Ειδική εκδήλωση για την ελληνική ομογένεια διοργάνωσε ο Λευκός Οίκος, με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να υποδέχεται τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο και αξιωματούχους της ελληνικής κοινότητας στις ΗΠΑ, μαζί με τους Έλληνες πρόξενους, για να τιμήσει την 25η Μαρτίου, την Ημέρα Ανεξαρτησίας των Ελλήνων.

Σε μια εκδήλωση στην οποία μίλησε και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Τζο Μπάιντεν χαιρέτισε την ομογένεια και εξήρε τις αξίες που μεταλαμπαδεύουν στην πορεία των ετών οι Έλληνες της Αμερικής.

«Ως σύμμαχοι, συνεργάτες και φίλοι, η Ελλάδα και οι ΗΠΑ έχουν δείξει στην πορεία του χρόνου ότι δεν είμαστε απλώς οι κληροδότες της Δημοκρατίας. Είμαστε οι πρωταθλητές της. Κι αυτό συμβαίνει χάρη στον χαρακτήρα που έχει η ελληνική κοινότητα, που εισήγαγε τις ιδέες της στα θεμέλια της Αμερικής», ανέφερε στην ανάρτησή του ο Τζο Μπάιντεν.

Λίγο πριν, είχε αναρτήσει μια φωτογραφία με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Ελπιδοφόρο, που αποτελεί τον ύψιστο εκπρόσωπο της ελληνικής κοινότητας στις ΗΠΑ.

«Σήμερα και κάθε μέρα, η Ανεξαρτησία των Ελλήνων είναι γιορτή για τους Αμερικάνους και τους Έλληνες φίλους τους. Μας δίνει την ευκαιρία να τιμήσουμε την Ιστορία που μας δένει και τις αξίες που μας ενώνουν. Ελευθερία. Ισότητα. Αξιοπρέπεια. Δημοκρατία», έγραψε στην έτερη ανάρτησή του ο POTUS.

Ο «Μπαϊντενόπουλος», ο Σταμάτης Κόκοτας και το χιούμορ του Τομ Χανκς

Στην εκδήλωση έδωσαν το παρών και ο Τομ Χανκς με τη Ρίτα Γουίλσον, Ελληνίδα ούσα η δεύτερη και με ελληνικό διαβατήριο ο πρώτος, με την Γουίλσον να επιδεικνύει τις φωνητικές της ικανότητες. Καθώς ανέβηκε στη σκηνή για να τιμηθεί από τον Μπάιντεν, πήρε το μικρόφωνο και τραγούδησε το Μια Παρένθεση Μόνο του Σταμάτη Κόκοτα, μεταξύ κάμποσων τραγουδιών που είπε.

Κάποια στιγμή, ο Μπάιντεν ανέβασε και τον Τομ Χανκς ζητώντας του να τοποθετηθεί και ο ηθοποιός αρκέστηκε να πει ότι «δεν είμαι Έλληνας, αλλά είχα τη σοφία να παντρευτώ μια Ελληνίδα», με το κοινό να ξεσπάει σε γέλια και χειροκροτήματα.

Εκδήλωση για την Ελλάδα και να απουσιάζει η αρχαία Ιστορία, δε θα μπορούσε να υπάρξει, με τον Τζο Μπάιντεν να έχει αναφορές σε Σωκράτη, Θέμιδα, τη θεά της Δικαιοσύνης, και στην κληρονομιά της αρχαιοελληνικής δημοκρατίας.

«Πριν από χιλιάδες χρόνια, ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Σωκράτης είπε “Γνώρισε τον εαυτό σου. Μάθε τον εαυτό σου”. Λοιπόν για να γνωρίσουμε αληθινά την Αμερική, πρέπει να γνωρίζουμε την ιστορία και τις ελπίδες μας — πρέπει να γνωρίζουμε λίγα πράγματα για την Ελλάδα για να την κατανοήσουμε πραγματικά. Η Ελλάδα είναι συνυφασμένη στα ίδια τα θεμέλια της δημοκρατίας και του έθνους μας. Το βλέπουμε σε όλη αυτή την πόλη, από τις στήλες του Καπιτωλίου έως τις φιγούρες που πλαισιώνουν το Ανώτατο Δικαστήριο, εμπνευσμένο από τη Θέμιδα την Ελληνίδα θεά του νόμου και της δικαιοσύνης. Και περισσότερο από αυτό, το νιώθουμε στην ψυχή του έθνους μας.

Οι ΗΠΑ είναι το μόνο έθνος στον κόσμο που βασίζεται σε μια ιδέα. Μια ιδέα. Κάθε άλλο έθνος στον κόσμο βασίζεται στη γεωγραφία, την εθνικότητα ή τη θρησκεία. Αλλά βασιζόμαστε σε μια ιδέα — και δεν είναι υπερβολικό να το προτείνουμε — στην ιδέα ότι όλοι έχουμε δημιουργηθεί ίσοι. Κανένα άλλο έθνος δεν βασίζεται σε μια ιδέα. Και ήταν ουσιαστικά ελληνική ιδέα από νωρίς. Πραγματικα το εννοω. Ήταν τα ελληνικά όλα αυτά τα χρόνια πριν που ενέπνευσαν τους διαμορφωτές να πιστέψουν σε αυτή τη ριζοσπαστική ιδέα και να οικοδομήσουν — να χτίσουν ένα έθνος γύρω από αυτήν».

Προς το τέλος της ομιλίας του, ο Μπάιντεν επανέφερε και το προσωνύμιο «Μπαϊντενόπουλος» που του έχουν αποδώσει οι ψηφοφόροι του στο Ντελαγουέαρ και το οποίο είχε αποκαλύψει πριν έναν χρόνο, όταν ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε βρεθεί στις ΗΠΑ.

Η αναφορά του Τζο Μπάιντεν στα Τέμπη

Η εκδήλωση για την Ελληνική Ανεξαρτησία έγινε στη σκιά της τραγωδίας των Τεμπών και ο Τζο Μπάιντεν αφιέρωσε μερικά λόγια στους 57 νεκρούς.

«Ήταν ένα τραγικό, τραγικό ατύχημα, και είναι στις προσευχές μας. Και η Τζιλ και εγώ, και ο αμερικανικός λαός, λυπηθήκαμε βαθιά από αυτή την τραγωδία. Και οι προσευχές μας συνεχίζουν να είναι με τον ελληνικό λαό, συμπεριλαμβανομένων όλων εκείνων που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα και εκείνων που αναρρώνουν από αυτά τα τραύματα. Και σήμερα το απόγευμα, τιμούμε τη βαθιά ιστορία των ενωμένων — τα έθνη μας, είμαστε — και τιμούμε τις ζωές που κόπηκαν απότομα τον περασμένο μήνα επίσης».