ καλά μαζί. Πιστεύω ότι έχουμε να δώσουμε πάρα πολλά ακόμη.

Ivan Greko

Ivan Greko: «Λανθασμένα πρότυπα υπάρχουν παντού»

Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν αρκετοί εντός και εκτός της μουσικής βιομηχανίας που θεωρούν ότι η trap μουσική προωθεί λανθασμένα πρότυπα στην νέα γενιά. Ποια είναι η άποψη σου σχετικά με αυτά τα σχόλια;

Λανθασμένα πρότυπα για την νέα γενιά και γενικά για τον κόσμο μπορεί να αποτελέσει το οτιδήποτε στην καθημερινότητα της κοινωνίας μας. Δεν πιστεύω ότι κάποιον τον έχει παρακινήσει η μουσική που κάνουμε για να κάνει κάτι παράνομο ή μία κακή πράξη. Δεν πιστεύω ότι κάποιος ακούει ένα τραγούδι του Ivan Greko ή του Strat για να πάει να κάνει μία παρανομία, για άλλους λόγους γίνονται αυτά.

Τελικά, η ζωή ενός trapper της εποχής μας, είναι όπως την φανταζόμαστε εμείς που δεν είμαστε στην show biz; Δηλαδή χλιδή, ακριβά ρούχα και αυτοκίνητα, και αιθέριες υπάρξεις στο πλευρό των trappers;

Η αλήθεια είναι πως ναι υπάρχουν σίγουρα όλα αυτά, αλλά δεν γίνεται να τα κάνεις από την μια μέρα στην άλλη και δεν ξεκινάς με γνώμονα τις γυναίκες, τα λεφτά κλπ. Το ξεκινάς επειδή κάνεις μουσική, κάνεις μία τέχνη που αγαπάς. Αν σε βγάλει κάπου που μπορείς να είσαι τόσο καλά ώστε να τα έχεις όλα αυτά, τότε καλώς.

Υπάρχουν καλλιτέχνες που είναι πολύ καλοί αυτή τη στιγμή σε αυτό που κάνουν, αλλά δεν έχουν την απαραίτητη προβολή ή τα απαραίτητα εφόδια που θα τους οδηγήσουν στην επιτυχία και κατά συνέπεια σε ένα τέτοιο lifestyle.

Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν κάνουν καλή μουσική ή ότι δεν είναι καλοί καλλιτέχνες. Εμένα με νοιάζει πιο πολύ η μουσική. Αυτά που κάνω τώρα, τα έκανα και πριν αλλά με λιγότερα χρήματα.

Ivan Greko

«Να περιμένετε πολλά από τον Ivan Greko στο μέλλον»

Καθώς ολοκληρώνουμε την συζήτηση μας θα ήθελα να μας πεις για τα μελλοντικά σου σχέδια, για εμφανίσεις σου το καλοκαίρι καθώς και για τα πλάνα σου στη δισκογραφία.

Αυτή τη στιγμή μετράμε πάνω από 100 εμφανίσεις το καλοκαίρι. Από χειμώνα θα επιστρέψουμε πολύ δυνατά με καινούργιες κυκλοφορίες, φέτος θέλω να είναι μια χρονιά που θα συνεργαστώ και με άλλους καλλιτέχνες, έχω κάνει τα πλάνα μου ήδη σε πολύ μεγάλο ποσοστό και έχω ετοιμάσει τη δουλειά μου για τον χειμώνα.

Έρχονται πολύ μεγάλα πράγματα, δεν θέλω να αποκαλύψω ακόμα κάτι, αλλά να έχετε μεγάλες βλέψεις για το μέλλον.

Πριν κλείσουμε θα σου θέσω ένα δίλλημα όπως έχουμε παράδοση στο Intronews. Τελικά τον Ivan Greko, τον χαρακτηρίζει πιο πολύ ο στίχος «Όσες και να έχω γύρω μου εσένα σκέφτομαι μέσα στον ύπνο μου» από το τραγούδι «Δεν μου απαντάει» ή ο στίχος «Δεν υπάρχει μια γυναίκα να μη λέει ψέματα» από το τραγούδι «Μία γυναίκα»;

Και τα δυο. Το ένα φάσκει και αντιφάσκει με το άλλο. Σίγουρα μία γυναίκα μπορεί να την σκέφτεσαι στον ύπνο σου αλλά αν ξέρεις ότι είναι ψεύτρα, δεν κάνει για την ζωή σου.