Ο πρώην πρωθυπουργός του Πακιστάν Ιμράν Καν συνελήφθη την Τρίτη από παραστρατιωτικά στρατεύματα που εισέβαλαν σε δικαστήριο του Ισλαμαμπάντ, όπου και δικαζόταν για σωρεία υποθέσεων διαφθοράς.

Πρόκειται για το αποκορύφωμα της διαρκούς αναταραχής που επικρατεί στη χώρα, ως αποτέλεσμα της πολιτικής αστάθειας που προηγήθηκε της ανατροπής του Καν, την προηγούμενη χρονιά, καθώς και της βαθιάς και της διαφθοράς στους καίριους τομείς της κοινωνικής ζωής της χώρας.

Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας, γεγονός που αποκάλυψε το CNN, ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας συνελήφθη στο Ισλαμαμπάντ με κατηγορίες που απαγγέλθηκαν από την αρμόδια υπηρεσία που έχει δημιουργηθεί με σκοπό την καταπολέμηση της διαφθοράς της χώρας.

Παραστρατιωτικές δυνάμεις έσπασαν ένα παράθυρο για να τον συλλάβουν, κατά την διάρκεια της δίκης, γεγονός που πιστοποιείται από βίντεο που έδωσε στο CNN το κόμμα του Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI). Φαίνεται μάλιστα να επιτίθενται στις εγκαταστάσεις του Ανωτάτου Δικαστηρίου του Ισλαμαμπάντ προτού συλλάβουν τον Χαν, ο οποίος παρακολουθούσε απαθής το χάος που εκτυλισσόταν φορώντας σκούρα γυαλιά ηλίου. Ένα ξεχωριστό βίντεο δε, που εστάλη στο CNN επίσης από το PTI, έδειξε αυτοκίνητα παραταγμένα έξω από τον χώρο οι οδηγοί των οποίων κρατούσαν ρόπαλα πριν από τη σύλληψη.

Ο εκπρόσωπος του PTI Φαουάντ Χόντρι, περιέγραψε τη σύλληψη του Khan ως «απαγωγή» και είπε ότι «είχε μεταφερθεί από άγνωστους σε άγνωστη τοποθεσία». Ο Χαν, 72 ετών, εκδιώχθηκε ύστερα από πρόταση μομφής ξκαι σχετική ψηφοφορία του Κοινοβουλίου πέρυσι και έκτοτε ηγήθηκε μιας λαϊκής εκστρατείας κατά της σημερινής κυβέρνησης υπό τον πρωθυπουργό Σαχμπάζ Σαρίφ, κατηγορώντας την ότι συνεργάστηκε με τον στρατό για να τον απομακρύνει από το αξίωμα.

Αντιμετώπισε παράλληλα, μια αυξανόμενη σειρά νομικών υποθέσεων που κατατέθηκαν εναντίον του και έχουν εκδοθεί πολλαπλά εντάλματα σύλληψης, πυροδοτώντας αντιπαραθέσεις με τους υποστηρικτές του. Αντιμετωπίζει λοιπόν, πολλαπλές κατηγορίες για διαφθορά ενώ ήταν στην εξουσία, τις οποίες έχει απορρίψει ως «προκατειλημμένες». Λέει ότι οι κατηγορίες σε βάρος του είναι πολιτικές και στοχεύουν να τον βλάψουν δίχως τεκμήρια.

Τον Μάρτιο, οι δρόμοι έξω από την κατοικία του στη Λαχόρη πάντως, μετατράπηκαν σε πεδίο μάχης μεταξύ της αστυνομίας και των υποστηρικτών του, αφού οι κρατικές δυνάμεις προσπάθησαν να συλλάβουν τον ίδιο, επειδή δεν εμφανίστηκε στο δικαστήριο για να αντιμετωπίσει τις κατηγορίες για διαφθορά που του είχαν απαγγελθει. Οι υποστηρικτές του, εκτόξευαν πέτρες κατά της αστυνομίας, ενώ οι συγκεντρωμένοι στο εσωτερικό της κατοικίας του, άναψαν φωτιές αφού οι αστυνομικοί έριξαν δακρυγόνα στο συγκρότημα. Η κατάληξη, ήταν να διακόψει η αστυνομία την ηλεκτροδότηση στην οικεία και του γύρω δρόμους, προκειμένου να δοθεί τέλος στην επιχείρηση, χωρίς ωστόσο να συλληφθεί ο πρωταγωνιστής της.

Οικονομική κρίση

Ο Ίμραν Καν, συνιστά θρύλο του κρίκετ για τη χώρα που το έχει ως εθνικό σπορ. Ο λαοφιλής άσσος κατηγόρησε τις πακιστανικές αρχές ότι προσπάθησαν να τον συλλάβουν για να τον απομακρύνουν από τον αγωνιστικό χώρο πριν από τις γενικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Οκτώβριο.

Εν μέσω της συνεχιζόμενης πολιτικής αναταραχής, οφείλουμε να σημειώσουμε πως το Πακιστάν αντιμετωπίζει μια οξεία οικονομική κρίση. Η κυβέρνηση προσπαθεί να καταλήξει σε συμφωνία με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την επανεκκίνηση ενός προγράμματος δανείου 6,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων που έχει σταματήσει από τον Νοέμβριο, σε μια προσπάθεια να διατηρήσει την οικονομία όρθια.

Το ταμείο παρουσίασε ένα σύνολο όρων με αντάλλαγμα την αποδέσμευση δόσης δανείου 1,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Περιλαμβάνεται στο πακέτο, η απελευθέρωση της συναλλαγματικής ισοτιμίας της ρουπίας και η αύξηση των φόρων.

Το ένα τρίτο της καλλιεργήσιμης γης του Πακιστάν επλήγη μετά τις καταστροφικές πλημμύρες το περασμένο καλοκαίρι. Σύμφωνα με τη Διεθνή Επιτροπή Διάσωσης, 33 εκατομμύρια άνθρωποι στο Πακιστάν επλήγησαν από τις σοβαρές πλημμύρες που είχαν ως αποτέλεσμα ζημία της τάξης των 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ο πληθωρισμός εκτινάχθηκε στα ύψη τους τελευταίους μήνες, με τα κοινά αγαθά να γίνονται όλο και πιο ακριβά. Ο δείκτης τιμών του Πακιστάν αυξήθηκε κατά 35% τον Μάρτιο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία.

Ο πληθωρισμός του Μαρτίου ξεπέρασε το 31,5% του Φεβρουαρίου, σύμφωνα με τις στατιστικές υπηρεσίες, καθώς οι τιμές των τροφίμων, των ποτών και των μεταφορών αυξήθηκαν έως και 50% σε σύγκριση με πέρυσι. Σε βασικά προϊόντα, όπως η τιμή του αλευριού, που αποτελεί κύριο στοιχείο της πακιστανικής δίαιτας, οι τιμές διπλασιάστηκαν σε διάστημα ενός έτους.

Χαρακτηριστική για την εξέλιξη των συνθηκών στο Πακιστάν, είναι η δημοσκόπηση που έλαβε χώρα από την Gallup & Gilani Pakistan, στην οποία συμμετείχαν 2000 πολίτες. Λίγο λιγότερο από τα τρία τέταρτα των ερωτηθέντων λοιπόν, πιστεύουν ότι η οικονομική κατάσταση της χώρας έχει χειροτερέψει τους τελευταίους έξι μήνες δραματικά.