Κάθε χρόνο την 25η Μαρτίου, πέρα από τις γαλανόλευκες στα μπαλκόνια μας, έχουμε και το άγχος μας μήπως μας εντοπίσει καμία σατανική ρεπόρτερ στο κέντρο της Αθήνας και μας ρωτήσει τι γιορτάζουμε, και δεν καταφέρουμε να απαντήσουμε λόγω του μπερδέματος με την 28η Οκτωβρίου. Δηλαδή την άλλη Εθνική μας Εορτή.

Ωστόσο, τώρα είναι ευκαιρία για να λυθεί όλο αυτό το mess, με το παρακάτω top -10 ταινιών σχετικά με την Επανάσταση, γιατί ως γνωστών όταν ένα ιστορικό γεγονός γίνεται ταινία και την παρακολουθούμε, είναι πολύ πιο εύκολο να συγκρατήσουμε όλο το story στο μυαλό μας. Άρα, στις 25 Μαρτίου του 2024, θα είμαστε προετοιμασμένοι.

Για την ιστορία -κυριολεκτικά- την 25η Μαρτίου αναφερόμαστε στην Επανάσταση του 1821 που έγινε ενάντια στους Τούρκους μετά από 400 χρόνια σκλαβιάς. Ουσιαστικά, αναφερόμαστε στην ένοπλη εξέγερση των Ελλήνων εναντίον των Οθωμανών με σκοπό την ίδρυση ανεξάρτητου κράτους, του ελληνικού κράτους που υπάρχει ακόμη και σήμερα. Με άλλα λόγια τότε γιορτάζουμε την ανεξαρτησία της Ελλάδας, με την έναρξη και όχι τη λήξη της επανάστασης.

Αν θέλετε να πήξετε στην cult αισθητική, στην επαναστατική ατμόσφαιρα και στις φουστανέλες προτείνουμε τις παρακάτω χαρακτηριστικές ταινίες:

  • Μπουμπουλίνα (1959)

Η Ειρήνη Παπά υποδύθηκε εξαιρετικά τη Λασκαρίνα Μπουμπουλίνα, τη μεγάλη ηρωίδα της Επανάστασης του ’21. Στο πλευρό της ο ζεν πρεμιέ της εποχής, Ανδρέας Μπάρκουλης. Μαζί τους και ο Λευτέρης Βουρνάς, στο κινηματογραφικό του ντεμπούτο. Την ταινία σκηνοθέτησε ο Κώστας Ανδρίτσος και το σενάριο έγραψαν ο Νέστορας Μάτσας και ο Κώστας Ασημακόπουλος.

  • Η έξοδος του Μεσολογγίου (1965)

Όπως μαρτυρά και ο τίτλος, η ταινία δείχνει τις τελευταίες μέρες πριν την ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου. Παίζουν ο Μάνος Κατράκης, η Δάφνη Σκούρα, ο Τζαβαλάς Καρούσος και η Ίλυα Λιβυκού. Πρόκειται για τη μοναδική σκηνοθετική δουλειά του Δημήτρη Δούκα.

  • Ο Αστραπόγιαννος (1970)

Μία από τις δημοφιλέστερες ταινίες της δεκαετίας του ’70, που έκοψε συνολικά 391.874 εισιτήρια. Ο Νίκος Κούρκουλος έγραψε ιστορία στο ρόλο του ξακουστού αρματολού Αστραπόγιαννου και βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Σκηνοθέτης ήταν ο Νίκος Τζήμας, ενώ τη μουσική έγραψε ο Μίμης Πλέσσας.

  • Μαντώ Μαυρογένους (1971)

Η Τζένη Καρέζη στο ρόλο της εξέχουσας μορφής της Επανάστασης, της Μαντώς Μαυρογένους. Δίπλα της πλήθος γνωστών ηθοποιών, από τον Πέτρο Φυσσούν και τον Άλκη Γιαννακά μέχρι τον Φάνη Χηνά. Σκηνοθέτης και παραγωγός Κώστας Καραγιάννης.

