Αν αντιμετωπίζαμε τον Κρίστοφερ Νόλαν με όρους ζωγραφικής και Πικάσο, θα λέγαμε ότι καλλιτεχνικά βρίσκεται στην «μπλε περίοδο του», αφού από το 2017 και μετά επικεντρώνεται σε ιστορίες που έχουν μέσα τους το πολεμικό στοιχείο και μάλιστα παγκόσμιας κλίμακας. Από το Dunkirk στο Tenet κι από κει στο Oppenheimer.

Αυτός είναι ο τίτλος της επόμενης ταινίας του και αναφέρεται στον διάσημο φυσικό Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, ο οποίος στρατολογήθηκε από τον αμερικανικό στρατό στα μέσα της δεκαετίας του ’30 για να φτιάξει την πρώτη ατομική βόμβα στη βάση του Λος Άλαμος. Άκρως κατατοπιστική, πέραν προφανώς των ιστορικών αναφορών, είναι και η σειρά Manhattan.

Ως προς την ταινία του Κρίστοφερ Νόλαν, η οποία βρίσκεται σε στάδιο προπαραγωγής και αναμένεται να ξεκινήσει γυρίσματα στα μέσα του 2022 και να κυκλοφορήσει τον Ιούλιο του 2023, θα δούμε ένα τρομερό καστ. Είναι ίσως το πιο δυνατό σε επίπεδο ονομάτων καστ που έχουμε δει σε ταινία του Νόλαν από το Interstellar.

Πέραν του κλασικού και αγαπημένου Σίλιαν Μέρφι, που έπαιξε και στο Dunkirk και στα Batman, σύμφωνα με το Deadline που έχει το αποκλειστικό, σε συζητήσεις που οδεύουν προς θετική κατάληξη, βρίσκονται οι Ματ Ντέιμον και Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ.

Κι αν με τον πρώτο έχει συνεργαστεί ξανά στο Interstellar ο Νόλαν, το Oppenheimer θα είναι η πρώτη του συνεργασία με τον Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, ο οποίος μετά το τέλος του από τους Avengers, δε θα λέγαμε ότι έχει κεφαλαιοποιήσει ιδιαίτερα ως τώρα το τόσο υψηλό στάτους του και έχει ανάγκη να δουλέψει με τέτοια σκηνοθετικά ονόματα και σε τέτοια πρότζεκτ. Η γυναικεία προσθήκη στο καστ είναι αυτή της εξαίρεσης Έμιλι Μπλαντ.