Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η επίσκεψη του Ριτζέπ Ταγίπ Ερντογάν στο Βερολίνο με τον Γερμανό Καγκελάριο Όλαφ Σολτς. Η πρόσκληση για αυτή τη συνάντηση είχε δοθεί στον Τούρκο πρόεδρο από την περίοδο της επανεκλογής του, τον περασμένο Μάιο. Τώρα η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί κάτω από τη σκιά του πολέμου στο Ισραήλ.

Ο Ερντογάν αναμένεται να συναντηθεί και και με τον πρόεδρο της Γερμανίας, Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγιερ την ώρα που η αστυνομία έχει λάβει δρακόντεια μέτρα ασφαλείας αποκλείοντας τον χώρο γύρω από το ξενοδοχείο Adlon, όπου ο Ερντογάν θα καταλύσει με την αντιπροσωπεία του.

Η Τουρκία αποτελεί διαχρονικά τον δύσκολο αλλά και αναγκαίο σύμμαχο της Γερμανίας, τόσο για τους περίπου 3 εκατομμύρια Τούρκους που φιλοξενεί η Γερμανία, όσο και το γεγονός ότι σε επίπεδο ΝΑΤΟ, η Τουρκία ελέγχει τις μεταναστευτικές ροές προς την Ευρώπη.

Δυσκολίες λόγω Μεσανατολικού

Δυσκολίες στην επίσκεψη αυτή παρατηρούνται και με τις δηλώσεις Ερντογάν σχετικά με τον πόλεμο στο Ισραήλ, καθώς αποκάλεσε το Ισραήλ κράτος – τρομοκράτη , που σκοπεύει να καταστρέψει τον παλαιστινιακό θύλακο μαζί με όλους τους κατοίκους του, ενώ χαρακτήρισε «μαχητές αντίστασης», που προσπαθούν να προστατέψουν τα εδάφη τους και το λαό τους, τους ενόπλους της Χαμάς – την οποία ΕΕ, ΗΠΑ και Ισραήλ θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση.

Αν και στη Γερμανία οι τοποθετήσεις αυτές έχουν ξεσηκώσει κύμα αντιδράσεων, ερωτηθείς προ ημερών για τις δηλώσεις του Ερντογάν ο καγκελάριος Σολτς δεν τον κατονόμασε μεν, αλλά σημείωσε ότι «είναι παράλογες οι αιτιάσεις που γίνονται κατά του Ισραήλ». Την Τετάρτη ο Σολτς είπε από το βήμα της Μπούντεσταγκ ότι οι συνομιλίες του με τον Ερντογάν θα περιλαμβάνουν μια κουβέντα για «διιστάμενες απόψεις αναφορικά με το θέμα αυτό. Είναι σημαντικό να υπάρξει σαφήνεια και να καταστήσουμε σαφή τη θέση μας».

Επίσης και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Χεμπεστράιτ, o οποίος δεν απέκρυψε τις δυσκολίες της επίσκεψης, σημειώνοντας ότι υπάρχει ανταλλαγή απόψεων, αλλά οι θέσεις είναι πολύ διαφορετικές. «Δεν μπορούμε να έχουμε αυταπάτες» παραδέχθηκε.

Μπλόκο από Σολτς για την αγορά των Eurofighter στον Ερντογάν

Το θέμα που επίσης πρόκειται να πέσει στο τραπέζι στην σημερινή συνάντηση, εκτός του μεταναστευτικού, είναι το αίτημα της Άγκυρας να άρει το Βερολίνο το μπλόκο στην αγορά από την Τουρκία μαχητικών Eurofighter Typhoon, τα οποία η Γερμανία παράγει σε κοινοπροαξία με άλλες τρεις χώρες, όπως ανέφερε το Bloomberg επικαλούμενο Τούρκους αξιωματούχους που έχουν γνώση του θέματος.

Ο Ερντογάν «καίγεται» να εκσυγχρονίσει τη γηρασμένη Πολεμική Αεροπορία της χώρας του μετά την απόκτηση των μαχητικών Rafale από την Ελλάδα, ανέφεραν οι Τούρκοι αξιωματούχοι, ενώ σύμφωνα με το δημοσίευμα του Bloomberg ο πρόεδρος της Τουρκίας αναμένεται να ζητήσει τουλάχιστον 20 Eurofighter Typhoon με οψιόν αγοράς άλλων τόσων. Ωστόσο, ο Σολτς δεν αναμένεται να συναινέσει στο αίτημα αυτό, ανέφεραν Γερμανοί αξιωματούχοι στο πρακτορείο, επικαλούμενοι τις διπλωματικές εντάσεις μεταξύ εταίρων του ΝΑΤΟ και της Τουρκίας για την αγορά των S-400 από τη Ρωσία, τις επιχειρήσεις της κατά των κουρδικών πολιτοφυλακών στη Συρία – συμμάχων των ΗΠΑ στον πόλεμο κατά του ISIS – και την καθυστέρηση της επικύρωσης της ένταξης της Σουηδίας στη Συμμαχία από την Άγκυρα.