«Η χώρα προετοιμάζεται για τις γενικές εκλογές με τους πολιτικούς αρχηγούς να χρησιμοποιύν το TikTok και το YouTube για να προσελκύσουν αυτό που θα μπορούσε να είναι μια δημογραφική ομάδα-κλειδί», σημειώνει δημοσίευμα του Guardian αναφορικά με την εκστρατεία των Ελλήνων πολιτικών που προσπαθούν να επηρρεάσουν την κοινή γνώμη μέσω των κοινωνικών πλατφορμών.

Με χαρτακτηριστικότερη την περίπτωση του TikTok, μια και οι προσπάθειες των πολιτικών αρχηγών εστιάζουν και στην προσέγγιση των νέων, ορισμένοι εκ των οποίων ψηφίζουν ακόμα και για πρώτη φορά, είναι προφανές ότι γίνεται λόγοις για πληθυσμιακή ομάδα που θα διαμορφώσει σε αξιόλογο βαθμό το αποτέλεσμα, ειδικά εάν συνυπολογίσει κανείς το ποσοστό αναποφάσιστων που εμπεριέχει.

Απόδειξη, το παράδειγμα του ρεπορτάζ του βρετανικού μέσου που προσεγγίζει μια 17χρονης η οποία λέει «Ελπίζω να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους. Δεν έχω αποφασίσει ποιον θα ψηφίσω. Προσπαθώ να παρακολουθώ τις ειδήσεις για να μπορέσω να πάρω μια απόφαση, αλλά για να είμαι ειλικρινής δεν είμαι σίγουρη ότι θα έπρεπε να μου έχει δοθεί αυτό το δικαίωμα σε αυτή την ηλικία. Θα ήθελα να ήμουν λίγο πιο ώριμη».

Δεν έχει γίνει λίγες φορές συζήτηση άλλωστε για τον τρόπο που τόσο ο Τσίπρας όσο και ο Μητσοτάκης χρησιμοποιούν την πλατφόρμα, γεγονός που όπως φαίνεται, απασχολεί και τον ξένο τύπο, δίνοντας μια εικόνα στους χρήστες, όσων συμβαίνουν εντός ελληνικών συνόρων. Ας μη λήσμονάται μάλιστα, ότι για πρώτη φορά φέτος, το εκλογικό αποτέλεσμα θα κριθεί και από τους Έλληνες του εξωτερικού.

Με το βλέμμα στις δημοσκοπήσεις

Σχετικά με τις δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών, το ρεπορτάζ του Guardian αναφέρει πως «Η Νέα Δημοκρατία, το κόμμα του Μητσοτάκη, προηγείται στις δημοσκοπήσεις παρά το γεγονός ότι το προβάδισμά της κατά έξι μονάδες έναντι του ΣΥΡΙΖΑ, του αριστερού κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, έχει τρωθεί από το σκάνδαλο των υποκλοπών και το σιδηροδρομικό δυστύχημα του Φεβρουαρίου – μια τραγωδία που έριξε μια μπάλα καταστροφής στο μεταρρυθμιστικό αφήγημα της κυβέρνησης» και προσθέτει: «Ο Τσίπρας, όπως και ο Μητσοτάκης, έχει επίσης καταφύγει στο TikTok και το YouTube για να προσελκύσει ψηφοφόρους που ψηφίζουν για πρώτη φορά. Ενώ η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να μοιράσει ένα πάσο νεότητας αξίας 150 ευρώ (130 λιρών) -ανακοινώνοντας το επίδομα “ενηλικίωσης” μόλις δύο εβδομάδες πριν από την ψηφοφορία- ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε να προσελκύσει τη νέα γενιά υποσχόμενος να καταργήσει τις αυστηρές προϋποθέσεις εισαγωγής στα πανεπιστήμια. Ανακοινώθηκαν επίσης χαμηλότοκα δάνεια για αγορά κατοικίας για νέους 18-39 ετών».

Όπως υπογραμμίζουν οι Βρετανοί «Ο Μητσοτάκης προσπάθησε να τονίσει την οικονομική πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα υπό τη δική του διακυβέρνηση από το αποκορύφωμα της κρίσης χρέους και την παρ’ ολίγον αποπομπή της από τη ζώνη του ευρώ. Σε μια προεκλογική εκστρατεία που προβάλλει το κόμμα του ως τη μόνη σταθερή επιλογή σε έναν όλο και πιο αβέβαιο κόσμο, τονίστηκε η θεαματική επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη, η οποία υποστηρίζεται από τη μείωση της ανεργίας, την ανάκαμψη του τουρισμού, τις ξένες επενδύσεις και την ψηφιοποίηση του δημόσιου τομέα.

Ο 48χρονος Τσίπρας, αντίθετα, έχει επισημάνει τη δημοκρατική οπισθοδρόμηση της χώρας υπό τον Μητσοτάκη, χαρακτηρίζοντας ντροπή το σκάνδαλο των υποκλοπών που περιελάμβανε υποκλοπές των υπηρεσιών ασφαλείας στον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη. Ο Τσίπρας έχει υποσχεθεί να καταπολεμήσει τον πληθωρισμό -επιρρίπτοντας την ευθύνη για την κρίση του κόστους ζωής σε συμφέροντα- και να βελτιώσει τους μισθούς του δημόσιου τομέα και των εργαζομένων στον τομέα της υγείας».