Σε επιφυλακή μπαίνουν οι αστυνομικές Αρχές στις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης, καθώς έχουν πληροφορίες για πιθανές ισλαμιστικές επιθέσεις κατά εβραϊκών ιδρυμάτων. Από χθες έχουν γίνει ήδη τέσσερις συλλήψεις σε Γερμανία, Ολλανδία και Δανία ατόμων που έχουν ισλαμιστικό προφίλ και φέρονται να σχετίζονται με την Χαμάς και να ετοιμάζουν επίθεση σε σημεία συγκέντρωσης πληθυσμού τις ημέρες των Χριστουγέννων.

Όπως μετέδωσε το αμερικανικό ειδησεογραφικό δίκτυο CBS, «η Δανία και η Γερμανία ανακοίνωσαν την Πέμπτη τις συλλήψεις επτά υπόπτων για τρομοκρατία, μεταξύ των οποίων και κάποιων φερόμενων ως μέλη της Χαμάς, που θεωρούνται ύποπτοι για τη σχεδίαση επιθέσεων κατά Εβραίων ιδρυμάτων στην Ευρώπη εν μέσω του συνεχιζόμενου πολέμου Ισραήλ – Χαμάς».

Γερμανία: Συλλήψεις υπόπτων σχετιζόμενων με την Χαμάς

Με το εντεινόμενο κίνδυνο επιθέσεων σε εβραϊκά ιδρύματα, στη Γερμανία χθες, οι Αρχές δήλωσαν ότι συνέλαβαν τρία ύποπτα μέλη της Χαμάς που φέρονται να σχεδίαζαν στοχευμένες επιθέσεις. Συγκεκριμένα,  δύο άνδρες συνελήφθησαν στο Βερολίνο και ένας στην ολλανδική πόλη Ρότερνταμ, ενώ ένας τέταρτος ύποπτος κρατήθηκε προσωρινά στο Βερολίνο, όπως δήλωσε ο ομοσπονδιακός εισαγγελέας της Γερμανίας.

Οι Αρχές αποκάλυψαν μόνο τα μικρά ονόματα και το πρώτο αρχικό του επωνύμου των υπόπτων, σύμφωνα με τους γερμανικούς κανόνες περί προστασίας προσωπικών δεδομένων. Οι εισαγγελείς ανέφεραν ότι οι ύποπτοι είχαν σκοπό να αποθηκεύσουν όπλα στο Βερολίνο για ενδεχόμενη χρήση σε επίθεση. Οι συλλήψεις πραγματοποιήθηκαν μετά από αστυνομική επιχείρηση σε πέντε διαμερίσματα και ένα εστιατόριο στο Βερολίνο, όπως αναφέρθηκε από γερμανικά μέσα ενημέρωσης.

Όπως μετέδωσε το BBC,  ο ένας από τους τέσσερις υπόπτους είχε αναλάβει από τους ηγέτες της Χαμάς στο Λίβανο να εντοπίσει μια «αποθήκη με όπλα στην Ευρώπη, την οποία η οργάνωση είχε εγκαταστήσει κρυφά εκεί στο παρελθόν». «Τα όπλα επρόκειτο να μεταφερθούν στο Βερολίνο και να διατηρηθούν σε κατάσταση ετοιμότητας ενόψει πιθανών τρομοκρατικών επιθέσεων εναντίον εβραϊκών ιδρυμάτων στην Ευρώπη», ανέφερε ρεπορτάζ του BBC.

Συλλήψεις και στη Δανία

Με την Δανία να έχει «υψηλό» επίπεδο συναγερμού για τον κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων και τις Αρχές να είναι σε επιφυλακή όπως το 2010, η Αστυνομία της χώρας ανακοίνωσε ότι τρία ακόμα άτομα συνελήφθησαν σε ολόκληρη τη χώρα, ενώ ένα τέταρτο άτομο συνελήφθη στην Ολλανδία, υπό υποψία για συμμετοχή σε συνωμοσία με σκοπό τη διάπραξη «τρομοκρατικής ενέργειας». Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμη εάν πρόκειται για το ίδιο άτομο που αναφέρθηκε και από τις γερμανικές αρχές.