  • Παπαφλέσσας (1971)

Ο Παπαφλέσσας, η πιο δημοφιλής ταινία για την Επανάσταση. Εξαιρετικός ο Δημήτρης Παπαμιχαήλ στο ρόλο του Γεωργίου Δικαίου Φλέσσα (Παπαφλέσσα), του μπουρλοτιέρη των ψυχών. Ο Ερρίκος Ανδρέου πήρε το βραβείο σκηνοθεσίας και αρτιότερης παραγωγής στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης, ενώ τιμητική διάκριση έλαβε και ο σκηνογράφος-ενδυματολόγος Διονύσης Φωτόπουλος.

  • Σουλιώτες (1972)

Ελεύθερη απόδοση του τιμημένου με το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας μυθιστορήματος του ποιητή και πεζογράφου Μιχάλη Περάνθη. Πρωταγωνιστούν ο Χρήστος Πολίτης και η Κάτια Δανδουλάκη, σε μία από τις έξι ταινίες που έπαιξαν μαζί τη δεκαετία του ‘70. Σκηνοθέτης ο Δημήτρης Παπακωνσταντής και παραγωγός ο Τζέιμς Πάρις.

  • Η δίκη των δικαστών (1974)

Λίγα χρόνια μετά την Επανάσταση του 1821, το νεοσύστατο ελληνικό κράτος προσήγαγε σε δίκη τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη και τον Γεώργιο Πλαπούτα, με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας. Η ταινία αποτελεί την τελευταία συνεργασία του Νίκου Κούρκουλου με την Finos Film. Στο ρόλο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη ο Μάνος Κατράκης και του Ιωάννη Καποδίστρια ο Δημήτρης Μυράτ. Σκηνοθέτης ο Πάνος Γλυκοφρύδης και συνθέτης ο Χρήστος Λεοντής.

  • Πολιορκία (2019)

Και περνάμε στο σήμερα με την ταινία του Βασίλη Τσικάρα, η οποία βασίζεται σε αληθινά γεγονότα, δηλαδή τη μάχη της Μονής Δοβρά στη Βέροια, το Μάρτιο του 1822. Δύο οικογένειες συναντιούνται σε ένα μοναστήρι για να τελεστεί γάμος, όμως ξαφνικά συγκεντρώνονται απ’ έξω χιλιάδες Τούρκοι οι οποίοι ξεκινούν πολιορκία.

  • Cliffs of Freedom (2019)

Η μοναδική ξένη ταινία της λίστας. Με φόντο την Επανάσταση του ’21, η ταινία δείχνει τον έρωτα μεταξύ ενός Οθωμανού και μιας Ελληνίδας. Στο καστ συναντάμε τον βραβευμένο με Όσκαρ Christopher Plummer, αλλά και τους ελληνικής καταγωγής Billy Zane, Costas Mandylor και Simon Kassianides. Αυτή είναι η πρώτη σκηνοθετική απόπειρα του Van Ling.

  • Έξοδος 1826 (2017)

Και για το τέλος, ακόμη μία ταινία του Βασίλη Τσικάρα με θέμα την επανάσταση του 1821, η οποία θέλει να αναδείξει μία άλλη πλευρά της ιστορίας, δηλαδή επικεντρώνεται στους άγνωστους ήρωες. Σε συνέντευξή του ο ίδιος ο δημιουργός έχει δηλώσει χαρακτηριστικά: «H ιστορία της ταινίας βασίζεται σε άγνωστους ήρωες οι οποίοι έδωσαν την ζωή τους και το αίμα τους για την ελευθερία της πατρίδας, αλλά εμείς σήμερα δεν τους γνωρίζουμε. Διότι μαζί με τις μεγάλες προσωπικότητες της ελληνικής επανάστασης συμμετείχαν και πολλοί άνθρωποι οι οποίοι σήμερα μας είναι παντελώς άγνωστοι. Αυτούς τους ήρωες θέλω να αναδείξω μέσα από την ταινία».