«Onkalo» είναι μια φινλανδική λέξη που σημαίνει σπηλιά ή κοιλότητα. Υπονοεί κάτι μεγάλο και βαθύ: δεν ξέρεις πού τελειώνει ένα onkalo ή αν τελειώνει καθόλου.

Είναι το κατάλληλο όνομα για έναν τεράστιο «τάφο» που κατασκευάστηκε στη Φινλανδία τα τελευταία 20 χρόνια. Το Onkalo, το οποίο βρίσκεται 450 μέτρα (1.500 πόδια) βαθιά μέσα στο βράχο του νησιού Olkiluoto στα νοτιοδυτικά της χώρας, είναι η πρώτη μόνιμη τοποθεσία αποθήκευσης αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου στον κόσμο.

Ο ήπια ελικοειδής δρόμος προς το Olkiluoto είναι γεμάτος πεύκα που απλώνονται ψηλά μέχρι τον ουρανό. Η φύση έχει ξαναζωντανέψει εδώ έπειτα από πέντε μήνες χειμώνα. Το έδαφος καλύπτεται από ένα χαλί με μικρά κίτρινα λουλούδια και ο αέρας γεμίζει με ωδές πουλιών. Είναι ένα πολύ όμορφο σκηνικό για μεγάλη βιομηχανική τοποθεσία.

Το Olkiluoto φιλοξενεί τρεις πυρηνικούς αντιδραστήρες, οι οποίοι βρίσκονται δίπλα δίπλα στην παραλία. Ο τρίτος εκτοξεύτηκε μόλις φέτος, και έγινε ο πρώτος νέος αντιδραστήρας που παρέχει ενέργεια στη Δυτική Ευρώπη εδώ και 15 χρόνια. Αυτοί οι αντιδραστήρες, μαζί με δύο άλλους στη Loviisa στη νότια ακτή, παράγουν το 33% της ηλεκτρικής ενέργειας της Φινλανδίας.

Το Onkalo κόστισε 1 δισ. ευρώ (860 εκατ. £/1,07 δισ. $) για την κατασκευή και αναμένεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του σε περίπου δύο χρόνια.

Η άφιξή του χαιρετίστηκε ως μία κίνηση αλλαγής του «παιχνιδιού» από πολλούς, συμπεριλαμβανομένου του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας (IAEA). «Όλοι γνώριζαν την ιδέα μιας γεωλογικής αποθήκης για ραδιενεργά πυρηνικά απόβλητα υψηλού επιπέδου, αλλά η Φινλανδία το έκανε», σχολίασε ο Ραφαέλ Μαριάνο Γκρόσι, γενικός διευθυντής του ΔΟΑΕ, σε μια επίσκεψη στην τοποθεσία το 2020.

Άλλες χώρες, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ, η Σουηδία, η Γαλλία και ο Καναδάς εξετάζουν ήδη μια παρόμοια λύση, λέει ο Gareth Law, καθηγητής ραδιοχημείας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι, ο οποίος δεν συμμετέχει στο φινλανδικό έργο. «Η Φινλανδία είναι τουλάχιστον μια δεκαετία μπροστά απ’ όλους».

Το Onkalo έχει σχεδιαστεί για να αποθηκεύει πυρηνικά απόβλητα υψηλού επιπέδου που μπορούν να παραμείνουν ραδιενεργά για μεγάλο χρονικό διαστημα, κάτι που είναι δύσκολο να κατανοήσουν οι άνθρωποι. Αλλά έχει ήδη πυροδοτήσει συζητήσεις για το αν κάτι μπορεί να πάει στραβά. Έχει βρει λοιπόν η Φινλανδία την απάντηση στα πυρηνικά απόβλητα –υπάρχει όμως εγγύηση ότι θα παραμείνει ασφαλής στο βαθύ μέλλον;

Η πυρηνική ενέργεια παρέχει σήμερα περίπου το 10% της παγκόσμιας ηλεκτρικής ενέργειας. Καθώς έχει χαμηλές εκπομπές άνθρακα, θεωρείται από πολλούς σημαντικός παράγοντας στον αγώνα κατά της κλιματικής αλλαγής.

