Ράμματα στο κεφάλι χωρίς να της χορηγηθεί αναισθησία, όπως και σε άλλα τραύματα, σε άλλη σημεία του σώματος καθώς δεν είναι διαθέσιμη στο νοσοκομείο αλ Σίφα στη Γάζα, επιχειρούν οι γιατοί, την ώρα που το γραφείο του Νετανι’άχου απέρριψε τις πληροφορίες του Λευκού Οίκου ότι το Ισραήλ συμφώνησε για τετράωρες παύσεις πυρός στη βόρεια Γάζα.

Η πρωτοφανής εισροή τραυματιών και η έλλειψη φαρμάκων αναισθησίας από τότε που ξέσπασε ο πόλεμος είναι φαινόμενο που επαναλαμβάνεται δεδομένης και της καθυστέρησης ή ανικανότητας άμεσης διακομηδής.

«Μερικές φορές τους δίνουμε αποστειρωμένες γάζες (για να δαγκώνουν) ώστε να μειώνεται ο πόνος», εξηγεί ένας εκ των γιατρών.

«Γνωρίζουμε ότι ο πόνος που νιώθουν είναι μεγαλύτερος από ό,τι μπορεί κανείς να φανταστεί, πέρα από αυτό που θα μπορούσε να αντέξει κάποιος στην ηλικία τους», πρόσθεσε αναφερόμενος στα παιδιά.

Αεροπορικές επιδρομές και χερσαίες επιχειρήσεις στον πυκνοκατοικημένο θύλακα με θύματα αμάχους στην συντριπτική πλειοψηφία, σπέρνουν τον θάνατο σε περισσότερους από 10.800 Παλαιστίνιους για την ώρα σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.

Ο Μοχάμαντ Αμπού Σελμεγιάχ, διευθυντής του νοσοκομείου αλ Σίφα, δήλωσε ότι, όταν φτάνει μεγάλος αριθμός τραυματιών, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να τους προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες στο πάτωμα, χωρίς τη χορήγηση αναισθητικού.

Ως παράδειγμα αναφέρθηκε στην έκρηξη στο νοσοκομείο αλ Άχλι αλ Άραμπ στις 17 Οκτωβρίου, όταν περίπου 250 τραυματίες έφτασαν ταυτόχρονα στο αλ Σίφα, το οποίο διαθέτει μόνο 12 χειρουργεία.

«Αν περιμέναμε για να τους χειρουργήσουμε έναν έναν, θα είχαμε χάσει πολλούς από τους τραυματίες», εξήγησε. «Αναγκαστήκαμε να κάνουμε επεμβάσεις στο πάτωμα χωρίς γενική αναισθησία, ή χρησιμοποιώντας απλή αναισθησία ή παυσίπονα, προκειμένου να σώσουμε ζωές», τόνισε ο Αμπού Σελμεγιάχ.