Η 37χρονη απερχόμενη πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μαρίν, και ο επί τρία χρόνια σύζυγός της, Mάρκους Ραϊκόνεν, κοινοποίησαν στο Instagram ότι έχουν υποβάλει από κοινού αίτηση διαζυγίου.

Το πρώην ζευγάρι παντρεύτηκε τον Αύγουστο του 2020, όταν η Φινλανδία αντιμετώπιζε την πανδημία του κορωνοϊού. «Έχουμε ζήσει τα νιάτα μας μαζί, ενηλικιωθήκαμε μαζί και γίναμε γονείς για την αγαπημένη μας κόρη», έγραψε τότε η Μαρίν στο Instagram.

«Είμαστε ευγνώμονες για τα 19 χρόνια που περάσαμε μαζί και για την αγαπημένη μας κόρη. Είμαστε ακόμη οι καλύτεροι φίλοι, κοντά ο ένας στον άλλον και στους αγαπημένους μας γονείς. Θα αφιερώνουμε ακόμη χρόνο ο ένας στον άλλον.

Ελπίζουμε ότι θα σεβαστείτε την ιδιωτικότητά μας. Δεν θα προβούμε σε περαιτέρω σχόλια», ανέφεραν στην ανάρτησή τους και πλέον το «μυστήριο» αφορά την αιτία του διαζυγίου και αν αυτή είναι το περιβόητο «Partygate».

Η Μαρίν, η οποία ήταν η νεότερη πρωθυπουργός στον κόσμο όταν εξελέγη στα 34 της το 2019 , αναγκάστηκε να υπερασπιστεί την εργασιακή της ηθική τον περασμένο Αύγουστο, όταν διέρρευσαν βίντεο από το πάρτι που την έδειχναν να χορεύει αγκαλιά με έναν άγνωστο άνδρα.

Το βίντεο, που κυκλοφόρησε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έδειχνε την 37χρονη Φινλανδή πολιτικό στο νυχτερινό κέντρο «Klubi» γύρω στις 4 το πρωί της 7ης Αυγούστου να έχει τα χέρια της γύρω από τη μέση του τραγουδιστή Olavi Uusivirta, σύμφωνα με τα φινλανδικά ΜΜΕ.

Η Σάνα Μαρίν έφτασε σε σημείο να κάνει μέχρι και τεστ ναρκωτικών «για να ξεκαθαρίσει τυχόν αμφιβολίες», καθώς κάποια σχόλια που ακούστηκαν στο βίντεο αναφέρονταν σε ναρκωτικά. Το τεστ βγήκε αρνητικό.

«Έχω κι εγώ ανάγκη από χαρά, διασκέδαση, φως μέσα στους σκοτεινούς καιρούς που ζούμε. Έστω κι αν αυτό περιλαμβάνει φωτογραφίες ή βίντεο τα οποία προσωπικά δεν ήθελα ούτε εγώ να δω, αλλά ούτε κι εσείς. Είμαι ένα ανθρώπινο ον.

Προσβλέπω επίσης μερικές φορές στη χαρά, στο φως και στην ευχαρίστηση, εν μέσω αυτών των σκοτεινών νεφών» είχε δηλώσει λίγες ημέρες μετά, με τρεμάμενη φωνή και δάκρυα στα μάτια, στη διάρκεια μιας εκδήλωσης που είχε διοργανώσει το κόμμα της, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP), στην πόλη Λάχτι της νότιας Φινλανδίας.

Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα της Μαρίν ηττήθηκε στις βουλευτικές εκλογές τον περασμένο μήνα καθώς βρέθηκε στην τρίτη θέση, πίσω από το κεντροδεξιό Κόμμα Εθνικού Συνασπισμού και το εθνικιστικό Κόμμα των Φινλανδών.

Αναμένεται να παραιτηθεί από αρχηγός του SDP στο συνέδριο του κόμματος το Φθινόπωρο του 2023, αλλά θα παραμείνει μέλος του κοινοβουλίου, ενώ θα συνεχίσει να υπηρετεί ως πρωθυπουργός σε υπηρεσιακή βάση μέχρι το σχηματισμό και το διορισμό της νέας κυβέρνησης.