Ωστόσο, παρέμεινε επίσης αμφιλεγόμενη πηγή ενέργειας σε πολλές χώρες λόγω του υψηλού κόστους, καθώς και των ανησυχιών για την ασφάλεια των πυρηνικών αντιδραστήρων και του ανεπίλυτου ζητήματος του τι να γίνει με τα πυρηνικά απόβλητα.

Αρκετές χώρες, από την άλλη πλευρά, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου, κατασκευάζουν νέους αντιδραστήρες ή αναβαθμίζουν υπάρχοντες για να αυξήσουν τη χωρητικότητα, ενώ άλλες όπως η Ινδία, η Κίνα και η Ρωσία σχεδιάζουν τεράστιες επεκτάσεις.

Οι συζητήσεις παραμένουν ανοιχτές για την ασφάλεια των ίδιων των εγκαταστάσεων, αλλά πρέπει επίσης να βρεθεί μια λύση για τις τεράστιες ποσότητες αναλωμένων καυσίμων και ραδιενεργών αποβλήτων που συσσωρεύονται και παραμένουν επικίνδυνα για το περιβάλλον και την ανθρώπινη υγεία για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια.

Αυτά τα απόβλητα πρέπει να κρατηθούν μακριά από τους ανθρώπους και να απομονωθούν από το περιβάλλον για ένα χρονικό διάστημα σχεδόν ακατανόητο για τον ανθρώπινο νου. Αυτό το πρόβλημα έχει καταστήσει την ασφαλή διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα με την πυρηνική ενέργεια.

Ο ΔΟΑΕ εκτιμά ότι υπάρχουν περίπου 260.000 τόνοι αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου σε ενδιάμεση αποθήκευση σε όλο τον κόσμο έως το 2016, η πλειονότητα στις τοποθεσίες των αντιδραστήρων. Περίπου το 70% των αναλωμένων καυσίμων στον κόσμο βρίσκεται σε λίμνες αποθήκευσης, με το υπόλοιπο να βρίσκεται σε δοχεία από σκυρόδεμα και χάλυβα που ονομάζονται ξηρά βαρέλια.

Λίγοι πιστεύουν ότι αυτή η κατάσταση μπορεί να διατηρηθεί επ’ αόριστον.

«Όλοι έχουμε ωφεληθεί από την πυρηνική ενέργεια για πάνω από 60 χρόνια», λέει ο Lewis Blackburn, λέκτορας πυρηνικών υλικών στο Πανεπιστήμιο του Σέφιλντ στο Ηνωμένο Βασίλειο. «Είναι ευθύνη της γενιάς των επιστημόνων και των μηχανικών μας να αναλάβουμε την πρόκληση για τη διάθεση των απορριμμάτων, αντί να τα αφήνουμε στις μελλοντικές γενιές».

Λέει ότι το Onkalo έχει δημόσια υποστήριξη και δημιουργήθηκε μέσα από μια δημοκρατική διαδικασία. «Είναι εξαιρετικό και τεράστιο ορόσημο. Η Φινλανδία έχει δώσει το παράδειγμα στον κόσμο για το τι μπορεί να επιτευχθεί με επιτυχημένη συνεργασία και διαφανή επικοινωνία με το κοινό».

Οι επιστήμονες ασχολούνται με τον τρόπο διάθεσης των πυρηνικών αποβλήτων υψηλής ραδιενέργειας εδώ και δεκαετίες. Τα αναλωμένα καύσιμα είναι ένα από τα πιο δύσκολα είδη απορριμμάτων στη διαχείριση, καθώς είναι εξαιρετικά επικίνδυνα. Παράγει ένα επίπεδο ακτινοβολίας που θα μπορούσε να προσφέρει μια θανατηφόρα δόση σε ένα κοντινό άτομο, λέει ο Blackburn.

Σύμφωνα με τον νόμο, η επιστημονική συναίνεση είναι ότι η γεωλογική διάθεση για εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια σε ειδικά σχεδιασμένους αποθηκευτικούς χώρους, όπως το Onkalo, με σταθερό σχηματισμό βράχου, είναι «η πιο εφικτή προσέγγιση» για τα αναλωμένα πυρηνικά καύσιμα. «Έχουμε μηχανολογικές λύσεις για το σκάψιμο και τη χάραξη σήραγγας, την απόρριψη των απορριμμάτων και την κατασκευή των φραγμών με τα οποία τα περιβάλλουμε».

