Οι θανατηφόρες πυρκαγιές στη Χαβάη, από τις οποίες έχουν σκοτωθεί 96 άνθρωποι μέχρι στιγμής, ενώ περισσότεροι από 1.000 αγνοούνται, τροφοδοτήθηκαν από ένα μείγμα εδαφικών και ατμοσφαιρικών συνθηκών που μπορούν να δημιουργήσουν «καιρό πυρκαγιάς».

Η τεράστια πυρκαγιά κατέστρεψε μεγάλο μέρος της ιστορικής πόλης Λαχάινα, στο Μάουι, και ο κυβερνήτης της Χαβάης, Τζος Γκριν, δήλωσε την Κυριακή ότι «έχουν απομείνει πολύ λίγα πράγματα να στέκουν όρθια» στην πόλη, όπου έχουν καταστραφεί περισσότερα από 2.700 σπίτια από την πλέον φονική πυρκαγιά στις ΗΠΑ εδώ και περισσότερο από έναν αιώνα.

Τι προκάλεσε τη φωτιά στη Χαβάη

Το πρώτο σενάριο: Εκτεταμένη ξηρασία, πληθώρα καύσιμης ξερής ύλης και ισχυροί άνεμοι

Οπως αναφέρει το CBS News, μεγάλο μέρος της Χαβάης βρισκόταν σε «κόκκινο συναγερμό» για κίνδυνο πυρκαγιάς, όταν ξέσπασαν οι φωτιές, αλλά η ακριβής αιτία είναι ακόμη άγνωστη.

«Δεν γνωρίζουμε τι ήταν αυτό που στην πραγματικότητα πυροδότησε τις πυρκαγιές, αλλά μας είχε ενημερώσει εκ των προτέρων η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ότι βρισκόμασταν σε κατάσταση “κόκκινου συναγερμού”, δηλαδή ξηρές καιρικές συνθήκες για μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε η καύσιμη ύλη, τα δέντρα και τα πάντα ήταν ξηρά» δήλωσε ο υποστράτηγος Kenneth Hara, γενικός διοικητής της Εθνικής Στρατιωτικής Φρουράς της Χαβάης, σε ενημέρωση την Τετάρτη.

Αυτό, μαζί με τη χαμηλή υγρασία και τους ισχυρούς ανέμους «δημιούργησε τις συνθήκες για τις πυρκαγιές», τόνισε.

«Οι άνεμοι είχαν ξεφύγει από κάθε έλεγχο. Γραμμές ρεύματος έπεσαν παντού», δήλωσε αργότερα στο «CBS Mornings» ο κάτοικος του Μάουι J.D. Hessemer, ιδιοκτήτης επιχείρησης στη Λαχάινα.

Απηχώντας τους ειδικούς σε θέματα πυρκαγιών, ο κυβερνήτης Γκριν δήλωσε την Παρασκευή ότι πιστεύει ότι μια συρροή καιρικών συνθηκών συνέβαλε στην ανάφλεξη και την εξάπλωση των πυρκαγιών.

«Είναι σίγουρα προϊόν, κατά την εκτίμησή μου, της υπερθέρμανσης του πλανήτη, σε συνδυασμό με την ξηρασία, με μια σούπερ καταιγίδα, όπου είχαμε έναν τυφώνα στα ανοιχτά αρκετές εκατοντάδες μίλια, που εξακολουθούσε να δημιουργεί μεγάλους ανέμους», δήλωσε ο κυβερνήτης της Χαβάης στο CNN.

Οι ισχυροί άνεμοι υποδαύλισαν τις φλόγες που δημιουργήθηκαν από τον τυφώνα «Ντόρα», μια καταιγίδα που κινούνταν στον Ειρηνικό Ωκεανό εκατοντάδες μίλια νότια των νησιών της Χαβάης, δήλωσε η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία.

Ο τυφώνας, που χαρακτηρίστηκε ως κατηγορία 4 από το Κέντρο Τυφώνων του Κεντρικού Ειρηνικού το πρωί της Τετάρτης, συνέβαλε σε ισχυρές ριπές ανέμων άνω των 60 μιλίων την ώρα, που διέσχισαν το Μάουι, διακόπτοντας γραμμές ηλεκτροδότησης και προκαλώντας ζημιές σε σπίτια.

Το δεύτερο σενάριο: Βλάβες στις γραμμές ηλεκτροδότησης

Κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου εμφανίστηκαν ισχυρισμοί ότι η εταιρεία ηλεκτρισμού Hawaiian Electric, η οποία διαχειρίζεται τη Maui Electric και εξυπηρετεί το 95% της πολιτείας συνολικά, δεν εφάρμοσε προληπτικά μέτρα ασφαλείας που περιλαμβάνονταν σε σχέδιο έκτακτης ανάγκης για τη μείωση του κινδύνου πυρκαγιάς.

Ενα δημοσίευμα της «Washington Post», που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, σημείωσε ότι ο πάροχος δεν διέκοψε την ηλεκτροδότηση σε περιοχές όπου αναμένονταν ισχυροί άνεμοι και θα μπορούσαν να προκαλέσουν φλόγες.

