Η Φινλανδία εντάχθηκε και επίσημα στο ΝΑΤΟ, την Τρίτη (04/04), σε μια στρατηγική ήττα για τον Πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος έχει θέσει ως στόχο της ηγεσίας του την παρεμπόδιση της επέκτασης της στρατιωτικής συμμαχίας.

«Μπορούμε τώρα να δηλώσουμε ότι η Φινλανδία είναι το 31ο μέλος του Βορειοατλαντικού Συμφώνου», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, στην έδρα της Συμμαχίας μετά την παραλαβή των απαιτούμενων εγγράφων για την είσοδο της Φινλανδίας. Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είναι ο θεματοφύλακας της συνθήκης του ΝΑΤΟ, σύμφωνα με τους «New York Times».

Η σημαία της Φινλανδίας υψώθηκε στην έδρα του ΝΑΤΟ σε μια βαθιά συμβολική στιγμή που σηματοδοτεί την επίσημη υποδοχή του βορειοευρωπαϊκού έθνους στον οργανισμό, στο πλαίσιο των μεταβαλλόμενων υπολογισμών ισχύος καθώς η Δύση ενισχύει τις συμμαχίες της ως απάντηση στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ο Πρόεδρος της Φινλανδίας, Σάουλι Νιινίστο, συμμετείχε στην τελετή, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά την 74η επέτειο του ΝΑΤΟ.

Με την ένταξη της Φινλανδίας να ξεμπλοκάρεται χάρη στο «πράσινο φως» της Τουρκίας, την περασμένη εβδομάδα, τα σύνορα του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία διπλασιάζονται και η Συμμαχία έχει αποκτήσει πρόσβαση σε έναν ισχυρό στρατό με μακρά ιστορία στην αντιμετώπιση του μεγαλύτερου γείτονά της.

Η τελετή πραγματοποιήθηκε καθώς οι υπουργοί Εξωτερικών της Συμμαχίας συγκεντρώνονται στις Βρυξέλλες για διήμερη συνάντηση. Ο υπουργός Εξωτερικών της Φινλανδίας, Πέκα Χάαβιστο, θα παραστεί στη συνάντηση – την πρώτη της Φινλανδίας ως πλήρες μέλος – αν και πολλές λεπτομέρειες σχετικά με το πώς η χώρα του, η οποία μοιράζεται σύνορα περίπου 1.335 χιλιομέτρων με τη Ρωσία, θα ενταχθεί στη Συμμαχία δεν έχουν ακόμα καθοριστεί.

Η νέα φινλανδική κυβέρνηση, η οποία δεν έχει συγκροτηθεί ακόμα μετά τις εκλογές της περασμένης Κυριακής (02/04), θα πρέπει να αποφασίσει εάν η Φινλανδία θα δεχθεί ξένα στρατεύματα στο έδαφός της, για παράδειγμα, ή ακόμα και πυρηνικά όπλα που ανήκουν σε συμμάχους.

Ο Σαούλι Νινίστο έκρινε γρήγορα μετά την πλήρους κλίμακας εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ότι η καλύτερη προστασία της Φινλανδίας ήταν να εγκαταλείψει τη στρατιωτική της ουδετερότητα και να υποβάλει αίτηση για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η κρίση του είχε επιρροή και στη Σουηδία, η οποία έχει επίσης υποβάλει αίτηση ένταξης.

«Ναι» στη Φινλανδία, σε αναμονή η Σουηδία

Οι Σουηδοί επρόκειτο να ενταχθούν «χέρι-χέρι» με τη Φινλανδία, αλλά αυτό δεν έγινε, καθώς η Τουρκία εξακολουθεί να αντιτίθεται στην ένταξη της Σουηδίας. Επίσης, και η Ουγγαρία καθυστερεί την επικύρωση.

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος θα διεκδικήσει την επανεκλογή του στις 14 Μαΐου, συνεχίζει να εκφράζει τη δυσαρέσκειά του για τις δεσμεύσεις της Σουηδίας σχετικά με την καταπολέμηση της τρομοκρατίας – ιδίως εκείνων που ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θεωρεί τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων Κούρδων και άλλων που πιστεύει ότι υποστήριξαν την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του.

Photo credits: Shutterstock