Η Φινλανδική Αρχή Ακτινοβολίας και Πυρηνικής Ασφάλειας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα χαρακτηριστικά του θεμελιώδους πετρώματος Onkalo είναι ευνοϊκά για τη διασφάλιση της ασφάλειας της τελικής διάθεσης αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου.

Το Onkalo, όπως και η υπόλοιπη Φινλανδία, είναι πολύ σταθερό γεωλογικά και ο κίνδυνος σεισμών είναι χαμηλός. «Ο βράχος στο Onkalo είναι μιγματίτης: ένα μείγμα διαφορετικών τύπων βράχου», εξηγεί ο Antti Joutsen, κύριος γεωλόγος της Posiva. «Είναι σχεδόν δύο δισεκατομμυρίων ετών».

Αυτό είναι σημαντικό γιατί ο βράχος είναι ένα από τα τρία εμπόδια ασφαλείας στην έννοια της απόρριψης. Πρέπει επίσης να είναι αρκετά σταθερό ώστε να επιτρέπει την κατασκευή σηράγγων εναπόθεσης και οπών βαθιά κάτω από το έδαφος.

Η εγγύτητα του Onkalo σε έναν υπάρχοντα πυρηνικό σταθμό ήταν επίσης σχετική με την απόφαση να εγκατασταθεί εκεί, λέει ο Law. «Με τις πυρηνικές επενδύσεις, ένα από τα προβλήματα σε όλο τον κόσμο είναι ο νιμπισμός, η τάση που δεν θέλει να δημιουργείται κάτι κοντά στο σημείο κατοικίας κάποιων ανθρώπων» προσθέτει. «Οι άνθρωποι σε αυτό το μέρος της Φινλανδίας είχαν ήδη πυρηνική ενέργεια στο κατώφλι τους και την αποδέχτηκαν. Επομένως, η απόθεση των αποβλήτων εδώ δεν ήταν και τόσο μεγάλο άλμα πίστης για αυτούς».

Το Onkalo θα πάρει ράβδους αναλωμένου καυσίμου χωρίς να τις επεξεργαστεί ξανά. Ορισμένοι επιστήμονες λένε ότι η επανεπεξεργασία -η διαδικασία διαχωρισμού πλουτωνίου και ουρανίου από αναλωθέν πυρηνικό καύσιμο που παράγει επαναχρησιμοποιήσιμο πυρηνικό υλικό και πυρηνικά απόβλητα υψηλής ραδιενέργειας- θα τα καθιστούσε ασφαλέστερα μειώνοντας τον συνολικό όγκο των απορριμμάτων που απομένουν.

«Μπορείτε [επίσης] να ανακτήσετε ουράνιο και πλουτώνιο που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή φρέσκου καυσίμου», εξηγεί η Marja-Siitaru Kauppi, λέκτορας στο τμήμα χημείας στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι όπου έχει κάνει έρευνα για το Posiva. Περίπου το ένα τρίτο των παγκόσμιων πυρηνικών αποβλήτων έχει υποστεί επανεπεξεργασία, τα οποία στη συνέχεια μπορούν να υαλοποιηθούν (μετατραπούν σε γυαλί.)

Όμως άλλοι ισχυρίζονται ότι η επανεπεξεργασία αυξάνει τον κίνδυνο πυρηνικής τρομοκρατίας. Μακροπρόθεσμα, τα υαλοποιημένα απόβλητα θα μπορούσαν επίσης να διαλυθούν σε επαφή με τα υπόγεια ύδατα. Η Posiva, η εταιρεία που ιδρύθηκε για την κατασκευή και τη λειτουργία του Onkalo, λέει η ίδια ότι η επανεπεξεργασία είναι τεχνικά απαιτητική και δαπανηρή.

Επίσης, εξακολουθεί να παράγει κάποια ποσότητα απορριμμάτων υψηλής ραδιενέργειας, επισημαίνει η Johanna Hansen, συντονιστής έρευνας και ανάπτυξης στο Posiva. «Έτσι θα χρειαζόταν σε κάθε περίπτωση μια εγκατάσταση διάθεσης».

