Σε εθνική τραγωδία εκτυλίχθηκαν οι πλημμύρες στη νότια περιοχή του Εκουαδορ. Ολόκληρη συνοικία σκεπάστηκε με λάσπη μετά από εκτεταμένες κατολισθήσεις, με συνέπεια 11 άνθρωποι να ανασυρθούν νεκροί και τουλάχιστον 67 να αγνοούνται. Οι ελπίδες, μάλιστα, να βρεθούν ζωντανοί είναι λιγοστές, όπως παραδέχτηκαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι.

Ειδικά εκπαιδευμένα σκυλιά, ωστικά συνεργεία και κάτοικοι συνέχιζαν να ψάχνουν στα συντρίμμια, μήπως και ανακαλύψουν κάποιο ίχνος ζωής. Ένα τεράστιο τμήμα ορεινού όγκου αποκολλήθηκε στην πόλη Αλαουσί, στην επαρχία Τσιμποράσο, η οποία βρίσκεται περίπου 300 χιλιόμετρα νότια από την πρωτεύουσα Κίτο.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία 163 σπίτια χτυπήθηκαν από την κατολίσθηση λάσπης και βράχων σε περιφερειακή συνοικία, στην πλαγιά βουνού. Όσο περνούν οι ώρες, οι ελπίδες πως θα βρεθούν κάποιος ζωντανός μειώνονται. Οι ειδικοί των σωστικών συνεργείων εξηγούν ότι το χώμα που καταπλάκωσε τα σπίτια δεν αφήνει παρά ελάχιστο οξυγόνο, αυτό είναι το κυριότερο πρόβλημα για τους παγιδευμένους.

Αγνοήθηκαν οι προειδοποιήσεις

Ο πρόεδρος της χώρας Γκιγιέρμο Λάσο, ο οποίος επισκέφθηκε την περιοχή το βράδυ της Τρίτης, διαβεβαίωσε πως η επιχείρηση θα συνεχιστεί για όσο χρειαστεί. Στην πληγείσα περιοχή εκκενώθηκαν 600 σπίτια που δεν χτυπήθηκαν από την κατολίσθηση, κατ’ εντολή των αρχών. Η κυβέρνηση άνοιξε τρία κέντρα υποδοχής των πληγέντων που έμειναν άστεγοι.

Η περιοχή όπου εκτυλίχθηκε η τραγωδία βρισκόταν σε συναγερμό από τον Φεβρουάριο, λόγω σφοδρών βροχοπτώσεων. Οι αρχές είχαν προειδοποιήσει πως υπήρχε κίνδυνος να κοπεί στα δύο δρόμος.

Λόγω των βροχών, των πλημμυρών και των κατολισθήσεων, η κυβέρνηση κήρυξε την περασμένη εβδομάδα κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε 13 από τις 24 επαρχίες του Ισημερινού, ώστε να μπορέσουν να αποδεσμευτούν πόροι που απαιτούνται για να προσφερθεί βοήθεια στους πληγέντες.

Ήδη πριν από αυτή την κατολίσθηση, από τον Ιανουάριο, οι βροχές και οι κατολισθήσεις είχαν στοιχίσει τη ζωή σε 22 ανθρώπους και είχαν αφήσει άστεγους άλλους 346 σε όλη τη χώρα. Πάνω από 6.900 σπίτια υπέστησαν ζημιές και 72 καταστράφηκαν ολοσχερώς, κατά τα επίσημα στοιχεία.