Μια τεράστια συλλογή από έργα τέχνης, έπιπλα, ασήμι, κεραμικά και κοσμήματα που βρισκόταν εδώ και καιρό στην ιδιωτική συλλογή της τραπεζικής δυναστείας των Ρότσιλντ πουλήθηκε για περισσότερα από 62,6 εκατομμύρια δολάρια σε πολλές δημοπρασίες στον οίκο Christie’s στη Νέα Υόρκη.

Η δημοπρασία

Οι εκπτώσεις, που ολοκληρώθηκαν την Τρίτη, σηματοδότησε την πρώτη αποκλειστική δημοπρασία στη Βόρεια Αμερική έργων από το γαλλικό υποκατάστημα της μακροχρόνιας τραπεζικής οικογένειας. Οι περισσότερες από τις παρτίδες αποκτήθηκαν τον 19ο αιώνα από τον βαρόνο James Mayer de Rothschild, τη σύζυγό του Betty και τον γιο τους Alphonse, και από τότε παραμένουν στη συλλογή των απογόνων τους.

Η συλλογή περιελάμβανε έργα που απέκτησε η οικογένεια, ιδιαίτερα έργο των Old Masters, με επικεφαλής τον πίνακα του Gerrit Dou «Μια νεαρή γυναίκα που κρατά έναν λαγό με ένα αγόρι σε ένα παράθυρο», που χρονολογείται από τον 17ο αιώνα και πωλήθηκε για πάνω από 7 εκατομμύρια δολάρια.

Μεταξύ των παλαιότερων αντικειμένων που πωλούνται είναι ένα πορτρέτο του Ρωμαίου αυτοκράτορα Κλαύδιου του πρώτου αιώνα μ.Χ. του Ρωμαίου Σαρδόνυξ, το οποίο έφτασε τα 116.000 δολάρια. Συμπτωματικά, το καμέο βγήκε για τελευταία φορά σε δημοπρασία στον οίκο Christie’s το 1899, όταν πουλήθηκε για 3.750 £ (περίπου 395.000 £ ή 496.000 δολάρια, σε σημερινά χρήματα), λίγο πριν πιστεύεται ότι μπήκε στη συλλογή Rothschild.

«Αυτά είναι πράγματα που κρατήθηκαν μακριά από τα τέλη του 19ου αιώνα. Και αν δεν ήξερες αυτόν τον συγκεκριμένο κλάδο της οικογένειας, δεν θα τους είχες δει», είπε ο Jonathan Rendell, αντιπρόεδρος του Christie’s Americas, σε μια τηλεφωνική συνέντευξη πριν από τις πωλήσεις. «Δεν είναι το είδος του πράγματος με το οποίο συνήθως παίζουμε στη Νέα Υόρκη. Είναι πιο πιθανό να δείτε μια τέτοια πώληση στην Ευρώπη».

Οι αποστολείς, μέλη του γαλλικού κλάδου της οικογένειας Ρότσιλντ που κατάγονταν από τον James Mayer de Rothschild, ήθελαν συγκεκριμένα να πραγματοποιήσουν την πώληση στη Νέα Υόρκη, σύμφωνα με τον Christie’s. Αυτός ο συγκεκριμένος κλάδος της οικογένειας έζησε στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του Β ‘Παγκοσμίου Πολέμου, είπε ο Rendell, ενώ πρόσθεσε ότι αναμένει ότι η συλλογή “θα τα πήγαινε απίστευτα οπουδήποτε”.

Η πώληση περιλάμβανε επίσης έπιπλα, κεραμικά (όπως σημαντική ιταλική maiolica της Αναγέννησης), ασήμι, ταπετσαρίες και κοσμήματα που απεικονίζουν το ξεχωριστό γούστο των Ρότσιλντ , το οποίο ο Rendell περιέγραψε ως «έναν εξαιρετικό συνδυασμό πολυτελείας και οικιακής συμπεριφοράς». «Είναι κάτι για το οποίο, πριν από 100 χρόνια, πριν από 150 χρόνια, η αγορά θα είχε τρελαθεί. Δεν διαθέτουμε πλέον μεγάλο μέρος αυτού του τύπου υλικού που διατίθεται προς πώληση», είπε ο Rendell.

Οι δημοπρασίες πραγματοποιήθηκαν σε αρκετές ημέρες, με μια βραδινή πώληση στις 11 Οκτωβρίου, ακολουθούμενη από διήμερες εκπτώσεις και μια ταυτόχρονη ζωντανή δημοπρασία στην οποία ορισμένες παρτίδες ξεκίνησαν σε τιμές έως και 100 $, σύμφωνα με τον οίκο Christie’s. Όσο για το γιατί η οικογένεια επέλεξε να πουλήσει τη συλλογή τώρα, ο Rendell πιστεύει ότι μπορεί να ήταν ένας «εξορθολογισμός» και μια «αλλαγή γενεών» στη στάση. «Δεν ζουν όλοι σαν Ρότσιλντ του 19ου αιώνα, ακόμη και οι Ρότσιλντ», είπε.

Πηγή: CNN