Μια απίθανη απόπειρα ληστείας στο αεροδρόμιο του Σαντιάγκο, πρωτεύουσας της Χιλής, απετράπη μετά από μπαράζ πυροβολισμών. Δύο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν από το πιστολίδι, που έγινε στο χώρο του αεροδρομίου γύρω από ένα φορτηγάκι ιδιωτικής εταιρίας ασφάλειας, το οποίο μετέφερε πάνω από 32,5 εκατομμύρια δολάρια.

Ο Εντουάρντο Μπαέσα, τοπικός εισαγγελέας που ανέλαβε την έρευνα, ανακοίνωσε ότι τα χρήματα μεταφέρθηκαν στη χώρα από ένα αεροσκάφος της εταιρείας LatAm και φορτώθηκαν στο φορτηγάκι της ιδιωτικής εταιρείας ασφάλειας Brinks, προκειμένου να μεταφερθούν σε τράπεζα. Εκείνη τη στιγμή μεγάλος αριθμός ενόπλων ληστών (προσδιορίζονται σε δέκα, αλλά οι πληροφορίες είναι συγκεχυμένες και μπορεί να είναι αρκετοί περισσότεροι) έκαναν επίθεση με πυροβόλα όπλα στο φορτηγάκι και προσπάθησαν να ακινητοποιήσουν τους φύλακες. Το ίδιο είχαν κάνει μ’ έναν φρουρό ασφαλείας, προκειμένου να μπουν στο χώρο του αεροδρομίου.

Ανταλλαγή πυρών για δέκα λεπτά

Ο οδηγός του θωρακισμένου φορτηγού ειδοποίησε μέσω ασυρμάτου τις αστυνομικές αρχές, που έφτασαν μέσα σε τρία λεπτά στο σημείο. Το πιστολίδι κράτησε πάνω από δέκα λεπτά, με συνέπεια να χάσουν τη ζωή τους ένας υπάλληλος της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Αεροπορίας και ένας από τους επίδοξους ληστές.

Όταν οι ληστές κατάλαβαν ότι δεν μπορούσαν να βάλουν χέρι στα χρήματα και συνεχώς πλήθαιναν οι αστυνομικές δυνάμεις, αποφάσισαν να φύγουν. Το έκαναν με ένα από τα τρία φορτηγάκια, με τα οποία είχαν φτάσει στο αεροδρόμιο. Τα άλλα τα πυρπόλησαν, έτσι ώστε να αφήσουν τα λιγότερα δυνατά ίχνη. Παρά το ανθρωποκυνηγητό που επακολούθησε, το φορτηγάκι κατάφερε να χαθεί στους δρόμους του Σαντιάγκο.

Οι ληστείες χρηματαποστολών από αεροδρόμιο είναι κάτι σπάνιο στην Ευρώπη, αλλά ειδικά στη Χιλή δεν είναι τόσο ασυνήθιστο. Το 2017 ένοπλοι είχαν αρπάξει με τον ίδιο τρόπο περισσότερα από 18 εκατομμύρια δολάρια. Το 2020 σε μια άλλη ληστεία είχαν κάνει φτερά 15 εκατομμύρια δολάρια. Τότε, βέβαια, οι ληστές περίμεναν το φορτηγάκι της χρηματαποστολής να απομακρυνθεί από το αεροδρόμιο και είχαν στήσει ενέδρα λίγα χιλιόμετρα μακρύτερα.