Πυρ ομαδόν δέχεται από τον Τύπο της Φινλανδίας ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Μίκα Λίντιλα. Σύμφωνα με δημοσιεύματα, που πληθαίνουν τις τελευταίες ημέρες και εμφανίζονται μέχρι και σε έντυπα που στηρίζουν την κυβέρνηση, ο Λίντιλα προσβάλλει την εικόνα της χώρας με το να καταναλώνει υπερβολικές ποσότητες αλκοόλ σε δημόσιες εμφανίσεις και οι κάμερες να τον καταγράφουν εμφανώς μεθυσμένο!

Οι εφημερίδες αναφέρουν μια σειρά από περιστατικά που έχουν να κάνουν με την δημόσια εικόνα του υπουργού. Τον περασμένο Δεκέμβριο, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του κοινοβουλίου κι ενώ δεχόταν ερωτήσεις από βουλευτές της αντιπολίτευσης, σύμφωνα με μαρτυρίες φέρεται να μην μπορούσε καν να αρθρώσει δύο συνεχόμενες φράσεις. Ακόμα και σ’ ένα γκαλά που φιλοξένησε ο βασιλιάς της Σουηδίας τον Μάιο του 2021 φωτογραφίες τον δείχνουν να κρατάει ένα ποτήρι με κονιάκ. Οι συνδαιτημόνες του εκεί αναφέρουν ότι ήταν διαχυτικός περισσότερο απ’ όσο έπρεπε, κυρίως λόγω της υπερβολικής κατανάλωσης αλκοόλ.

Ψάχνει τον κατάλογο των κρασιών

Υπάρχουν και μαρτυρίες δημοσιογράφων που συνοδεύουν τον Λίντιλα σε ταξίδια του στο εξωτερικό και καλύπτουν καθημερινά τις δραστηριότητες του υπουργείου. Πολλοί απ’ αυτούς ανέφεραν ότι το πρώτο πράγμα που κάνει όταν βρεθεί σ’ ένα ξενοδοχείο είναι να κατευθυνθεί στο μπαρ «για ένα ποτό» και ζητάει τον ακριβή κατάλογο των κρασιών, πολλά από τα οποία καταλήγουν στο δωμάτιό του.

Ο υπουργός δεν αρνήθηκε ότι καταναλώνει αλκοόλ σε ιδιωτικές του στιγμές. Αυτό που αρνείται είναι ότι το κρασί και το κονιάκ, τα αγαπημένα του ποτά, επηρεάζουν την δραστηριότητά του. Ούτως ή άλλως είναι ενεργό μέλος του κοινοβουλίου από το 1999 και υπουργός τα τελευταία έξι χρόνια. Το επικαλέστηκε αυτό λέγοντας ότι αν το αλκοόλ έπαιζε τέτοιο ρόλο στη ζωή του, όπως τον κατηγορούν, δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει στα καθήκοντά του για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σε λιγότερο από έναν μήνα (2 Απριλίου) διεξάγονται βουλευτικές εκλογές στη Φινλανδία. Ο Λίντιλα θα είναι εκ νέου υποψήφιος, μάλιστα με βάσιμες ελπίδες να ανανεώσει τη θητεία του στο υπουργείο. To Κεντρώο Κόμμα, του οποίου ιδρυτής ήταν ο πατέρας του, συμμετείχε στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό την πρωθυπουργό Σάνα Μάριν και όλα δείχνουν ότι κινείται προς την ίδια κατεύθυνση.