H ολοκλήρωση του Succession έφερε μετά το σοκ τη μελαγχολία. Για εκείνους τους φανατικούς που πήγαιναν το επεισόδιο εβδομάδα με την εβδομάδα, αυτό το κενό θα μπορούσε να περιγραφεί και ως δυσαναπλήρωτο.

Αν και η επανάληψη της παρακολούθησης γεννά κάποιες δεύτερες σκέψεις, μια νέα οπτική, εν τούτοις, δεν φτάνει τα συναισθηματικά επίπεδα της παρθενικής θέασης. Μπορεί ωστόσο να διευρύνει τους ορίζοντές των φανατικών τηλεθεατών του -η γραφή και τα διάφορα «οχήματα» που χρησιμοποιούνται στο ξεδίπλωμα της πλοκής του Succession είναι πολυεπίπεδα.

Από οικογενειακές μηχανορραφίες και παιχνίδια εξουσίας μέχρι τα σαλόνια της ελίτ και τα γραφεία συσκέψεων πανίσχυρων εταιριών -ακόμη και βασιλείων, στη λίστα που ακολουθεί θα βρείτε βιβλία -και μια σειρά, τα οποία θα κατευνάσουν το αίσθημα στέρησης σε κάθε junkie του Succession.

Η Παρακμή και η Πτώση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας – Edward Gibbon

Succession

Ο Καλιγούλας και ο Κοριαλανός, ο Ρωμύλος και ο Ρέμος, ο Νέρωνας και ο Σπόρος… Ιστορικές φιγούρες που η ζωή τους θα μπορούσε να είναι βγαλμένη από επεισόδια του Succession – συμβαίνει το αντίθετο για προφανείς λόγους. Σε πολλά επεισόδια υπάρχουν σαφείς αναφορές που κάνουν οι ίδιοι οι χαρακτήρες μεταξύ τους. Η παρακμή και η πτώση μιας αυτοκρατορίας είναι τόσο συναρπαστική όσο και η οικοδόμησή της. Το μεσοδιάστημα ενδιαφέρει μόνο εκείνους που ζούσαν στη συγκεκριμένη εποχή.

Η Θεία Κωμωδία – Δάντης Αλιγκιέρι

Succession

Όσοι έχουν διαβάσει ήδη τη Θεία Κωμωδία του Αλιγκιέρι θα έχουν εντοπίσει από τα πρώτα επεισόδια κοινά χαρακτηριστικά στο «ταξίδι» των ηρώων του Succession. Οι υπαινιγμοί, οι σκέψεις και οι άμεσες αναφορές που εξυφαίνονται στη δομή και την απόδοση του σεναρίου είναι που το κάνουν τόσο εντυπωσιακό -έστω και υποσυνείδητα. Οι αναφορές στο ταξίδι του Δάντη μέσα από την Κόλαση (στο πρώτο μέρος της «Θείας Κωμωδίας») ιδίως στη δεύτερη σεζόν γίνονται με χαρακτηριστική ευφυία.

Βασιλιάς Ληρ – Ουίλιαμ Σαίξπηρ

Succession

Είναι χιλιοειπώμενο και η μεγάλη μάζα των φανατικών του Succession που έχει ήδη μια επαφή με το Σαιξπηρικό έργο είδε αμέσως ψήγματα της ιστορίας που έγραψε ένας από τους κορυφαίους όλων των εποχών. Ο Βασιλιάς Ληρ έχει τρεις κόρες, οι δύο πρώτες κάνουν τα πάντα για να τον ευχαριστήσουν, η τρίτη είναι απολύτως ειλικρινής. Αποφασίζει να τιμωρήσει την τρίτη κόρη αποκλείοντάς την από τη διαθήκη του. Έτσι, οι δύο κόρες του μοιράζονται το διχοτομημένο βασίλειο.