Πάντως, οι αξιωματούχοι της Δανίας παρείχαν ελάχιστες λεπτομέρειες και περιορίστηκαν να πουν ότι οι συλλήψεις είχαν «συνδέσεις με το εξωτερικό» και ήταν «σχετιζόμενες με εγκληματικές συμμορίες». Φωτογράφησαν, μάλιστα, την απαγορευμένη συμμορία «Loyal to Familia», η οποία εμπλέκεται σε βεντέτες, βία, ληστείες, εκβιασμούς και εμπόριο ναρκωτικών στην πρωτεύουσα της Δανίας.

Από την πλευρά του, ο Φλέμινγκ Ντρέγερ, ο επιχειρησιακός επικεφαλής της Υπηρεσίας Ασφαλείας και Πληροφοριών της Δανίας, δήλωσε ότι η αστυνομία έχει «ιδιαίτερη προσοχή» στα εβραϊκά ιδρύματα και γιαυτό η Δανία δεν αλλάζει το επίπεδο τρομοκρατικής απειλής, το οποίο βρίσκεται στο επίπεδο «σοβαρό», το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο, από το 2010.

«Είναι φυσικά εντελώς απαράδεκτο σε σχέση με το Ισραήλ και τη Γάζα, να υπάρχει κάποιος που μεταφέρει μια σύγκρουση κάπου αλλού στον κόσμο στη δανέζικη κοινωνία», δήλωσε χθες η πρωθυπουργός της Δανίας, Μέτε Φρεντέρικσεν από τις Βρυξέλλες όπου συμμετείχε στην σύνοδο κορυφής της ΕΕ.

Σε συναγερμό και η Ολλανδία

Ήδη από την Τρίτη, η αντιτρομοκρατική υπηρεσία της Ολλανδίας αύξησε τον συναγερμό απειλής της χώρας στο δεύτερο υψηλότερο επίπεδο, λέγοντας ότι η πιθανότητα μιας επίθεσης στη χώρα είναι πλέον «σημαντική».

Να σημειωθεί ότι χθες η αστυνομία της Ολλανδίας ανακοίνωσε ότι ένας 57χρονος Ολλανδός συνελήφθη στην πόλη του Ρότερνταμ, βάσει αιτήματος των γερμανικών αρχών, σύμφωνα με εκπρόσωπο των Αρχών.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Δικαιοσύνης της Γερμανίας, Μάρκο Μπούσμαν ευχαρίστησε τις αρχές για τις συλλήψεις και δήλωσε ότι «οι επιθέσεις εναντίον Εβραίων και εβραϊκών ιδρυμάτων έχουν επίσης αυξηθεί στη χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες» λόγω του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς.

Από την πλευρά του ο πρωθυπουργός του Ισραήλ, Μπέντζαμιν Νετανιάχου δήλωσε ότι οι υπηρεσίες πληροφοριών του Ισραήλ «θα συνεχίσουν να επιχειρούν, προκειμένου να καταστείλουν τις επιδιώξεις της Χαμάς και να εξαλείψουν τις δυνατότητές της».

Σημειωτέον ότι ο φόβος για ισλαμιστικές επιθέσεις έχει θορυβήσει και την Κομισιόν με την επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ίλβα Γιόχανσον να έχει προειδοποιήσει πριν από ένα μήνα ότι η Ευρώπη αντιμετωπίζει «τεράστιο κίνδυνο τρομοκρατικών επιθέσεων».

«Με τον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς και την πόλωση που προκαλεί στην κοινωνία μας, με την επικείμενη εορταστική περίοδο, υπάρχει τεράστιος κίνδυνος τρομοκρατικών επιθέσεων στην ΕΕ», είπε η Γιόχανσον.

Να υπενθυμίσουμε ότι τον περασμένο μήνα σημειώθηκαν δύο τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία και το Βέλγιο, στις οποίες σκοτώθηκαν τρεις άνθρωποι. Οι δύο αυτές χώρες, καθώς και η Αυστρία, η Σλοβενία και η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, έχουν ήδη αυξήσει τα επίπεδα συναγερμού για τρομοκρατική απειλή.