Η διαδικασία απόρριψης

Η Φινλανδία αποφάσισε να κατασκευάσει μια εγκατάσταση στο Onkalo πριν από δύο δεκαετίες, όταν οι δύο πυρηνικοί παραγωγοί της χώρας συμφώνησαν να απορρίψουν τα χρησιμοποιημένα πυρηνικά καύσιμά τους σε μια τοποθεσία.

Η φινλανδική κυβέρνηση ενέκρινε σχέδια για την κατασκευή της εγκατάστασης τον Δεκέμβριο του 2000, λέγοντας ότι «από τις μελετημένες επιλογές απόρριψης, η βαθιά απόρριψη στον βράχο προσφέρει τις καλύτερες και πιο ρεαλιστικές δυνατότητες για την απομόνωση πυρηνικών αποβλήτων υψηλής ραδιενέργειας από τη βιόσφαιρα και τον ανθρώπινο βιότοπο».

Το αποθετήριο Onkalo βασίζεται στην ιδέα KBS-3 που αναπτύχθηκε από τη Σουηδική Εταιρεία Διαχείρισης Πυρηνικών Καυσίμων και Αποβλήτων, σε συνεργασία με την Posiva. Η ιδέα είναι να δημιουργηθούν τρία εμπόδια γύρω από τα πυρηνικά απόβλητα: πρώτα, βάλτε τα σε χάλκινα δοχεία, στη συνέχεια τυλίξτε τα δοχεία με μπεντονίτη -έναν είδος πηλού που απορροφά το νερό- και τέλος, θάψτε τα σε σήραγγες βαθιά στο βράχο.

«Η διαδικασία ξεκινά από το εργοστάσιο ενθυλάκωσης που βρίσκεται στην επιφάνεια», λέει ο Hansen που εργάζεται στο έργο για περισσότερα από 20 χρόνια. «Εδώ θα βάλουμε τις ράβδους αναλωμένου καυσίμου σε ένα δοχείο απόρριψης που έχει δύο μέρη: υπάρχει ένα εσωτερικό κέλυφος από χυτοσίδηρο και ένα εξωτερικό κέλυφος από χαλκό πάχους 5 εκατοστών».

Στη συνέχεια, ένα καπάκι συγκολλάται στο κάνιστρο, το οποίο μεταφέρεται σε έναν αποθηκευτικό χώρο στην εγκατάσταση απόρριψης, λέει. Μόλις ο χώρος είναι έτοιμος, θα μεταφερθούν σε μια οριζόντια σήραγγα εναπόθεσης 450 μέτρα (1.500 πόδια) κάτω από το έδαφος, όπου θα γίνει η τελική διάθεση.

Ένας ανελκυστήρας θα κατεβάσει αρχικά τα κάνιστρα σε μια περιοχή προσγείωσης βάθους περίπου 437 μέτρων (1.430 πόδια).

Αυτό το φρεάτιο του ανελκυστήρα βρίσκεται πίσω από μια πόρτα μαρκαρισμένη με δύο μεγάλα κόκκινα X και βρίσκεται σε έναν καλά φωτισμένο, ευρύχωρο χώρο. Η ασφάλεια είναι το κλειδί εδώ: εξακολουθεί να είναι πολύ ενεργό εργοτάξιο. Από εδώ, ένα ρομποτικό όχημα μεταφοράς θα μεταφέρει τα κάνιστρα σε μια τρύπα απόθεσης, λέει ο Hansen.

Μέχρι στιγμής έχουν κατασκευαστεί πέντε αδιέξοδες σήραγγες εναπόθεσης, μήκους 350 μέτρων (1.150 πόδια). Άλλες 85 θα κατασκευαστούν με τα χρόνια, καθώς θα γεμίζει η εγκατάσταση. Κάθε σήραγγα εναπόθεσης έχει περίπου 40 κάθετες κυκλικές τρύπες στο πάτωμά της, βάθους 8 μέτρων και πλάτους 2 μέτρων. Συνολικά, υπάρχει χώρος για περίπου 3.000 κάνιστρα, ένα για κάθε κάθετη τρύπα.

