Αποκαλύψεις σχετικά με την ασφάλεια του τραγικού υποβρυχίου Titan της Ocean Gate, μέσα στο οποίο έχασαν ακαριαία τη ζωή τους οι 5 επιβαίνοντες, έρχονται στο φως της δημοσιότητας. Συγκεκριμένα, οι προειδοποιήσεις για την ασφάλεια του «Τιτάνα» απορρίφθηκαν επανειλημμένα από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας, δείχνουν email που έχει στη διάθεσή του το BBC.

Όπως μεταδίδει το BBC, ο Rob McCallum είπε στον Διευθύνοντα Σύμβουλο της OceanGate, Stockton Rush, ότι πιθανώς έθετε σε κίνδυνο τους πελάτες του και τον προέτρεψε να σταματήσει να χρησιμοποιεί το υποβρύχιο Titan, μέχρι να ελεγχθεί από ανεξάρτητο οργανισμό.

Από το 2018 οι προειδοποιήσεις για την ασφάλεια

Ωστόσο ο κ. Rush, απέρριψε τις προειδοποιήσεις του κορυφαίου ειδικού στην εξερεύνηση των βαθέων υδάτων απαντώντας ότι «παράγοντες της βιομηχανίας προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν ένα επιχείρημα ασφάλειας για να σταματήσουν την καινοτομία».

Η ανταλλαγή email έληξε αφού οι δικηγόροι του OceanGate απείλησαν να κινηθούν νομικά, δήλωσε στο BBC ο κ. McCallum.

«Πιστεύω ότι βάζετε δυνητικά τον εαυτό σας και τους πελάτες σας σε μια επικίνδυνη δυναμική», έγραψε σε email στον CEO της OceanGate τον Μάρτιο του 2018.

«Θεωρώ τις προειδοποιήσεις προσωπική προσβολή»

Στα μηνύματα, ο κ. Rush εξέφραζε την απογοήτευσή του για την κριτική για τα μέτρα ασφαλείας του Titan, γράφοντας σε ένα email: «Έχουμε ακούσει πολύ συχνά αβάσιμες προειδοποιήσεις, ότι κάποιος μπορεί να χάσει τη ζωή του. Το θεωρώ σοβαρή προσωπική προσβολή».

Ο κ. McCallum μιλώντας στο BBC είπε ότι προέτρεψε επανειλημμένα την εταιρεία να αναζητήσει πιστοποίηση για το υποβρύχιο πριν το χρησιμοποιήσει για εμπορικές περιηγήσεις. Το σκάφος δεν ήταν ποτέ πιστοποιημένο.

«Μέχρι να πιστοποιηθεί, να δοκιμαστεί, δεν θα πρέπει να χρησιμοποιείται για εμπορικές εργασίες βαθιάς κατάδυσης», έγραψε σε ένα email.

«Σας παρακαλώ να δείξετε προσοχή στις θαλάσσιες δοκιμές σας και να είστε πολύ συντηρητικοί», πρόσθεσε. «Όσο κι αν εκτιμώ την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, δυνητικά θέτετε σε κίνδυνο έναν ολόκληρο κλάδο».