Περίπου τρεις ώρες μετά τις αδιέξοδες συζητήσεις μεταξύ των ηγετών της ΕΕ για την ένταξη της Ουκρανίας, προτάθηκε στον Ούγγρο πρωθυπουργό Βίκτορ Όρμπαν, να πάρει έναν καφέ και να εξέλθει της αιθούσης.

Εάν ο Όρμπαν δεν ήταν πραγματικά διατεθειμένος να συμφωνήσει στην έναρξη των συνομιλιών διεύρυνσης με το Κίεβο, πρότεινε ο καγκελάριος Όλαφ Σολτς, θα έπρεπε να σκεφτεί να φύγει από την αίθουσα για λίγο. Παρόλο που που του απευθύνθηκε σύσταση μπροστά στους ομολόγους του, την ώρα που συγκεντρώθηκαν γύρω από το κυκλικό τραπέζι των διαπραγματεύσεων στη σύνοδο κορυφής των ηγετών της Πέμπτης, ο Όρμπαν έδειξε αρνητικός σε οποιαδήποτε προσπάθεια συνεννόησης.

Θα μπορούσαν έτσι, οι 26 ηγέτες της ΕΕ που παρέμειναν να εγκρίνουν τις προσπάθειες ένταξης της Ουκρανίας με την απαιτούμενη ομοφωνία — η οποία σύμφωνα με τους κανόνες της ΕΕ εκπληρώνεται επίσης εάν απουσιάζει ένας ηγέτης — ενώ ο Όρμπαν θα μπορούσε ακόμα να πει ότι δεν ψήφισε υπέρ.

Αφού οι δύο άνδρες μίλησαν ο Όρμπαν αποχώρησε από την αίθουσα τελικά, ανοίγοντας το δρόμο για την ιστορική απόφαση της ΕΕ να ξεκινήσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία μετά από ημέρες αβεβαιότητας, δεδομένης της έντονης αντίθεσης του.

Η ιδέα ότι ένας ηγέτης της ΕΕ έπρεπε να φύγει από την αίθουσα για να αποφασίσουν ι υπόλοιποι ομόφωνα, είναι εξαιρετικά ασυνήθιστη.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος, ο Όρμπαν προσπάθησε να παράσχει εύλογα επιχειρήματα για τον ισχυρισμό του ότι η Ουκρανία υπέφερε από ελλείμματα κράτους δικαίου που την άφησαν ανέτοιμη για ένταξη, σύμφωνα με πηγές.

Υπονόμευση του ισχυρισμού του, ότι η Επιτροπή είχε κάνει λάθος κατά την αξιολόγηση της προόδου των μεταρρυθμίσεων της Ουκρανίας, ήταν το γεγονός ότι ο αρμόδιος επίτροπος για τη διεύρυνση, Olivér Várhelyi, ήταν ένας στενός πολιτικός σύμμαχος από την Ουγγαρία που επέλεξε Όρμπαν.

Αφού οι ηγέτες της ΕΕ ανακοίνωσαν την απόφαση να ξεκινήσουν τις ενταξιακές συνομιλίες, ο Όρμπαν σημείωσε με ανάρτηση στο Facebook:

«Η Ουγγαρία δεν θέλει να είναι μέρος αυτής της κακής απόφασης!».