«Θα χωρέσουν συνολικά 5.500 τόνους απορριμμάτων», λέει ο Joutsen. «Έτσι το Onkalo θα πάρει όλα τα πυρηνικά απόβλητα υψηλής ραδιενέργειας που παράγονται από τους πέντε πυρηνικούς σταθμούς της Φινλανδίας σε ολόκληρο τον κύκλο ζωής τους».

Αφού θαφτεί κάθε κάνιστρο, η τρύπα του θα γεμίσει με μπεντονίτη, λέει ο Hansen. «Όταν βάλουμε ένα κάνιστρο σε κάθε τρύπα, θα γεμίσουμε τη σήραγγα με περισσότερο μπεντονίτη και θα τη σφραγίσουμε με σκυρόδεμα».

Η τελική απόρριψη του αναλωμένου πυρηνικού καυσίμου θα ξεκινήσει κάποια στιγμή μέσα στα επόμενα χρόνια.

Η Posiva υπολογίζει ότι θα χρειαστούν 100-120 χρόνια για να γεμίσει το αποθετήριο. Σε εκείνο το σημείο ολόκληρη η εγκατάσταση θα σφραγιστεί, επιτρέποντας στα κάνιστρα να βρίσκονται ανενόχλητα για τουλάχιστον 100.000 χρόνια, με το θανατηφόρο ραδιενεργό περιεχόμενό τους απομονωμένο από τον έξω κόσμο.

Αν και ο κίνδυνος σεισμών είναι χαμηλός εδώ, η σεισμική δραστηριότητα έχει ληφθεί υπόψη, λέει ο Joutsen. «Θα υπάρξουν αρκετές εποχές παγετώνων τα επόμενα εκατομμύρια χρόνια και θα αποτελούν κίνδυνο για σεισμούς.

Θα υπάρχει ένα στρώμα πάγου 2-3 χιλιομέτρων (1,2-1,9 μίλια) στην κορυφή του Onkalo που θα ωθήσει τον φλοιό της Γης προς τα κάτω κατά εκατοντάδες μέτρων. Το Onkalo έχει κατασκευαστεί για να αντέχει και αυτό».

Όταν τελειώσει η εποχή των παγετώνων, ο φλοιός θα αρχίσει να ανεβαίνει ξανά –οπότε μπορεί να συμβούν σεισμοί με τη δύναμη να σπάσουν τα κάνιστρα, προσθέτει. «Για να το αποτρέψουμε αυτό, τα τοποθετούμε στις καλύτερες δυνατές θέσεις: οι οπές απόρριψης βρίσκονται σε μη σπασμένα τμήματα του βράχου».

Το GDF δεν είναι η μόνη προτεινόμενη ιδέα για την ασφαλή μακροπρόθεσμη διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων. Η Νορβηγία, για παράδειγμα, εξετάζει το ενδεχόμενο απόρριψης σε βαθιές γεωτρήσεις, όπου τα απόβλητα θα μειώνονται σε δοχεία σε πολύ βαθύτερα σημεία, περί τα 3.500 μέτρα (11.500 πόδια) σε γεωτρήσεις χωρίς κατασκευαστικές σήραγγες.

Άλλες ελάχιστα αξιόπιστες επιλογές έχουν επίσης προταθεί, όπως η εκτόξευση πυρηνικών αποβλήτων στο διάστημα με έναν πύραυλο ή η τοποθέτησή τους σε ζώνες βύθισης –περιοχές στις οποίες η τεκτονική πλάκα της Γης πηγαίνει κάτω από μια άλλη πλάκα.

Ωστόσο, είναι λογικό να συνεχίσουμε να εξερευνούμε εναλλακτικές λύσεις –κυρίως επειδή ορισμένοι επιστήμονες ανησυχούν για την προσέγγιση της Φινλανδίας.

Δισταγμοί και επιφυλάξεις

Η Posiva λέει ότι οι θεωρητικές και εργαστηριακές της μελέτες δείχνουν ότι το Onkalo θα παρέχει μακροπρόθεσμη προστασία από τα πυρηνικά απόβλητα. Αλλά υπάρχουν επικριτές που ανησυχούν για την ασφάλεια της ιδέας απόρριψης KBS-3 που χρησιμοποιείται στο Onkalo.

