Με διαφορετικά χαρακτηριστικά εμφανίζονται στην αγορά τα πλαστικά μπουκάλια μίας χρήσης.

Η μεγαλύτερη αλλαγή τους αφορά στα καπάκια των δοχείων υγρών, χωρητικότητας έως και τρία λίτρα.

Πλέον δεν είναι αποσπόμενα όπως στο παρελθόν, αλλά σχεδιασμένα ώστε να μην αφαιρούνται από την υπόλοιπη συσκευασία.

Ένα σύντομο βίντεο στο Tik Tok έρχεται να λύσει απορίες για τη λειτουργικότητα που έχουν τα νέα καπάκια στα πλαστικά μπουκάλια, τα οποία δεν αποσπώνται.

Και μπορεί σε πολλούς να φαίνονται πολύ δύσχρηστα, όμως ένας χρήστης του Tik Tok φαίνεται πώς έχει την απάντηση. Όπως δείχνει το βίντεο που δημοσίευσε, υπάρχει λόγος που αυτά τα καπάκια συνδέονται στο στόμιο με μία διπλή θηλιά.

Όπως φαίνεται, ξεβιδώνοντας το καπάκι, αντί να το αφήσουμε ανοιχτό σε ορθή γωνία, πρέπει να το περάσουμε πάνω από το στόμιο με τη θηλιά, και έτσι θα «γείρει» προς τα κάτω.

Με αυτό τον τρόπο, δεν μπορεί το καπάκι να μας εμποδίσει καθώς πίνουμε το νερό ή το αναψυκτικό που έχει το πλαστικό μπουκάλι και μετά μπορούμε με ευκολία να το χρησιμοποιήσουμε για να σφραγίσει ξανά.

@sroche2 This whole time weve been doing it wrong! #pov #doingitwrongthiswholetime #newbottle #bottletop #fyp #fy #viral ♬ original sound – Dude Dad

Τι οδήγησε στην απόφαση

Η απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης προέκυψε μετά από μελέτη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία εντοπίστηκαν καπάκια πλαστικών μπουκαλιών σε μεγάλες ποσότητες στις παραλίες.

Στόχος της σχετικής οδηγίας είναι η αποτροπή του 10% των πλαστικών απορριμμάτων που καταλήγει στις ακτές των χωρών της ΕΕ.

Αρκετές είναι οι εταιρείες κατασκευής ποτών που έχουν προσαρμοστεί στον παραπάνω κανονισμό, παρόλο που δεν υπάρχουν συγκεκριμένες προδιαγραφές παρά μόνο μία γενική προϋπόθεση πως τα καπάκια πρέπει να είναι συνδεδεμένα με το μπουκάλι.

Υπάρχουν επί του παρόντος δύο παραλλαγές που κυριαρχούν στο σχεδιασμό των δεμένων καπακιών:

– Το «σχέδιο λάσο» αναφέρεται σε καπάκια που συνδέονται με το μπουκάλι με ταινία δύο μερών. Το καπάκι συνδέεται με την επάνω ταινία και το μπουκάλι στην κάτω ταινία. Αυτός ο σχεδιασμός είναι σχετικά εύκολος στην εφαρμογή με τα υπάρχοντα εργαλεία, συνήθως μόνο τα ρυθμιστικά χρειάζεται να επεξεργαστούν ξανά.

– Ο «σχεδιασμός άρθρωσης», από την άλλη πλευρά, επιτρέπει τη μόνιμη σύνδεση του καπακιού και του δοχείου μέσω ενός «μεντεσέ», ο οποίος προαιρετικά επιτρέπει επίσης τη στερέωση του καπακιού σε μια καθορισμένη θέση.