Δεν γράφω παραπάνω, δείτε εδώ ένα πολύ ωραίο βίντεο με αντιστοιχίες -αφού διαβάσετε πρώτα το έργο.

Άμλετ – Ουίλιαμ Σαίξπηρ

Succession

Η έκπληξη -για κάποιους. Όταν όλοι μιλούν για τη φανερή αντιστοίχιση του Logan Roy με τον Βασιλιά Ληρ, υπάρχει ο Άμλετ που περιμένει υπομονετικά να διαβαστεί και πάλι το δράμα του.

Οι περισσότεροι χαρακτήρες -δεν γράφω «όλοι» για να μην χαρακτηριστώ υπερβολικός, ρέπουν προς τη διαφθορά. Ίσως εκεί να βρείτε τον Tom και τον Greg, στα πρόσωπα των Rosencrantz και Guildenstern. Μόνο που δεν έχει αντιστοιχία η επική ατάκα, «You can’t make Tomelette without breaking some Greggs».


https://youtu.be/ezAlySFluEk

The King of Content – Keach Hagey

Succession

Ένα από τα βιβλία που ενέπνευσαν τον Jesse Armstrong στη συγγραφή του Succession. Η βιογραφία του Sumner Redstone είναι ένα σαγηνευτικό πορτρέτο ενός boss των media που ήταν στην πραγματικότητα αρκετά αμφίθυμος.

Ο Redstone αναγνώρισε τη δύναμη, τον πλούτο και την επιρροή που μπορούσαν να συγκεντρώσει τα μέσα ενημέρωσης σε ένα άτομο και, έτσι, συγκέντρωσε όσα περισσότερα μπορούσε για έξι δεκαετίες.

Αυτή η βιογραφία έχει τα πάντα: Σεξ, προδοσία, κακομεταχείριση ηλικιωμένων. Αλλά και μια πολύ ιδιαίτερη σχέση ανάμεσα σε πατέρα και κόρη -ακριβώς όπως του Logan και της Pinky.

The Loudest Voice in the Room – Gabriel Sherman

Succession

Ήταν ξεκάθαρο πως η πηγή έμπνευσης του τοξικού τηλεοπτικού σταθμού των Roy, ΑΤΝ, δεν είναι κάποιο αποκύημα φαντασίας του Armostrong, αλλά ένα κανάλι που προκαλεί πολύ έντονα συναισθήματα στους τηλεθεατές: Το Fox.

Ο δημοσιογράφος Gabriel Sherman έγραψε ένα βιβλίο για τη δημιουργία του καναλιού του Murdoch, μέσα από τα μάτια του εμπνευστή του, Rodger Ailes.H ιστορία του επικεφαλής του καναλιού που στήριξε τον Trump και ανέδειξε οτιδήποτε έμοιαζε κόντρα στην πρόοδο, είναι εξωφρενική, βουτηγμένη στη διαφθορά και το σεξ με ανταλλάγματα.

Εναλλακτικά του βιβλίου, μπορείτε να παρακολουθήσετε την προσαρμοσμένη, ομότιτλη, μίνι σειρά των 6 επεισοδιών, με πρωταγωνιστή έναν αφοπλιστικά ανατριχιαστικό Russel Crowe.

Ο Κίτρινος Φάκελος – Μ. Καραγάτσης

Succession

Έπρεπε να συμπεριλάβουμε έστω ένα βιβλίο Έλληνα συγγραφέα. Επιλέξαμε τον Κίτρινο Φακέλο γιατί πραγματεύεται με μαεστρία τις οικογενειακές σχέσεις, τη δύναμη που απορρέει από τον πλούτο και το κυνήγι του. Ο εθισμένος στη μορφίνη νομπελίστας και επιχειρηματίας, Κωστής Ρούσσης, η femme fatale Μαρία Πετροπούλου και ο κυνικός δολοπλόκος Μάνος Τασάκος, συνθέτουν ένα πόστερ της εποχής (1955) και της κοινωνίας.