Το KBS-3V βασίζεται σε μια αρχή πολλαπλών φραγμών: το αναλωμένο καύσιμο περιέχεται σε τρία προστατευτικά φράγματα: χάλκινο κάνιστρο, άργιλο μπεντονίτη και βράχο βάσης. Το πιο σημαντικό εμπόδιο είναι το χάλκινο κάνιστρο και ο Onkalo κάνει την υπόθεση ότι ο χαλκός δεν διαβρώνεται υπό αναερόβιες συνθήκες –δηλαδή απουσία οξυγόνου, όπως όταν θάβεται στο υπόστρωμα με άργιλο μπεντονίτη γύρω του.

Όμως, οι ερευνητές στο Σουηδικό Βασιλικό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (KTH) έχουν εγείρει αμφιβολίες σχετικά με την αντοχή στη διάβρωση των δοχείων από μη κράμα χαλκού: λένε ότι τα πειράματά τους υποδηλώνουν ότι ο χαλκός θα μπορούσε να διαβρωθεί ακόμη και υπό αναερόβιες συνθήκες.

«Μπορείτε να γεμίσετε τις σήραγγες με άργιλο και βράχο μπεντονίτη, αλλά η φύση θα κάνει την πορεία της», λέει ο Peter Szakálos, χημικός στο KTH Royal Institute of Technology στη Στοκχόλμη. «Το νερό θα εισέλθει στις σήραγγες και θα διαβρώσει τον χαλκό πολύ πιο γρήγορα από όσο προβλέπει το θεωρητικό μοντέλο».

Οι ρωγμές διάβρωσης θα μπορούσαν να διαλύσουν πολλά κάνιστρα στο Onkalo μέσα σε εκατό χρόνια, υποστηρίζει ο Szakálos.

Η Posiva απέρριψε αυτούς τους ισχυρισμούς αφού διεξήγαγε τη δική της έρευνα για τη διάβρωση. Μια εργασία από επιστήμονες της Posiva και ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η διάβρωση λόγω καταπόνησης του χάλκινου κελύφους θεωρείται απίθανη υπό συνθήκες αποθήκευσης».

Υποστηρίζει επίσης ότι η διάβρωση που παρατηρείται σε πειραματικές συνθήκες σε ένα εργαστήριο δεν σχετίζεται με συνθήκες 450 m (1.500 πόδια) κάτω από το έδαφος στο Onkalo.

Αυτά τα αντικρουόμενα στοιχεία καθυστέρησαν τα σχέδια για την κατασκευή ενός αποθετηρίου στη Σουηδία, με βάση την ίδια ιδέα KBS-3 με το Onkalo.

Αλλά τον Ιανουάριο του 2022, η σουηδική κυβέρνηση έδωσε το πράσινο φως για την κατασκευή ενός GDF στο Forsmark, περίπου 130 χιλιόμετρα (81 μίλια) βόρεια της Στοκχόλμης –μια εξέλιξη που θεωρείται από τον Hansen της Posiva ως μια εξέλιξη που θα έπρεπε να θέσει τη διαμάχη για τον χαλκό.

«Έχουμε μια ισχυρή ιδέα με πολλά εμπόδια και είμαστε προετοιμασμένοι για σενάρια που μπορεί να συμβούν τα επόμενα εκατομμύρια χρόνια», λέει ο Hansen.

«Για παράδειγμα, εξετάσαμε τι συμβαίνει εάν ένα δοχείο έχει διαρροή νωρίς, τι γίνεται εάν ο πηλός έχει τοποθετηθεί λανθασμένα, τι εάν υπάρχει περισσότερο νερό στις σήραγγες και η χημεία του νερού είναι διαφορετική από αυτή που περιμέναμε. Τα αποτελέσματα των αξιολογήσεων κινδύνου δείξουμε ότι είμαστε στην ασφαλή πλευρά».

Προς το παρόν, τουλάχιστον, η Φινλανδία και η Σουηδία προχωρούν με τα σχέδια, αν και ο Szakalos λέει ότι θα υπάρξει περισσότερη έρευνα για τη διάβρωση του χαλκού.

