Η ραπ σκηνή ξεκίνησε κάπου στα 70s στις ΗΠΑ και ήταν σαν μια μετεξέλιξη της soul, έγινε ο τρόπος των μαύρων να μιλήσουν για τα κοινωνικά ζητήματα που τους ταλανίζουν. Πολλοί μαύροι έγιναν ράπερ με την ελπίδα να μπορέσουν να ακουστούν, να εκφράσουν όσα τρέμουν να πουν με κανονικά λόγια υπό τον φόβο να βρεθούν με μια σφαίρα στο κεφάλι.

Έχουν περάσει κοντά 50 χρόνια από τότε, έχουμε δει πολλούς ράπερ να βγαίνουν στον αφρό της βιομηχανίας του θεάματος, να πλουτίζουν και τα προβλήματα να διαφοροποιούνται, να μην είναι για το πώς θα βγάλουν τη μέρα, αλλά για το πώς θα βγάλουν περισσότερα φράγκα από τον αντίπαλο τους, για το πώς θα του φάνε τη γκόμενα. Τα βλέπουμε εδώ και μια 6ετία στη δική μας ραπ σκηνή.

Κι αυτή η αλλαγή είναι που διατηρεί ακόμα ψηλά στον αξιακό μας κώδικα τους ράπερ της πρώτης 25ετίας, αυτούς που είχαν και λυρικό στίχο, που δεν ήταν μόνο άσχετες μεταξύ τους συλλαβές. Tupac, Notorious B.I.G., Snoop Dogg, Kendrick Lamar, 50 Cent, Dr. Dre, Mary J. Blighe, Jay-Z, Missy Elliott, Ghostface Killah, Kanye West, Busta Rhymes, Lil’ Kim, DMX, όλοι τους άλλαξαν τη μουσική στις ΗΠΑ.

Αυτός είναι ο κορυφαίος ράπερ στον κόσμο και δεν είναι μαύρος: Όταν μιλάει ο Dr. Dre, σωπαίνουμε όλοι
(Photo credits: Jeff Kravitz/FilmMagic)

Αφήσαμε, επίτηδες, έναν ράπερ εκτός. Ένα όνομα που ίσως έπρεπε να το βάλουμε πάνω κι από τον Tupac. Όχι μόνο εμείς. Εκεί τον βάζει και ο Dr. Dre, ένας από τους θρύλους της ραπ σκηνής. Και, όπως ο Κεντέρης ήταν ένας λευκός που τον κυνηγούσαν 7 μαύροι στο Σίδνεϊ, έτσι και στη ραπ, ένας λευκός ράπερ κατάφερε να γίνει θρύλος στο γήπεδο των μαύρων.

Ο λόγος φυσικά για τον Έμινεμ, έναν καλλιτέχνη που κάθε φορά που ραπάρει επί σκηνής, μας προκαλεί ανατριχίλα, ειδικά όταν μιλάμε για τα παλιά του, τις κομματάρες που έβγαλε μέχρι τα τέλη των 10s.

Μιλώντας στο podcast του Τζέιμς Κόρντεν, ο Dr. Dre τον αναγόρευσε τον κορυφαίο όλων των εποχών, τον ράπερ που κανείς δεν μπορεί να τον κοντράρει στο μικρόφωνο, τον καλύτερο MC.

Αυτός είναι ο κορυφαίος ράπερ στον κόσμο και δεν είναι μαύρος: Όταν μιλάει ο Dr. Dre, σωπαίνουμε όλοι
(Photo credits: Rob Carr/Getty Images)

«Ο Έμινεμ είναι ο καλύτερος ράπερ ever»

Περιγράφοντας το πώς ένιωσε όταν τον άκουσε πρώτη φορά, λέει ότι «Ήμασταν με τον Τζίμι Λοβάιν στο γκαράζ του σπιτιού του, που το είχε μετατρέψει σε στούντιο και έπαιζε demos εκεί. Μια μέρα μου λέει “πώς σου φαίνεται αυτό;” και μου βάζει έναν καλλιτέχνη, τον Έμινεμ, που τότε δεν είχα ιδέα ότι είναι λευκός.

Πήρα το demo σπίτι μου και δεν μπορούσα να σταματήσω να το παίζω. Δεν μπορούσα με τίποτα και με παίρνει την επόμενη μέρα ο Τζίμι και μου λέει “ξέρεις ότι είναι λευκός έτσι;”.

Εγώ τότε εκπλήσσομαι και, για να μην τα πολυλογώ, γνώρισα τον Έμινεμ στο γραφείο του Τζίμι Λοβάιντ, δώσαμε τα χέρια, πήγαμε στο στούντιο και αρχίσαμε να ηχογραφούμε. Δεν ξέρω ποιος το γνωρίζει, αλλά τα πρώτα 4 άλμπουμ που κάναμε, ήμασταν εγώ, αυτός, το γράψιμό του και η ερμηνεία του», αποκάλυψε ο Dr. Dre και προχώρησε στην αναγόρευση.

«Η έμπνευσή του είναι εκτός πραγματικότητας και δεν μπορεί κανείς να διαφωνήσει με αυτό. Νομίζω πως είναι ο καλύτερος MC όλων των εποχών. Τελεία και παύλα. Προφανώς θα υπάρξουν αντιρρήσεις γι’ αυτό επειδή είναι ελυκός, αλλά δεν νομίζω πως κάποιος που ραπάρει, μπορεί να τον “ακουμπήσει” στο μικρόφωνο».

Τι να πούμε εμείς μετά από αυτό…Μόνο να συμφωνήσουμε. Ναι, ο Έμινεμ είναι ο κορυφαίος ράπερ.

Για την ιστορία, ο Dr. Dre με τον Έμινεμ πρωτοσυνεργάστηκαν το 1999 και πήραν και Grammy για το ντουέτο τους, έχοντας καταγράψει μέχρι σήμερα κοντά 20 συνεργασίες σε κοινά τους άλμπουμ, σε άλμπουμ-αφιερώματα, σε άλμπουμ άλλων ράπερ ή σε singles.

Για να καταλάβει κανείς το μέγεθος του Έμινεμ, δεν θα πρέπει να ρωτήσει ράπερ ή αυτούς που ακούνε φανατικά τη ραπ. Θα πρέπει να ακούσει όσους έχουν ακούσει μόνο τυχαία μερικά τραγούδια και να τους ρωτήσει τι αισθάνονται κάθε φορά που ακούνε το Lose Yourself ή το The Real Slim Shady!