Εκπρόσωπος της Maui Electric δήλωσε στο CBS News ότι λήφθηκαν ορισμένα μέτρα για να μετριαστεί η πιθανότητα πυρκαγιών πριν από την έναρξη του τυφώνα την περασμένη εβδομάδα.

«Η Hawaiian Electric διαθέτει ένα ισχυρό πρόγραμμα μετριασμού των πυρκαγιών και ανθεκτικότητας του δικτύου, που περιλαμβάνει διαχείριση της βλάστησης, επενδύσεις σκλήρυνσης του δικτύου και τακτική επιθεώρηση των περιουσιακών μας στοιχείων.

Η εταιρεία διαθέτει πρωτόκολλα που μπορούν να χρησιμοποιηθούν όταν αναμένονται ισχυροί άνεμοι, συμπεριλαμβανομένης της μη ενεργοποίησης του αυτόματου επανακλεισίματος κυκλωμάτων που μπορεί να ανοίξουν κατά τη διάρκεια ενός καιρικού φαινομένου. Αυτό έγινε πριν από την έναρξη των ισχυρών ανέμων. Σε αυτό το πρώιμο στάδιο δεν έχει προσδιοριστεί η αιτία της πυρκαγιάς», ανέφερε εκπρόσωπος της Maui Electric.

Η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία σημείωσε σε ένα tweet πριν από το ξέσπασμα των πυρκαγιών ότι οι σημαντικές διαφορές στην ατμοσφαιρική πίεση μεταξύ του τυφώνα και του αέρα βόρεια της Χαβάης δημιούργησαν μια κλίση πίεσης πάνω από τα νησιά, η οποία, σε συνδυασμό με τις ξηρές συνθήκες, αποτέλεσε σοβαρή απειλή για πυρκαγιές, καθώς και για καταστροφικούς ανέμους.

«Ενώ ο τυφώνας ”Ντόρα” περνάει αρκετά νότια, χωρίς άμεσες επιπτώσεις εδώ, η ισχυρή βαθμίδα πίεσης μεταξύ αυτού και της υψηλής πίεσης στα βόρεια δημιουργεί μια απειλή για καταστροφικούς ανέμους και για ξέσπασμα πυρκαγιάς (λόγω των συνεχιζόμενων ξηρών συνθηκών) από νωρίς Δευτέρα έως Τετάρτη», ανέφερε τότε η υπηρεσία.

Κυβερνήτης στη Χαβάη: «Αγνοούνται 1.300 άνθρωποι»

Σε δήλωση – σοκ, που ξεπερνά τις πιο εφιαλτικές εκτιμήσεις για τα θύματα των καταστροφικών πυρκαγιών, προέβη ο κυβερνήτης της Χαβάης, Τζος Γκριν.

Μέχρι στιγμής, ο απολογισμός των νεκρών στη Χαβάη, από την πιο θανατηφόρα πυρκαγιά που έχει σημειωθεί στις ΗΠΑ εδώ και έναν αιώνα, ανέρχεται σε 96.

«Θα ανακοινωθούν κι άλλοι θάνατοι» τόνισε ο Γκριν στο CBS News, αναφέροντας ότι «η φωτιά ήταν τέτοια που είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε οποιονδήποτε». Μόλις, το 3% της περιοχής έρευνας έχει ελεγχθεί, και περίπου 1.300 άνθρωποι εξακολουθούν να αγνοούνται.

Ειδικά στη Λαχάινα, μια ιστορική πόλη της Χαβάης που υπέστη τη μεγαλύτερη καταστροφή, μπορεί να χρειαστούν 10 ημέρες για να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των νεκρών, καθώς τα συνεργεία θα μπορούσαν να βρίσκουν «10 έως 20 άτομα την ημέρα πιθανώς, μέχρι να τελειώσουν».

«Είμαστε προετοιμασμένοι για πολλές τραγικές ιστορίες» παραδέχθηκε ο κυβερνήτης της πολιτείας. Η πρόσβαση στη Λαχάινα έχει αποδειχθεί δύσκολη για τους διασώστες. Ο Γκριν έχει ερευνήσει τα ερείπια της πόλης δύο φορές, και είπε ότι το μέγεθος της καταστροφής άφησε την περιοχή αγνώριστη. «Δεν υπάρχει τίποτα να δεις εκτός από την πλήρη καταστροφή. Τα κτίρια είναι σχεδόν ανύπαρκτα» είπε.

Η Χαβάη διαθέτει σύστημα προειδοποίησης με σειρήνες, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ειδοποίηση των κατοίκων πριν από φυσικές καταστροφές όπως τσουνάμι, τυφώνες, πλημμύρες, πυρκαγιές, ηφαιστειακές εκρήξεις ή ανθρωπογενή γεγονότα, σύμφωνα με την Υπηρεσία Διαχείρισης Έκτακτης Ανάγκης της Χαβάης.

Ωστόσο, η βουλευτής των ΗΠΑ Τζιλ Τοκούντα, της οποίας η περιφέρεια περιλαμβάνει το Μάουι, δήλωσε ότι οι σειρήνες δεν ενεργοποιήθηκαν, αφήνοντας να εννοηθεί ότι η πυρκαγιά στη Λαχάινα επεκτάθηκε πολύ γρήγορα.