Τόσο το Onkalo όσο και η προτεινόμενη σουηδική εγκατάσταση στοχεύουν να διατηρήσουν τα ραδιενεργά απόβλητα ασφαλή για τουλάχιστον 100.000 χρόνια. «Προσπαθούμε να κατασκευάσουμε κάτι που θα πρέπει να λειτουργεί περισσότερο απ’ όσο ζούσε ο homo sapiens», λέει ο Joutsen. «Το χρονικό διάστημα είναι συγκλονιστικό».

Όταν η εγκατάσταση γεμίσει, οι σήραγγες θα σφραγιστούν, τα κτίρια στην επιφάνεια θα κατεδαφιστούν και η γη θα αποκατασταθεί. «Θα υπάρχουν ζώα, δέντρα και φυτά και σπίτια», λέει ο Joutsen. Λέει ότι θα αγόραζε ευχαρίστως ένα οικόπεδο στο Onkalo αν ζούσε σε 120 χρόνια.

Αυτό που έρχεται αργότερα είναι πιο αβέβαιο. Είναι απολύτως πιθανό ότι όλη η γνώση για το Onkalo θα χαθεί σε μερικές χιλιάδες χρόνια.

Οι κοινωνικοί επιστήμονες παλεύουν με την πρόκληση του τρόπου επικοινωνίας με τους ανθρώπους, ή με οποιονδήποτε άλλον που μπορεί να μας ακολουθήσει στο βαθύ μέλλον, για να τους προειδοποιήσουν για τους κινδύνους που αφήνουμε πίσω μας.

Μια συζήτηση σχετικά με τη σήμανση του Onkalo επικεντρώθηκε στην προσπάθεια εύρεσης ενός καθολικά κατανοητού σημείου κινδύνου, εάν η γλώσσα εξαφανιστεί στο μέλλον. Η τρέχουσα σκέψη από την Posiva, τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων και τους ερευνητές, ωστόσο, δεν είναι να μαρκάρουν καθόλου τον Onkalo.

«Οι μελλοντικές γενιές δεν χρειάζεται να το γνωρίζουν αυτό», υποστηρίζει ο Joutsen. «Είναι τόσο βαθύ και τόσο απομονωμένο. Θα υπάρχει πολύς χαλκός και πλουτώνιο εδώ κάτω και μια πινακίδα μπορεί να ενθαρρύνει τους ανθρώπους να αρχίσουν να σκάβουν για να το ανακτήσουν. Λίγο σαν τις πυραμίδες στην Αίγυπτο που λεηλατήθηκαν από ληστές τάφων».

Ωστόσο, δεν έχει ληφθεί οριστική απόφαση. Δεν υπάρχει βιασύνη καθώς η εγκατάσταση θα παραμείνει ανοιχτή για 100 έως 120 χρόνια.

Ο Kauppi λέει ότι είναι σημαντικό να θέσουμε τη συζήτηση σχετικά με τη σήμανση της περιοχής σε μια προοπτική με την οποία μπορούν να συνδεθούν οι άνθρωποι. Υπενθυμίζει συχνά στους φοιτητές της στο Πανεπιστήμιο του Ελσίνκι ότι η ραδιενέργεια ανακαλύφθηκε μόλις πριν από περίπου 120 χρόνια.

«Τώρα μιλάμε για πράγματα που θα μπορούσαν να συμβούν τις επόμενες εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Δεν ξέρουμε καν τι θα μπορούσε να συμβεί στα επόμενα εκατό χρόνια».

Η Kauppi λέει ότι είναι «πολύ σίγουρη» ότι η Φινλανδία κάνει καλή δουλειά με την Onkalo, αλλά πιστεύει ότι η πόρτα πρέπει να παραμείνει ανοιχτή σε άλλες λύσεις.

«Μπορεί να υπάρχουν σοφότεροι άνθρωποι μετά από εμάς που να έχουν νέες ιδέες για το τι να κάνουν με τα πυρηνικά απόβλητα. Μπορεί να εφεύρουν κάτι καλύτερο. Απλώς πρέπει να κάνουμε το καλύτερο δυνατό τώρα, με τις τρέχουσες γνώσεις μας που βασίζονται σε ειλικρινή έρευνα».